Follow us

H μυθιστορηματική ζωή της Lee Miller | Mοντέλο, μούσα, φωτογράφος, πολεμική ανταποκρίτρια, ερωμένη

Μια συναρπαστική γυναίκα με μια συναρπαστική ζωή.

MissBloom TEAM
lee ΑΠΕ

Η Lee Miller έγινε διάσημη από τη σχέση της με τον φωτογράφο και εκπρόσωπο του κινήματος του σουρεαλισμού, Μan Ray. Μούσα και συνεργάτης του συνέβαλε αποφασιστικά στο έργο του. Μάλιστα πολλές φωτογραφίες που θεωρούνταν κάποτε δικές του, ήταν δικά της έργα.

Λίγοι όμως γνωρίζουμε για τη συναρπαστική ζωή μιας γυναίκας που στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα κατέκτησε τον κόσμο. Πρώτα ως μοντέλο και μούσα, έπειτα ως φωτογράφος και κατόπιν ως πολεμική ανταποκρίτρια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Όμως, η Lee πάλευε και με τη σκιά- την κατάθλιψη, το αλκοόλ και βαθιά της τραύματα από την προσωπική της ζωή, αλλά και από τη φρίκη του πολέμου.

Η αρχή της στη ζωή

Η Lee (Εlisabeth) Μiller γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη. Ο πατέρας της Theodore είχε καταγωγή από τη Γερμανία, ενώ η μητέρα της Florence είχε σκωτσέζικες και ιρλανδικές ρίζες. Η Lee είχε επίσης δύο αδερφούς, τον Erick και τον Johnny. Ο πατέρας τους που αγαπούσε πολύ τη φωτογραφία είχε δείξει από νωρίς στα παιδιά την τέχνη και τις τεχνικές της ενώ χρησιμοποιούσε συχνά τη Lee ως μοντέλο του. Όμως ένα τραγικό γεγονός σφράγισε την παιδική της ηλικία. Ήταν μόλις 7 ετών όταν τη βίασε ένας οικογενειακός , όταν κάποτε φιλοξένησε το παιδί στο σπίτι του. Η τραυματική της εμπειρία τη στιγμάτισε.

Στα 18 της χρόνια η Lee μετακόμισε στο Παρίσι για να σπουδάσει φωτισμό και ενδυματολογία. Λίγο αργότερα ένα τυχαίο γεγονός άλλαξε τον ρου της προσωπικής της ιστορίας. Περνώντας τον δρόμο ένα αμάξι παραλίγο να την χτυπήσει. Ήταν ο Conde Nast, ο διάσημος εκδότης της Vogue κι άλλων σπουδαίων τίτλων, που βρέθηκε τυχαία στο σημείο και την τράβηξε πίσω σώζοντας τη ζωή της. Την παρότρυνε να γίνει μοντέλο και έτσι στις 15 Μαρτίου του 1927 φιγούραρε στο εξώφυλλο του περιοδικού. Ωστόσο η ίδια, ανήσυχη φύση, θέλησε να περάσει από την άλλη πλευρά του φακού.

Σταθμός στη ζωή της η σχέση της με τον εικαστικό Μan Ray

Αποφασισμένη να μπει στον χώρο της τέχνης, εμφανίζεται έξω από την πόρτα του εικαστικού Μan Ray και του ζητάει να μαθητεύσει κοντά του. Εκείνη είναι μόλις 22 ετών και ο Ray μόλις 39 ετών.

Έγινε αμέσως η μούσα του και η πρωταγωνίστρια στα έργα του, ενώ μαζί ανακάλυψαν μια νέα μέθοδο που ο Ray ονόμασε Solarization- μια τεχνική δεύτερης έκθεσης της εικόνας κατά την επεξεργασία εμφάνισής της. Μάλιστα η ανακάλυψη έγινε εξαιτίας ενός λάθους που έκανε η Lee, παραπατώντας.

Διάβασε περισσότερα στο womantoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ