Τα χαρακτηριστικά του κορονοϊού έχουν αλλάξει άρδην μετά την επικράτηση της Όμικρον και τα εμβόλια δεν έχουν τα ίδια ποσοστά αποτελεσματικότητας, ούτε για την αποτροπή της ήπιας λοίμωξης, ούτε όμως για τη μείωση της μεταδοτικότητας.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των νέων διαγνώσεων εκτοξεύτηκαν πάνω από τις 20.000, και σύμφωνα με τις προβλέψεις, τα κρούσματα θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα τις επόμενες εβδομάδες, φτάνοντας ακόμη και τα 30.000.
Και αυτό καθώς οι μεταλλάξεις Όμικρον 4 και Όμικρον 5 είναι πολύ πιο μεταδοτικές, σε συνδυασμό και με την κατάργηση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.
Γιατί είναι επικίνδυνες
Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου της Κρήτης Γιώργος Ατσαλάκης, σε άρθρο του στο parakritika.gr αναφέρει ότι η προσαρμοστικότητα της μετάλλαξης Όμικρον υπολογίζεται περίπου 9 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με την Α. Σημειώνει ότι βρισκόμαστε ενώπιον ενός νέου κύματος στη χώρα μας, με τις υποκατηγορίες ΒΑ.4 & ΒΑ.5 της Όμικρον, οι οποίες είναι πιο μεταδοτικές από τις υποκατηγορίες ΒΑ.2 και ΒΑ.1.
Υπογραμμίζει επίσης ότι οι υποκατηγορίες της Όμικρον δημιουργούν περισσότερα συμπτώματα και επηρεάζουν περισσότερο τις καθημερινές δραστηριότητες. Στις ΒΑ.4 & ΒΑ.5 τα συμπτώματα μετά την νόσηση σε πολλούς ασθενείς επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Δείτε περισσότερα στο thetoc.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr