Ναυάγιο στην Πύλο | "Καμία προσπάθεια πρόσδεσης", λέει το Λιμενικό

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού μιλά για το τραγικό συμβάν.

ΓΡΑΦΕΙ: MissBloom TEAM

Δεν έγινε καμία προσπάθεια πρόσδεσης του αλιευτικού σκάφους με τους μετανάστες ανοιχτά της Πύλου, από το Λιμενικό, σύμφωνα με όσα δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ο Εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, Νίκος Αλεξίου, απαντώντας σε δημοσιεύματα που ήθελαν πλωτό του Λιμενικού να χρησιμοποίησε σχοινί για να προσδέσει το πλοίο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Καθημερινή", στέλεχος του Λιμενικού φέρεται να δήλωσε ότι χρησιμοποίησαν ένα σχοινί προκειμένου να προσδέσουν στο αλιευτικό και να ελέγξουν τις συνθήκες που επικρατούσαν στο εσωτερικό του, αρκετές ώρες πριν το ναυάγιο.

Χαρακτηριστικά φέρεται να είπε: "Λίγο πριν από τις 11 μ.μ. το πλήρωμα του σκάφους '920' του Λιμενικού φώτισε με προβολείς το πλοιάριο και με μεγάφωνα ενημέρωσε τους επιβαίνοντες ότι λόγω του υπέρβαρου διέτρεχαν κίνδυνο και ότι δεν θα κατάφερναν να φθάσουν στις ιταλικές ακτές. Οι άνδρες του Λιμενικού μάλιστα χρησιμοποίησαν ένα σχοινί προκειμένου, όπως αναφέρουν, να προσδέσουν στο αλιευτικό και να ελέγξουν τις συνθήκες που επικρατούσαν στο εσωτερικό του. Ορισμένοι από τους επιβαίνοντες, ωστόσο, που συνέχιζαν να αντιδρούν στην προοπτική μεταφοράς τους στην Ελλάδα αντί της Ιταλίας φέρονται να έλυσαν το σχοινί προκειμένου να συνεχίσουν την πορεία τους με ρότα προς βορρά".

"Ουδέποτε το Λιμενικό έκανε κάτι τέτοιο"

Ο κ. Νίκος Αλεξίου, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε πως ουδέποτε το Λιμενικό έκανε κάτι τέτοιο και πρόσθεσε ότι τα σχοινιά τα είχαν πετάξει ναύτες από το εμπορικό πλοίο που έριξαν εφόδια στους επιβαίνοντες.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η βύθιση του σκάφους των διακινητών, παρουσία παραπλέοντων σκαφών του Λιμενικού Σώματος, έγινε όταν οι μετανάστες μετακινήθηκαν προς μια κατεύθυνση, ενώ επιβεβαίωσε ότι ο καπετάνιος του σκάφους πνίγηκε στο πολύνεκρο ναυάγιο.

"Το πλοίο δεν βρισκόταν σε κατάσταση άμεσου κινδύνου"

"Μέχρι να συμβεί το μοιραίο προσπαθούσαμε να τους εξηγήσουμε ότι πρέπει να τους βοηθήσουμε και πρέπει να δεχθούν τη βοήθειά μας", είπε στη συνέχεια ο κ. Αλεξίου, αναφέροντας ότι οι άνδρες του Λιμενικού προσπαθούσαν στις συνεχείς επικοινωνίες μαζί τους να τους εξηγήσουν ότι ήθελαν να συνδράμουν.

"Δεν υπήρχε ένδεια μέσων. Υπηρεσιακά ήμασταν εκεί", τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού για το ότι στο σημείο δεν έσπευσε ευρωπαϊκή βοήθεια τις κρίσιμες ώρες.

"Το παράσημό μας είναι οι 104 άνθρωποι που διασώθηκαν, οι 255 που διασώθηκαν καθ’ όλο το έτος. Το ύψιστο αγαθό της ανθρώπινης ζωής είναι το πρώτο που διαφυλάσσει το Λιμενικό", απάντησε τέλος ο κ. Αλεξίου στις καταγγελίες ότι το Λιμενικό δεν έκανε όσα έπρεπε για να διασώσει τα γυναικόπαιδα που πνίγηκαν κλειδωμένοι στα αμπάρια του σαπιοκάραβου.

Προθεσμία να απολογηθούν ζήτησαν οι 9 συλληφθέντες που φέρονται ως διακινητές

Παράλληλα, στην εισαγγελία Καλαμάτας, όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες, οδηγήθηκαν χθες τα εννέα άτομα που φέρονται ως οι διακινητές των δεκάδων μεταναστών με αλιευτικό σκάφος που βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου.

Κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που αφορά την παράνομη είσοδο μεταναστών, πρόκληση ναυαγίου και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.

Οι κατηγορούμενοι, αιγυπτιακής υπηκοότητας (ηλικίας 26, 21, 40, 36, 32, 26, 22, 29 και 20 ετών), αποτελούσαν πλήρωμα του πλοίου και είχαν διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των υπολοίπων.

Οι συλληφθέντες ζήτησαν προθεσμία να απολογηθούν τη Δευτέρα. Οχτώ από αυτούς κρατούνται στο αστυνομικό τμήματα Καλαμάτας, ενώ ο ένας νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται και σήμερα οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή όπου σημειώθηκε το ναυάγιο του αλιευτικού σκάφους με έως τώρα 78 νεκρούς και 104 διασώσεις. Στο σημείο των ερευνών επιχειρούν μία φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού ένα ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού και τρία παραπλέοντα πλοία.

Πηγή: THETOC