Από την Αμαλία Γιωτοπούλου, κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, ΜSc στην
Κλινική Διατροφή, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (Ιnsta: @a_giotopoulou_nutrition).
Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε προτίμηση σε συγκεκριμένα τρόφιμα με γλυκιά ή αλμυρή γεύση. Πολλοί, μάλιστα, νιώθουν ότι χάνουν την αίσθηση του ελέγχου στην κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων. Συχνά αυτή την απώλεια ελέγχου την εκ- φράζουν ως εθισμό σε κάποιο τρόφιμο, π.χ. στη σοκολάτα.
Ας ξεκινήσουμε με τον όρο "εθισμός"
Γνωρίζουμε ότι ο εθισμός ξεκινά με την αίσθηση μιας δραστηριότητας που δίνει το σήμα στον εγκέφαλο ότι είναι κάτι ευχάριστο, όπως η απόλαυση που μπορεί να μας προσφέρει ένα φαγητό. Καταλήγει όμως να γίνει μια ψυχαναγκαστική ανάγκη χωρίς έλεγχο. Σύμφωνα με την American Society Addiction Medicine, πρόκειται για μια πρωτογενή χρόνια ασθένεια της εγκεφαλικής λειτουργίας και σχετίζεται με λειτουργίες του, όπως η αίσθηση της ανταμοιβής, η κινητοποίηση, η μνήμη και άλλες νευρικές λειτουργίες.