Rayka Zehtabchi | Η πρώτη Ιρανή που τιμήθηκε με Όσκαρ για ντοκιμαντέρ για την έμμηνο ρύση

Η Ιρανή σκηνοθέτιδα και ακτιβίστρια, Rayka Zehtabchi, βραβεύεται για το ντοκιμαντέρ "Περίοδος. Το Τέλος μιάς Καταδίκης", όπου σπάει το ταμπού της περιόδου που κυριαρχεί στις Ανατολικές Χώρες.

ΓΡΑΦΕΙ: MissBloom TEAM

Το νέο ανατρεπτικό ντοκιμαντέρ του Netflix, "Περίοδος. Το Τέλος μιάς Καταδίκης”, έφτασε πραγματικά για να συγκλονίσει και να φέρει στη δημοσιότητα ένα γυναικείο ζήτημα που παραμένει ακόμα ταμπού σε χώρες της Ανατολής και της Ασίας. Η ακτιβίστρια η Rayka Zehtabchi, παρέλαβε βραβείο Όσκαρ για αυτό το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με δάκρυα στα μάτια λέγοντας: "Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ένα ντοκιμαντέρ για την περίοδο μόλις κέρδισε το Όσκαρ!”

Από την αρχή κιόλας του ντοκιμαντέρ, παρατηρούμε ότι οι γυναίκες από το χωριό Χάρπουρ της Ινδίας, ντρέπονται να μιλήσουν για την περίοδο και δεν γνωρίζουν πώς να την διαχειριστούν. Κοπέλα εξομολογείται ότι σταμάτησε το σχολείο, επειδή δυσκολευόταν να αλλάζει ρούχα κάθε φορά που αδιαθετούσε. " "Έπρεπε να πάω κάπου μακριά από εκεί που ήμουν για να αλλάξω. Τα ρούχα μου βρεχόντουσαν πάρα πολύ. Τότε κάποιοι άντρες ερχόντουσαν τριγύρω μου και κοιτούσαν επίμονα, οπότε δεν μπορούσα να αλλάξω. Προσπάθησα ένα χρόνο αφού αδιαθέτησα, ελπίζοντας πως κάτι θα αλλάξει και αφού τίποτα δεν άλλαζε τα παράτησα".

Τρομερό είναι επίσης το γεγονός ότι οι κοπέλες σταματάνε τότε να προσεύχονται, καθώς υπάρχει η πεποίθηση ότι ο Θεός δεν τις ακούει, ενώ η είσοδο τους στο ιερό απαγορεύεται. Ωστόσο, οι γυναίκες κατορθώνουν να φέρουν στο χωριό ένα μηχάνημα παροχής σερβιετών, και να προσπαθήσουν να βελτιώσουν την ζωή τους με κάθε κόστος. Με την επιθυμία αυτή και την πειθαρχία τους, τις παρακολουθούμε να ανεξαρτητοποιούνται και να φτιάχνουν την δική τους σερβιέτα με το όνομα "Fly", καθώς η μηχανή αυτή δημιουργήθηκε για να "λάμψουν και να πετάξουν".