"Μεταλλικό, Βρύσης ή Ανθρακούχο"; Μία ερώτηση που έχει σκοπό από το να μπερδέψει έως να παραπλανήσει ή μία απολύτως λογική διαδικασία επιλογής; Το νερό στα εστιατόρια ίσως και να μην είναι τελικά και τόσο εύκολη υπόθεση. Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού, εξετάζουμε το ζήτημα.
Μια φορά κι έναν καιρό, τα πράγματα ήταν πιο ξεκάθαρα: Νερό από τη βρύση. Τέλος. Πλέον, το παιχνίδι έχει εμπλουτιστεί και πατά σε ένα τερέν οι γραμμές του οποίου ξεκινούν από τη βελτίωση και εξέλιξη των παρεχόμενων υπηρεσιών και προϊόντων μέχρι μία εκτεταμένη συνθήκη πώλησης και αγοράς των δύο πλευρών (εστιατορίου και επισκέπτη), ντυμένης με τον μανδύα της ζεστής φιλοξενίας.
Μιλώντας πάντοτε με τη γλώσσα της αλήθειας, μία έξοδος για φαγητό διαθέτει κάτι το θεατρικό. Που όμως μπορεί να ξεκινήσει περίεργα. Ναι, είναι εκείνη η στιγμή που ο σερβιτόρος θα σε ρωτήσει τι νερό προτιμάς. Στις παρακάτω γραμμές επιχειρούμε μία προσέγγιση για το παρθενικό των διλημμάτων -όσο και λίγο άβολο είναι η αλήθεια- που θα κληθείς να απαντήσεις αμέσως μόλις καθίσεις στο τραπέζι, με τη βοήθεια του Γιάννη Κοροβέση, του πρώτου Έλληνα σομελιέ νερού.
Η σωστή προσέγγιση
Το τρίλημμα "Μεταλλικό, Βρύσης ή Ανθρακούχο;" είναι μία ερώτηση που δυνητικά θα μπορούσε να μπερδέψει ή να αγχώσει έναν μέσο επισκέπτη εστιατορίου. Και ίσως να μην είναι το ορθότερο των ερωτημάτων - αν και άκρως κατατοπιστικό για την πορεία ενός γεύματος. "Ναι, είναι αλήθεια πως δεν είναι ακριβής. Η σωστή ερώτηση θα έπρεπε να είναι 'Ήπιο, Ανθρακούχο ή Βρύσης;'" επιβεβαιώνει ο Γιάννης Κοροβέσης, που τοποθετεί το ζήτημα σε μία άλλη βάση - αυτή που θέλει τον επαγγελματία να είναι εκείνος που πρέπει να εκπαιδευτεί καλύτερα πάνω στο task.
Δείτε περισσότερα στο athinorama.gr