Πόσο αλάτι πρέπει να καταναλώνεις με τα γεύματά σου;

Kαι σε ποιες τροφές θα βρεις την επιτρεπτή ποσότητα;

ΓΡΑΦΕΙ: MissBloom TEAM

Από την Ευγενία Ηλιάδου, Κλινική Διαιτολόγο - Διατροφολόγο, ΜSc, SRD, UK
(dietinfo.gr)

Το αλάτι ή χλωριούχο νάτριο αποτελεί βασικό συστατικό της διατροφής και χρησιμοποιείται ευρέως στην επεξεργασία και τη βιομηχανική παραγωγή των τροφίμων. Το νάτριο, ως ηλεκτρολύτης, βοηθά στη ρύθμιση της ποσότητας του νερού που υπάρχει στα κύτταρά μας. Όσο περισσότερο νάτριο συσσωρεύεται στο σώμα τόσο περισσότερο νερό κατακρατείται. Η διαδικασία αυτή αναγκάζει την καρδιά να λειτουργήσει πιο έντονα, με αποτέλεσμα να ασκείται μεγαλύτερη πίεση στα αγγεία και να αυξάνεται η αρτηριακή πίεση. Η υψηλή αρτηριακή πίεση, με τη σειρά της, έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Για να λειτουργήσει φυσιολογικά, ο οργανισμός χρειάζεται καθημερινά μια μικρή ποσότητα νατρίου. Όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν πολύ μεγαλύτερη, όχι μόνο από την άμεση κατανάλωση αλατιού στο φαγητό, αλλά και από την κατανάλωση τροφών που το περιέχουν, όπως είναι τα συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα, τα έτοιμα γεύματα, οι σούπες, τα τουρσιά, τα παστά, τα καρυκεύματα και σνακ, όπως πατατάκια, κράκερ κ.ά. Επίσης, τα φαγητά στα εστιατόρια είναι συνήθως αρκετά αλατισμένα, γι’ αυτό και πρέπει να γευματίζεις έξω με σύνεση.

Διάβασε περισσότερα στο shape.gr

Tags