Follow us

Πώς προλαμβάνεται μέσω της διατροφής η οστεοπόρωση;

Οι κατάλληλες συμβουλές και ενδεικτικό πλάνο για να κάνεις τη σωστή πρόληψη και αντιμετώπιση.

food iStock

Από τη Θεώνη Καπερώνη, διαιτολόγο-διατροφολόγο, MS, με εξειδίκευση στη Διατροφογενετική-Διατροφική Επιγενετική.

Η οστεοπόρωση είναι μια κατάσταση στην οποία τα οστά γίνονται πιο αδύναμα και εύθραυστα. Μπορούν να γίνουν τόσο εύθραυστα, που ακόμα και σε μια πτώση ή σε μια ήπια πίεση, όπως το σκύψιμο, μπορεί να προκληθεί κάταγμα. Συνήθως τα κατάγματα που σχετίζονται με την οστεοπόρωση εμφανίζονται στο ισχίο, στον καρπό ή στη σπονδυλική στήλη. Εμφανίζεται τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες, αλλά παρατηρείται πιο συχνά στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Η διάγνωση πραγματοποιείται με τη μέτρηση της οστικής πυκνότητας με τη μέθοδο της διπλής ενεργειακής απορρόφησης (DEXA). Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ακολουθείται μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D, ειδικά τα 30 πρώτα χρόνια της ζωής του ατόμου, γιατί αποτελεί μια κρίσιμη περίοδο της ενδυνάμωσης των οστών και διασφαλίζεται η επάρκεια ασβεστίου και άλλων μετάλλων για το υπόλοιπο της ζωής του. Ωστόσο, η υιοθέτηση ενός πρότυπου διατροφής που ενισχύει την υγεία των οστών και η φυσική δραστηριότητα αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την ενδυνάμωση των οστών ή/και την ελαχιστοποίηση της οστικής απώλειας που σχετίζεται με την ηλικία.

Διάβασε περισσότερα στο shape.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr