Ως γονείς ξέρουμε καλά ότι τα παιδιά μας δεν πρέπει να περνούν πολύ χρόνο μπροστά από μια οθόνη, μιας και οι μελέτες δείχνουν ότι οι συνέπειες στη σωματική και την εγκεφαλική τους ανάπτυξη, αλλά και στην ψυχολογία τους, είναι αρνητικές. Ζούμε, όμως, σε μια εποχή που τα παιδιά έχουν εύκολη πρόσβαση σε συσκευές – κι αυτό είναι κάτι αναπόφευκτο. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρουν ρητά ότι τα παιδιά χρειάζονται σαφή όρια στη χρήση των οθονών, περισσότερη σωματική άσκηση και λιγότερη καθιστική ζωή, επαρκή και ποιοτικό ύπνο, σωματική και συναισθηματική υγεία προκειμένου να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης παιδικής παχυσαρκίας, που συνδέεται με πολλές ασθένειες στην ενήλικη ζωή. Τι μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε για να θέσουμε όρια στα παιδιά μας και να τα βοηθήσουμε να αποκτήσουν σωστές συνήθειες όσον αφορά τις οθόνες;
Πέρα από τις οδηγίες των επίσημων φορέων, σύμμαχός μας για πρακτικές συμβουλές που βρίσκουν άμεση εφαρμογή στην καθημερινότητά μας με τα παιδιά είναι, φυσικά, για άλλη μια φορά, τα βιβλία. Περιμέναμε καιρό να κυκλοφορήσουν βιβλία που να μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο της εποχής μας που αφορά κάθε οικογένεια με παιδιά. Η πολύτιμη αυτή βοήθεια ήρθε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο με δύο βιβλία που, κατά τη γνώμη μας, δεν πρέπει να λείπουν από τη βιβλιοθήκη των σύγχρονων γονιών.
"Οι οθόνες δεν είναι για όλη την ώρα"
Ας είμαστε ειλικρινείς: Ακόμη και για εμάς τους ενήλικες οι οθόνες είναι, συχνά, πολύ διασκεδαστικές και εθιστικές. Ενώ, όμως, μπορεί να είναι πράγματι πολύ χρήσιμες και χαλαρωτικές, δεν προορίζονται να χρησιμοποιούνται όλη την ώρα. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων συστήνει σταθερά όρια στον χρόνο που περνούν τα παιδιά μπροστά στις οθόνες, και εμείς ως γονείς θα πρέπει να κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να είναι ασφαλή όσο βρίσκονται στο διαδίκτυο. Με απλές και ξεκάθαρες προτάσεις και συμβουλές, σε αυτό το υπέροχο βιβλίο της Ελίζαμπεθ Βέρντικ, με την εξαιρετική εικονογράφηση της Μαριέκα Χέινλεν, οι γονείς θα βρουν πολύτιμες πληροφορίες για την ασφάλεια των παιδιών τους, θα καθιερώσουν υγιή όρια όσον αφορά τον χρόνο που εκείνα αφιερώνουν στις οθόνες και όλοι θα κατανοήσουν πόσο σημαντικός είναι ο χρόνος μακριά από αυτές.
Δείτε περισσότερα στο themamagers.gr