Follow us

#MahsaAmini | Οι γυναίκες στο Ιράν διεκδικούν την ελευθερία... και τη ζωή τους - Μαζί τους ξεσηκώνουν όλη τη χώρα

Κόβουν τα μαλλιά τους, καίνε τις μαντήλες τους, διαδηλώνουν σε μία πρωτόγνωρη για τη χώρα εξέγερση μετά το θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini από την Αστυνομία Ηθών γιατί η μαντήλα της δεν κάλυπτε "σωστά" τα μαλλιά της. Η κυβέρνηση απαντά κόβοντας το internet.

iran ΑΠΕ_ΜΠΕ

Τους 11 έχουν φτάσει οι νεκροί στο Ιράν μετά το ξέσπασμα των διαδηλώσεων στη χώρα για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί έπειτα από τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό.

Όπως μετέδωσαν τα ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων σήμερα, επτά διαδηλωτές και τέσσερα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής.

Από την αρχή των κινητοποιήσεων έχει μειωθεί η ταχύτητα σύνδεσης στο διαδίκτυο στο Ιράν, ενώ λίγο αργότερα οι ιρανικές αρχές μπλόκαραν την πρόσβαση στο Instagram και το WhatsApp.

Διακόπηκε η πρόσβαση στα social media

"Έπειτα από απόφαση των αξιωματούχων, δεν είναι πλέον δυνατή η πρόσβαση στο Instagram από χθες Τετάρτη το βράδυ, ενώ η πρόσβαση στο WhatApp γίνεται επίσης με προβλήματα", μετέδωσε το πρακτορείο Fars. Το μέτρο αυτό ελήφθη λόγω "των ενεργειών των αντιεπαναστατών κατά της εθνικής ασφάλειας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης", διευκρίνισε.

Στο νότιο Ιράν διαδηλωτές έκαψαν χθες το βράδυ τεράστιο πορτρέτο του στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε τον Ιανουάριο του 2020 από αμερικανικό πλήγμα στο Ιράκ.

Αλλού στη χώρα διαδηλωτές πυρπόλησαν αστυνομικά τμήματα και περιπολικά και φώναξαν συνθήματα κατά του καθεστώτος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Irna. Η αστυνομία απάντησε κάνοντας χρήση δακρυγόνων, ενώ προχώρησε σε πολλές συλλήψεις.

#MahsaAmini | Οι γυναίκες στο Ιράν διεκδικούν την ελευθερία... και τη ζωή τους - Μαζί τους ξεσηκώνουν όλη τη χώρα

Viral έχουν γίνει εξάλλου οι εικόνες γυναικών που πετάνε στον αέρα τις μαντίλες τους ή τις καίνε. "Όχι στη μαντίλα, όχι στο τουρμπάνι, ναι στην ελευθερία και την ισότητα!", φώναξαν διαδηλωτές στην Τεχεράνη.

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκαν και αλλού στον κόσμο, όπως στη Νέα Υόρκη και την Κωνσταντινούπολη.

Η δολοφονία της 22χρονης Μαχσά Αμινί από την Αστυνομία Ηθών

Η 22χρονη Μαχσά Αμινί που καταγόταν από την επαρχία Κουρδιστάν του Ιράν συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη, την οποία επισκεπτόταν με την οικογένειά της, "επειδή φορούσε ανάρμοστα ρούχα” από την αστυνομία ηθών, μια μονάδα αρμόδια να επιβάλλει τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες της χώρας.

Στο Ιράν οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν τα μαλλιά τους όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Επίσης η αστυνομία ηθών απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν κοντά παλτό, πάνω από το γόνατο, στενά παντελόνια και τζιν με σκισίματα καθώς και ρούχα με έντονα χρώματα, μεταξύ άλλων.

Η Αμινί έπεσε σε κώμα μετά τη σύλληψή της και πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση και δήλωσε η οικογένεια.

Ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι τραυματίστηκε στο κεφάλι όσο βρισκόταν υπό κράτηση. Η ιρανική αστυνομία απέρριψε τις κατηγορίες και ξεκίνησε έρευνα.

Ο θάνατος της νεαρής γυναίκας έχει προκαλέσει κύμα οργής στο Ιράν και διαδηλώσεις ξέσπασαν στο Κουρδιστάν το Σάββατο, στη συνέχεια στην Τεχεράνη και σε άλλες περιοχές του Ιράν.

iran

Κατάργηση της αστυνομίας ηθών;

Ο θάνατος της Αμινί προκάλεσε επικρίσεις και από υψηλόβαθμους Ιρανούς αξιωματούχους εναντίον της αστυνομίας ηθών, γνωστή με το όνομα Γαστ-ε- Ερσάντ ή ως "περιπολία προσανατολισμού”.

Στο κοινοβούλιο ο βουλευτής Τζαλάλ Ρασιντί Κουτσί εκτίμησε ότι η αστυνομία ηθών "προκάλεσε ζημιά στη χώρα”.

"Προκειμένου να αποφευχθεί να επαναληφθούν τέτοια περιστατικά, οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι περιπολίες προσανατολισμού (…) πρέπει να αναθεωρηθούν”, τόνισε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Μοχαμάντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ.

Άλλος βουλευτής έφτασε στο σημείο να προτείνει την κατάργηση της αστυνομίας ηθών.

"Πιστεύω ότι εξαιτίας της αναποτελεσματικότητας της Γαστ-ε- Ερσάντ να περάσει την κουλτούρα του χιτζάμπ, αυτή η μονάδα θα πρέπει να καταργηθεί, προκειμένου τα παιδιά αυτής της χώρας να μην φοβούνται όταν τη συναντούν”, δήλωσε ο Μοϊνοντίν Σαϊντί.

Για την Οργάνωση για την Προώθηση της Αρετής και την Πρόληψη της Διαφθοράς, μια οργάνωση που συνδέεται με το ιρανικό κράτος, "πρέπει να σταματήσει να συλλαμβάνει και να προσάγει ανθρώπους που δεν φορούν σωστά τη μαντίλα διότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα την όξυνση των κοινωνικών εντάσεων. Πρέπει να τροποποιηθεί ο νόμος ώστε να θεωρείται απλώς παράπτωμα”.

Επικρίσεις από το εσωτερικό

Πράγμα σπάνιο, ένας Ιρανός βουλευτής, ο Τζαλάλ Ρασιντί Κουτσί, επέκρινε την αστυνομία ηθών για τις ενέργειές της, κρίνοντας ότι "δεν φέρνει κανένα αποτέλεσμα, πέρα από το να προκαλεί ζημιά στη χώρα".

"Το βασικό πρόβλημα είναι ότι κάποιοι άνθρωποι δεν θέλουν να δουν την πραγματικότητα", πρόσθεσε.

Ο κυβερνήτης της Τεχεράνης Μοχσέν Μανσουρί από την πλευρά του κατηγόρησε τους διαδηλωτές ότι επιτέθηκαν εναντίον της αστυνομίας και προκάλεσαν ζημιές σε δημόσια περιουσία.

Ο Μανσουρί επεσήμανε σε ανάρτησή του στο Twitter στη διάρκεια της νύκτας ότι "τα βασικά στοιχεία των σημερινών βραδινών συγκεντρώσεων στην Τεχεράνη ήταν πλήρως οργανωμένα και σχεδιασμένα για να προκαλέσουν ταραχές".

"Το κάψιμο σημαίας, η ρίψη πετρελαίου στους δρόμους, η ρίψη πετρών, οι επιθέσεις εναντίον της αστυνομίας, η πυρπόληση μοτοσικλετών και κάδων απορριμμάτων, η καταστροφή δημόσιας περιουσίας δεν είναι το έργο απλών ανθρώπων", εκτίμησε.

Σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη Αλί Χαμενεΐ επισκέφθηκε την οικογένεια της 22χρονης

Ο εκπρόσωπος του ανώτατου ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ στην επαρχία Κουρδιστάν, Αμπντολρεζά Πουρζαχαμπί, επισκέφθηκε για δύο ώρες το σπίτι της οικογένειας της Αμινί χθες, μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, επικαλούμενο σχόλια του Πουρζαχαμπί που μεταδόθηκαν επίσης από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Πουρζαχαμπί είπε στην οικογένεια της Αμινί πως "όλοι οι θεσμοί θα αναλάβουν ενέργειες προκειμένου να υπερασπιστούν τα δικαιώματα που έχουν παραβιαστεί" και πως είναι βέβαιος ότι ο Χαμενεΐ "έχει επίσης επηρεαστεί και πονέσει" από τον θάνατό της.

"Ελπίζω πως με αυτή τη συμπόνοια και την καλή πίστη της οικογένειάς σας, το τραύμα που έχει υπάρξει στην κοινωνία θα επανορθωθεί", δήλωσε ο Πουρζαχαμπί πως είπε στην οικογένεια.

"Όπως υποσχέθηκα στην οικογένεια της κ. Αμινί, θα παρακολουθώ επίσης το θέμα του θανάτου της μέχρι το τελικό αποτέλεσμα."

Η αστυνομία δήλωσε πως η Αμινί αισθάνθηκε αδιαθεσία ενώ περίμενε με άλλες γυναίκες που κρατούνταν από την αστυνομία ηθών, η οποία επιβάλλει αυστηρούς κανόνες στην Ισλαμική Δημοκρατία απαιτώντας από τις γυναίκες να καλύπτουν τα μαλλιά τους και να φοράνε φαρδιά ρούχα δημόσια.

Όμως ο πατέρας της έχει πει κατ' επανάληψη πως η κόρη του δεν είχε προβλήματα υγείας και πρόσθεσε πως είχε μώλωπες στα πόδια. Επέρριψε την ευθύνη στην αστυνομία για τον θάνατό της.

Άντρες και γυναίκες εξεγείρονται

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι επικρίσεις για τον θάνατο της Αμινί είναι ευρείες, με το hashtag #MahsaAmini στα περσικά να έχει σχεδόν 3 εκατομμύρια αναφορές στο Twitter.

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις, με τις γυναίκες να κουνούν στον αέρα τις μαντίλες τους και άλλους ανθρώπους να αντιπαρατίθενται με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Βίντεο από την Τεχεράνη δείχνει περιπολικά με σπασμένα τζάμια, την ώρα που οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποιούν έναν κανόνι νερού για να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος.

Στη βόρεια επαρχία Γκιλάν η αστυνομία συνέλαβε 22 ανθρώπους για την πρόκληση φθοράς σε δημόσια περιουσία, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της αστυνομίας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr