Ο Κώστας Σπαθής σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όμως το αγαπημένο του καλλιτεχνικό μέσο είναι η φωτογραφία. Εξειδικευμένος στη φωτογραφία με drone και μανιώδης οπαδός των νέων τεχνολογιών, εξερευνά και αναπτύσσει συνεχώς νέες τεχνικές, νέους τρόπους δημιουργίας και επεξεργασίας φωτογραφιών.
Για όλους τους παραπάνω λόγους ο Κώστας Σπαθής, και επιπλέον επειδή ο λογαριασμός του στο Instagram @spathumpa έχει 369.000 ακολούθους, είναι ο ιδανικός άνθρωπος για να απαντήσει στις ερωτήσεις μας για την AI τεχνολογία στη φωτογραφία.
Κώστα, πότε ξεκίνησες να πειραματίζεσαι με τα εργαλεία της AI στη φωτογραφία και ποιες είναι οι πρώτες εικόνες που δημιούργησες;
Η εξοικείωσή μου με τα 3d σε συνδυασμό με την παρουσία του AI τον τελευταίο χρόνο με προκάλεσε να ασχοληθώ με τα πρώτα μου prompts. Αρχικά πειραματίστηκα σε ένα recreation των φωτογραφιών μου σε συνδυασμό με σουρεάλ ιδέες και σκηνικά.
Πώς προέκυψε η ιδέα να σχηματίσεις μια "Σαντορίνη του Γκαουντί" και πώς κατέληξες στον τρόπο που θα τη δημιουργήσεις; Ποια είναι τα σχόλια γι’ αυτές τις εικόνες;
Η μορφολογία της Σαντορίνης γενικότερα με τα χρώματα των οικισμών της Οίας πιο συγκεκριμένα αποτελεί ένα από τα αγαπημένα μου σκηνικά. Δεν σταματώ να τα φωτογραφίζω και με την ευχέρεια του AI εξέφρασα κάποιες νέες προτάσεις επηρεασμένες από τον Gaudi, έναν επίσης αγαπημένο μου καλλιτέχνη/αρχιτέκτονα.
Οι φωτογραφίες σου με ερημοποίηση διάσημων τοπόσημων είναι ένα σχόλιο για την κλιματική αλλαγή;
Η τεχνητή νοημοσύνη παίζει πλέον σημαντικό ρόλο στη δημιουργία και την κατασκευή νέων ιδεών, αλλά και στην εκπαίδευση σε πολλούς τομείς. Έχουμε ήδη άφθονη τεχνολογία για να παρακολουθούμε το κλίμα μας, αλλά η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να μας επιτρέψει να προβλέψουμε και να αφυπνιστούμε κατάλληλα σε ένα νέο επίπεδο.
Συγκεκριμένα θα μπορούσαν να εντοπιστούν ορισμένα κλιματικά μοτίβα που δεν έχουν παρατηρηθεί χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μεθόδους, όπως ορισμένες τάσεις που μπορεί να αποκαλύψουν πώς αλλάζει ο πλανήτης μας.
Είναι ένα εργαλείο που θα μπορούσε να προβάλει, με εικαστικό τρόπο, σημαντικά συμπεράσματα σχετικά με το πού οδηγεί αυτή η αλλαγή επιτρέποντάς μας να μετριάζουμε καλύτερα τις αρνητικές επιπτώσεις και να πράξουμε αναλόγως συνολικά. Επιπλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση της μεταβαλλόμενης φύσης ενός μεμονωμένου οικοσυστήματος μέσα από μια σειρά από εικόνες.
Ποια πλεονεκτήματα προσφέρει η ΑΙ στη δουλειά ενός φωτογράφου; Τι δρόμους νιώθεις ότι σου ανοίγει η ΑΙ ως φωτογράφο;
Είναι ένας νέος και εξαιρετικά γρήγορος τρόπος δημιουργίας concept και ιδεών. Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να συμβαδίζω με την εξέλιξη της τεχνολογίας γιατί η ορμή της είναι τεράστια και επηρεάζει καθημερινά τις ζωές όλων. Όλα αλλάζουν πλέον ταχύρρυθμα, οι ανάγκες, οι τάσεις, τα εργαλεία κ.λπ.
Σίγουρα βλέπω το μέλλον του AI στη δουλειά μου πολύ θετικά, είναι ένας νέος παράγοντας εξέλιξης, χωρίς αυτό να επηρεάζει την ταυτότητα και τα συναισθήματά μου.
Μειονεκτήματα; Υπάρχει ο προβληματισμός ότι μπορεί η ΑΙ να αντικαταστήσει τον φωτογράφο;
Η ΑΙ μπορεί να δημιουργήσει ένα αποτέλεσμα μετά από μια πολύ σωστή ακολουθία εντολών. Οι προτάσεις-εντολές πηγάζουν από τον χαρακτήρα, τα συναισθήματα, τις ανάγκες ενός καλλιτέχνη την ώρα που δημιουργεί. Έτσι ήταν οι τέχνες ανέκαθεν. Πιστεύω ότι είναι ένα εργαλείο έκφρασης, σίγουρα βοηθητικό, αλλά θα έλεγα και μη προβλέψιμο.
ΠΗΓΗ: madamefigaro.gr