Η επιστήμη της αντιγήρανσης εξελίσσεται όλο και περισσότερο , με συμπληρώματα διατροφής, βιοσυνθετικές ορμόνες , πεπτίδια και άλλα πολλά . Το θεμέλιο όμως για την αντιγήρανση είναι ο τρόπος ζωής μας, που εξαρτάται αποκλειστικά από τη διατροφή, την άσκηση και την σωστή διαχείριση του άγχους.
Τα βασικά "συμπτώματα" της πρόωρης γήρανσης είναι:
Πόνοι στις αρθρώσεις και μυικοί πόνοι .Είναι βασικό μεγαλώνοντας να ακολουθείτε μία "αντιφλεγμονώδη διατροφή ". Ουσιαστικά απαγορεύεται η ζάχαρη , το άσπρο αλεύρι και τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Είναι βασικό να καταναλώνετε διατροφή πλούσια σε καλό λίπος , το οποίο βοηθάει στην ευλυγισία των αρθρώσεων . Καλό λίπος βρίσκεται στα λιπαρά ψάρια ( σαρδέλλες, λαυράκι, σολομός), στο αβοκάντο, τους ξηρούς καρπούς και το αγνό παρθένο ελαιόλαδο .
Ρυτίδες – Ξηρότητα του δέρματος:
Όσο μεγαλώνουμε μειώνεται η ελαστικότητα του δέρματος. Είναι βασικό η καλή ενυδάτωση και η αποφυγή της ηλιακής ακτινοβολίας.
Η καταστροφική επίδραση του ήλιου , αυξάνει τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες . Επίσης καταστροφικό είναι για το δέρμα το κάπνισμα. Προσοχή στην υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ γιατί αφυδατώνει. Αφυδάτωση επίσης μπορεί να προκαλέσει το μπάνιο με καυτό νερό για πάνω από 10 λεπτά .
Απώλεια μυικής μάζας:
Μεγαλώνοντας χάνουμε μυϊκή μάζα, και ο ιατρικός όρος είναι η "σαρκοπενία”.
Βασικό είναι η επαρκής κατανάλωση πρωτεΐνης ( κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, αυγά, άπαχα γαλακτοκομικά, όσπρια, κινόα, ξηροί καρποί και οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης ( βάρη, pilates – reformer, ασκήσεις με το βάρος του σώματος).
Απώλεια μνήμης:
Ένα από αυτά που δυστυχώς συμβαίνουν μεγαλώνοντας είναι η απώλεια μνήμης. Σταυρόλεξα ,παιχνίδια στο κινητό, λίστα με υποχρεώσεις, το να κρατάμε μια ρουτίνα και να βάζουμε τα πράγματα στο ίδιο μέρος είναι μερικά από τα "κόλπα" που μπορούμε να εφαρμόζουμε. Η τακτική άσκηση 30 min / ημέρα και η υγιεινή ανεπεξέργαστη διατροφή, πλούσια σε καλά λιπαρά ( ω3 είναι πολύ σημαντικά επίσης ).
Αύξηση βάρους:
Ένας από τους βασικότερους λόγους που παίρνουμε κιλά είναι η μείωση της μυϊκής μάζας, η οποία είναι ενεργό μεταβολικό όργανο. Είναι βασικό να αυξηθεί η άσκηση και να γίνουμε πιο προσεκτικοί στη διατροφή μας. Μεγάλο ρόλο παίζει και η ποιότητα με πολλά φρούτα, λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη και καλούς υδατάνθρακες ) αλλά και η ποσότητα. Είναι σημαντικό να υπάρχει έλεγχος των θερμίδων και να μην έχουμε πλεόνασμα ενέργειας.
Dr. Μαρία Αθ. Ψωμά
Ιατρός-Βιοπαθολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Ιατρική & Χειρουργική της Παχυσαρκίας (Paris VI)
Board Certified στην Ιατρική της Αντιγήρανσης