Όταν οι γυναίκες στο Ιράν σπούδαζαν, φορούσαν μίνι και έπαιζαν τένις

Editorials μόδας με αποκαλυπτικά μαγιό, κοντές φούστες και τζιν παντελόνια. Έτσι ήταν το Ιράν πριν το 1979, όπου το θεοκρατικό καθεστώς, άλλαξε τη χώρα και επέβαλε αυστηρά μέτρα σε βάρος των γυναικών.

ΓΡΑΦΕΙ: MissBloom TEAM

Ο θάνατος της 22χρονης Μahsa Amini μετά τη σύλληψή της από την λεγόμενη αστυνομία ηθικής του Ιράν έχει αφήσει πίσω τουλάχιστον ακόμα 76 νεκρούς και μια μεγάλη οργή.

Γυναίκες καίνε τις μαντίλες τους σε μια προσπάθεια αντίστασης ενάντια στον αυστηρό κώδικα ενδυμασίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας και σε αυτούς που τον επιβάλλουν. Ο λαός του Ιράν είναι πλέον στους δρόμους για να διαδηλώσει υπέρ των θεμελιωδών δικαιωμάτων του.

Το διάταγμα μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979

Ο αγώνας των ιρανικών αρχών ενάντια στην "κακή χιτζάμπ" -όταν δηλαδή φοριέται "λανθασμένα" η μαντίλα ή άλλα υποχρεωτικά ρούχα- ξεκίνησε αμέσως μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, κύριος στόχος της οποίας ήταν να κάνει τις γυναίκες να ντύνονται σεμνά.

Παρόλο που πολλές γυναίκες το έκαναν ήδη εκείνη την εποχή, οι μίνι φούστες και τα ακάλυπτα μαλλιά δεν ήταν ασυνήθιστα στους δρόμους της Τεχεράνης πριν από την ανατροπή του φιλοδυτικού σάχη Μohammad Reza Pahlavi. Η σύζυγός του Farah, η οποία φορούσε συχνά ρούχα δυτικής αντίληψης, θεωρήθηκε ως παράδειγμα σύγχρονης γυναίκας.

Δείτε περισσότερα στο womantoc.gr