Follow us

Λιπώματα | Τα είδη, τα συμπτώματα και η θεραπεία

Όλα όσα θέλεις να μάθεις για τους καλοήθεις όγκους που αναπτύσσονται στο ανθρώπινο σώμα.

MissBloom TEAM
Λιπώματα iStock

Τα λιπώματα είναι καλοήθεις (μη καρκινικοί) όγκοι που αποτελούνται από λιπώδη ιστό. Σύμφωνα με τον Χειρουργό Δρ. Ι. Δοντά, το τυπικό λίπωμα είναι ένα μικρό, απαλό, ελαστικό εξόγκωμα που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα. Τα λιπώματα συνήθως είναι ανώδυνα και εντοπίζονται συχνότερα στο άνω μέρος της πλάτης, στους ώμους, στα χέρια, στους γλουτούς και στο άνω μέρος των μηρών. Λιγότερο συχνά, αυτοί οι όγκοι μπορούν να βρεθούν σε βαθύτερο ιστό του μηρού, του ώμου ή της γάμπας.

Αν και τα λιπώματα μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, εμφανίζονται συχνότερα μεταξύ 40 και 60 ετών. Είναι ο πιο κοινός όγκος μαλακών μορίων που εντοπίζεται στους ενήλικες και εμφανίζεται ελαφρώς πιο συχνά στους άνδρες παρά στις γυναίκες. Είναι πιθανό να υπάρχουν περισσότερα από ένα λιπώματα σε έναν άνθρωπο. Υπάρχει μία πάθηση που ονομάζεται λιπωμάτωση στην οποία αναπτύσσονται πολλαπλά λιπώματα σε διάφορα μέρη του σώματος. Υπάρχουν ασθενείς στους οποίους μπορεί να αναπτυχθούν δεκάδες ή ακόμα και εκατοντάδες λιπώματα.

Τα λιπώματα δεν αλλάζουν συνήθως μετά το σχηματισμό τους και έχουν πολύ μικρή πιθανότητα να γίνουν καρκινικά.

Λιπώματα : Είδη

Ενώ όλα τα λιπώματα αποτελούνται από λίπος, διαφοροποιούνται με βάση τον τρόπο που εμφανίζονται στο μικροσκόπιο. Έτσι λοιπόν γίνεται λόγος για τα εξής είδη :

  • Συμβατικό λίπωμα (ο πιο κοινός τύπος και περιέχει λευκό λίπος)
  • Hibernoma (λίπωμα με καφέ λίπος αντί για το συνηθισμένο λευκό λίπος, προέρχεται από τα καφέ κύτταρα που παράγουν θερμότητα και ρυθμίζουν την θερμοκρασία στο σώμα)
  • Ινολίπωμα (γνωστό και ως Fibrolipoma, χαρακτηρίζεται από λίπος και ινώδη ιστό)
  • Αγγειολίπωμα (περιέχει λίπος μαζί με μεγάλη ποσότητα αιμοφόρων αγγείων και συχνά είναι επώδυνο)
  • Μυελολίπωμα (πρόκειται για λίπωμα που περιέχει λίπος και ιστό που παράγει κύτταρα αίματος)
  • Ατρακτοκυτταρικό λίπωμα (ή Ατρακτοειδές λίπωμα με ραβδόμορφα κύτταρα)
  • Πλειομορφικό λίπωμα (ή Πλειόμορφο, απαρτίζεται από λίπος με κύτταρα όλων των διαφορετικών σχημάτων και μεγεθών)
  • Άτυπο λίπωμα (βαθύτερο λίπος με μεγαλύτερο αριθμό κυττάρων).

Τι προκαλεί τα λιπώματα

Η αιτία των λιπωμάτων δεν είναι πλήρως κατανοητή. Ορισμένα, για παράδειγμα, είδη φαίνεται να έχουν γενετική προέλευση (συμβατικά λιπώματα, λιπώματα ατρακτοκυτταρικών κυττάρων, πλειομορφικά λιπώματα) και μπορεί να κληρονομούνται από μέλη της οικογένειας.

Δεν υπάρχει αποδεδειγμένη σχέση μεταξύ της ανάπτυξης λιπωμάτων και οποιασδήποτε συγκεκριμένης ενασχόλησης ή έκθεσης σε χημικές ουσίες ή ακτινοβολία. Ορισμένοι ιατροί πιστεύουν ότι τα λιπώματα εμφανίζονται πιο συχνά σε ανενεργά άτομα.

Λιπώματα : Συμπτώματα

Τα λιπώματα συνήθως δεν προκαλούν πόνο, αλλά μπορεί να προκαλέσουν ενοχλήσεις εάν πιέζουν κάποιο νεύρο ή βρίσκονται κοντά σε κάποια άρθρωση. Πολλοί άνθρωποι που έχουν λίπωμα ενδέχεται να είναι ασυμπτωματικοί. Εν γένει ωστόσο, τα λιπώματα μπορεί να είναι συνήθως:

  • Ενθυλακωμένα: Δηλαδή δεν εξαπλώνονται στους ιστούς που περιβάλλουν.
  • Ανώδυνα: Δεν προκαλούν πόνο, αν και ορισμένα λιπώματα δύνανται να προκαλέσουν πόνο και δυσφορία ανάλογα με τη θέση εμφάνισής τους, το μέγεθός τους και εάν υπάρχουν αιμοφόρα αγγεία.
  • Στρογγυλά ή ωοειδή: Ως επί το πλείστον είναι συμμετρικά.
  • Κινητά: Αν και παρουσιάζονται σε κάποιο αρχικό σημείο (ακριβώς κάτω από το δέρμα), όταν τα αγγίξει κάποιος μετακινούνται.
  • Μικρότερα από 5 εκατοστά σε διάμετρο: Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί να φτάνουν και πλάτος μεγαλύτερο από 20 εκατοστά.

Λιπώματα : Θεραπεία

Τα λιπώματα πρέπει να αφαιρούνται, ιδιαίτερα εάν είναι επώδυνα ή συνεχίζουν να μεγαλώνουν. Ένας άλλους λόγος που καθιστά την αφαίρεση απαραίτητη είναι η υποψία για κακοήθεια, καθώς υπάρχει ένας συγκεκριμένος τύπος κακοήθους όγκου των λιπωδών κυττάρων που ομοιάζει αρκετά με το λίπωμα και ονομάζεται λιποσάρκωμα. Τα λιπώματα συνοδεύονται από προσεκβολές, οι οποίες πρέπει να αφαιρεθούν μαζί με τον λιπώδη όγκο. Ειδάλλως θα επανεμφανιστούν στο ίδιο σημείο.

Ο Δρ. Ι. Δοντάς χρησιμοποιεί το Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2) για την αφαίρεση των λιπωμάτων καθώς τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι πολλά. Συνοπτικά αναφέρεται ότι είναι ανώδυνη, αναίμακτη, με ταχεία επούλωση, σύντομη και οικονομική. Επιπλέον, δεν απαιτείται νοσηλεία και η επάνοδος στην καθημερινότητα είναι άμεση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr