Η Clare Smyth έφτασε χτες στον τελικό του Master Chef χαμογελαστή, σοβαρή και ήρεμη και φιλική καλώντας τους φιναλίστ να "απολαύσουν κάθε στιγμή, γιατί αυτή η εμπειρία (ο τελικός) θα μείνει για πάντα στο μυαλό τους". Τους παρουσίασε όμως μια αληθινή πρόκληση: ένα θαλασσινό πιάτο "σαν τον ωκεανό", όπως το περιέγραψε η ίδια. Μια "θαλασσογραφία" από καλκάνι, μύδια και πράσο στημένο σαν πίνακα. Ένα πιάτο στο οποίο καταγράφονται σταθμοί της διαδρομής της: από την πατρίδα της την Ιρλανδία, ως την εποχή που δούλευε στον Alain Ducasse αλλά και τα μύδια που ενέταξε στα πιάτα της στο εστιατόριό της στο Νotting Hill, το Core, κατά τη διάρκεια του lock down, γιατί οι καλλιεργητές δεν μπορούσαν να τα διαθέσουν στην αγορά.
Η Clare Smyth είναι η τέταρτη κατά σειρά σεφ στη Μ. Βρετανία που έχει κατακτήσει την κορυφή: δηλαδή τα τρία αστέρια Μichelin, κάτι που μόνο να ονειρευτούν μπορούν οι περισσότεροι σεφ στη ζωή τους. Και ο δρόμος της δεν ήταν σπαρμένος με ροδοπέταλα. Έχει συχνά μιλήσει για το bullying που δέχονται οι γυναίκες στις κουζίνες υψηλής γαστρονομίας. "Υπήρχε πολύς φόβος στις κουζίνες εκείνη την εποχή, δεν ήταν ευχάριστα. Ήταν η κουλτούρα που επικρατούσε στις κουζίνες, ήταν "νορμάλ". Και δεν το προκαλούσε απαραιτήτως ο επικεφαλής σεφ, αλλά και οι sous chefs και αυτό συνέβαινε παντού- στην Αγγλία, στη Γαλλία" έχει πει η Smyth για να συμπληρώσει: "Δεν θα έφευγα ποτέ, δεν θα άφηνα κανέναν να καταστρέψει την ευκαιρία μου".
Δείτε περισσότερα στο womantoc.gr