Η Κόρη της Θήρας, άγαλμα του 7ου αιώνα π.Χ., ήρθε στο φως, τον Νοέμβριο 2000, κατά τη διάρκεια σωστικής ανασκαφικής έρευνας στο νεκροταφείο της αρχαίας πόλης της Θήρας, στη νοτιοανατολική ελλάδα, από τον Θηραίο αρχαιολόγο Χαράλαμπο Σιγάλα.
Η υπερφυσικού μεγέθους αρχαϊκή κόρη από λευκό ναξιώτικο μάρμαρο, ύψους 2,48μ. με τον σύμφυτο γόμφο ένθεσης στην βάση του, είναι σχεδόν ακέραιη. Το γλυπτό, από το οποίο λείπει μόνο η άκρη της μύτης και ο βραχίονας του λυγισμένου δεξιού χεριού, που ακουμπά στο στήθος, αποτελεί ένα από τα λιγοστά έργα της μεγάλης, σε λίθο, περίοπτης πρώιμης ελληνικής πλαστικής που διασώθηκαν μέχρι τις μέρες μας.
Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, πραγματοποιήθηκαν στο, υπό ανακαίνιση, Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης της Κόρης της Θήρας -ένα "μοναδικό εύρημα", που "επί 22 χρόνια, έμενε στις αποθήκες", όπως τόνισε στον χαιρετισμό της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.
"Τον Ιούλιο του 2020 ήρθαμε εδώ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος υποσχέθηκε ότι την επόμενη χρονιά θα ήταν εκτεθειμένες οι τοιχογραφίες στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, οι οποίες ήταν και αυτές "φυλακισμένες" στις αποθήκες. Κάναμε αυτό που είπαμε. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που κάναμε το 2020, η Σαντορίνη το 2023 θα έχει και τα δύο της μουσεία αποκατεστημένα.", συμπλήρωσε η υπουργός στον χαιρετισμό της.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ