Έπειτα από τις εκτεταμένες διαδηλώσεις στους δρόμους της Κίνας εναντίον της πολιτικής των μηδενικών κρουσμάτων κορονοϊού, οι αξιωματούχοι της ασιατικής χώρας, αφού πρώτα υπερασπίστηκαν τη γραμμή που ακολουθούν, υποσχέθηκαν στον λαό ότι θα μειωθεί ο βαθμός της "ταλαιπωρίας" που υφίστανται. Αυτή η υπόσχεση, όμως, δεν είναι αρκετή για να κατευνάσει τους πολίτες που έχει υπομείνει αυστηρά περιοριστικά μέτρα τα οποία δεν του έχουν προκαλέσει απλή "ταλαιπωρία", καθώς περιλαμβάνουν απανωτά σκληρά lockdowns, ελλείψεις τροφίμων και οικονομικές δυσκολίες.
Μια χώρα παγιδευμένη στον ιστό που η ίδια έστησε
Η Κίνα αυτή τη στιγμή βρίσκεται παγιδευμένη στον ιστό μιας πολιτικής που η ίδια ύφανε και που κάποτε συγκέντρωνε επαίνους, χωρίς να μπορεί να βρει το μονοπάτι που θα την οδηγήσει στην κανονικότητα. Κι αυτό παρότι πρέπει να της αναγνωριστεί το γεγονός ότι η πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων που ακολούθησε έσωσε ζωές. Χαρακτηριστικό είναι το ότι, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, στην Κίνα σημειώθηκαν κάτι παραπάνω από 30.000 θάνατοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ένας αριθμός εξαιρετικά μικρός αν αναλογιστεί κανείς τα θύματα της Covid-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι πάνω από 1 εκατομμύριο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, όμως, ένα ξαφνικό "άνοιγμα" της κινεζικής κοινωνίας θα εκτοξεύσει τον αριθμό των κρουσμάτων και θα κάνει το σύστημα υγείας να μπατάρει. Μάλιστα, ο αριθμός των θανάτων που θα επιφέρει μια ξαφνική άρση των περιοριστικών μέτρων στην Κίνα υπολογίζεται ανάμεσα στο 1,3 και τα 2,1 εκατομμύρια.
Δείτε περισσότερα στο esquire.com.gr