Πέρα από το οικονομικό κομμάτι-κίνητρο, o κυριότερος λόγος για τον οποίο ένας εργαζόμενος ψάχνει να βρει άλλη δουλειά από αυτήν που ήδη έχει, είναι ο εργοδότης του. "Η επιρροή του, καλώς ή κακώς, μετράει για εμάς περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στον εργασιακό τομέα: περισσότερο από την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, περισσότερο από τις παροχές, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Το αποδεικνύει η εμπειρία και αρκετές μελέτες που έχουν γίνει στον επαγγελματικό τομέα", εξηγεί ο Luca Maselli, ψυχολόγος και υπεύθυνος λειτουργίας του TherapyChat, μίας διαδικτυακής πλατφόρμας ψυχολογίας που προσφέρει συμβουλές σε προσιτή τιμή. Ποια είναι ωστόσο, σύμφωνα με τον Maselli τα συχνότερα λάθη των αφεντικών που μας κάνουν να θέλουμε να αλλάξουμε δουλειά και πώς πρέπει να αντιδράμε σε τέτοιες καταστάσεις;
Δεν κάνουν αυτοκριτική
" Υπάρχουν διευθυντές που έχουν φτάσει σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο και ζουν με την πεποίθηση ότι δε χρειάζεται να μάθουν τίποτα περισσότερο", λέει ο Luca Maselli. "Αυτή είναι μια λανθασμένη στάση, πρώτα απ 'όλα απέναντι στον εαυτό μας, διότι στην εργασία όπως και στη ζωή δε σταματάς ποτέ να μαθαίνεις, αλλά και το ίδιο ισχύει και απέναντι σε έναν εργαζόμενο: Αυτό σημαίνει ότι δεν είμαστε ανοιχτοί σε ό, τι μπορεί να μας μεταδώσει, δεν είμαστε πρόθυμοι να ακούσουμε τη γνώμη του, δε λαμβάνουμε υπόψη ότι η άποψή του μπορεί να είναι σχετική με τη διαχείριση του έργου που πρέπει να εκτελεστεί. Μακροπρόθεσμα αυτή η στάση μπορεί να μας κάνει να θέλουμε να κοιτάξουμε γύρω μας".
Δεν εμπιστεύονται ουσιαστικά
"Το να ξέρει κανείς πώς να αναθέτει αρμοδιότητες είναι μία ικανότητα, την οποία οι διευθυντές μερικές φορές αποτυγχάνουν να επιδείξουν, επειδή μπορεί επίσης να σημαίνει ότι αναλαμβάνουν το ρίσκο να πρέπει να λογοδοτήσουν για το λάθος ενός υπαλλήλου και δεν είναι όλοι πρόθυμοι να το κάνουν. Η ανασφάλεια μερικές φορές οφείλεται και στο γεγονός ότι ο διευθυντής δε βρίσκε πάντα τον υπάλληλο που χρειάζεται και ο λόγος για αυτό πρέπει να αναζητηθεί στην αρχή. Όσο πιο αποτελεσματικές και στοχευμένες είναι οι διαδικασίες επιλογής και εκπαίδευσης, τόσο περισσότερη σιγουριά στην εταιρεία και στη συνέχεια στο αφεντικό", εξηγεί ο Maselli.
Δείτε περισσότερα στο esquire.com.gr