"Έχει καμία σχέση με τον Γιαγκούλα;", "Αίσχος είναι", "Αυτό θα το βλέπουμε στην τηλεόραση;" είναι μερικά από τα σχόλια που ακούγονται τις τελευταίες δύο μέρες για τη Σοφία Χατζηπαντελή. Από τη στιγμή δηλαδή που "έσκασε" η είδηση ότι θα συμμετέχει στο νέο ανανεωμένο "σχήμα' του GNTM μαζί με τη Βίκυ Καγιά, τον Γιώργο Καράβα και τον Τάσο Σοφρωνίου, το ελληνικό internet ασχολείται, κυριολεκτικά, με τρίχες.
Το νεαρό μοντέλο, με την ιδιαίτερη εμφάνιση και το εντυπωσιακό βιογραφικό, έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης και διαφωνιών, χωρίς καν η ίδια να το ζητήσει. Αν και μάλλον το προκάλεσε. Ούσα, ήδη, άκρως πετυχημένη στον χώρο της μόδας, με εντυπωσιακές συνεργασίες στο ενεργητικό της, η Σοφία φιλοδοξεί να κάνει ακόμη πιο γνωστό και επιδραστικό το #UnibrowMovement (πυκνά φρύδια σε ελεύθερη μετάφραση), το οποίο η ίδια δημιούργησε και μέσω του οποίου ουσιαστικά προτρέπει τις γυναίκες να αγαπήσουν τη "διαφορετικότητά" τους.
"Το φρύδι δεν είναι φυσικό όπως ούτε και η υπόλοιπη" είναι η γενική ιδέα των σχολίων που διαβάσαμε αυτές τις μέρες για τη Σοφία. Και ισχύει. Η Σοφία είναι μία εντυπωσιακή κοπέλα η εμφάνιση της οποίας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη δουλειά της. Το ζητούμενο ωστόσο δεν είναι να ανακαλύψουμε αν όντως έχει προσθέσει φρύδια, έχει κάνει υαλουρονικό ή μπότοξ, αλλά να ανακαλύψουμε τη βαθύτερη σημασία αυτού που πρεσβεύει. Και αυτό που πρεσβεύει ξεπερνά μερικές επιπλέον τρίχες ανάμεσα σε δύο μάτια. Πρεσβεύει τη διαφορετικότητα και το coolness. Ουσιαστικά παρακινεί οποιοδήποτε αγόρι ή κορίτσι νιώθει άσχημα για κάποιο στοιχείο της εμφάνισής του, να καταπολεμήσει τις ανασφάλειές του και να δείξει στον κόσμο αυτό που πραγματικά είναι, χωρίς να νιώθει ενοχές επειδή δεν ταιριάζει με τη μάζα ή τους αψεγάδιαστους - σύμφωνα με τα πρότυπα - ανθρώπους του Instagram. Κάτι αντίστοιχο που προσπαθεί να κάνει η Δανάη Μπάρκα εδώ και δύο χρόνια. Και μάλλον φαίνεται να τα καταφέρνει.
Η νεαρή παρουσιάστρια έχει καταφέρει να αγαπηθεί από το κοινό για τον εξής απλούστατο λόγο: Είναι γλυκιά, ταλαντούχα, προσιτή και ακομπλεξάριστη. Το βασικό της ωστόσο προσόν είναι η ευφυΐα της. Η ευφυΐα που την αποτρέπει από το να απαντήσει με αγένεια σε απόψεις του τύπου "Η Δανάη προάγει την παχυσαρκία στην Ελλάδα" που ακούστηκαν λίγες ώρες πριν. Η Δανάη που εμφανίζεται με το μαγιό της και ποζάρει για το Instagram γεμάτη περηφάνεια για τις καμπύλες της, γιατί έτσι της αρέσει και έτσι νιώθει όμορφα, μάλλον δεν προάγει την παχυσαρκία αλλά την απελευθέρωση και την αποδοχή του εαυτού μας. Η Δανάη, και η κάθε Δανάη εκεί έξω είναι σημαντικός κινητήριος μοχλός για την έφηβη με τα παραπάνω κιλά ή τα σημάδια στο σώμα ή την έντονη τριχοφυΐα που σκέφτεται το μαγιό και πανικοβάλλεται, ανήμπορη να απολαύσει μία μέρα στην παραλία με την παρέα της.
Η Δανάη, όπως και η Σοφία, και κάθε άτομο με προβολή που μπορεί να αναδεικνύει τη διαφορετικότητά του, είναι απλώς τα μέσα προκειμένου η κοινωνία μας να αρχίσει να κρίνει λιγότερο και να αποδέχεται περισσότερο. Να γίνει πιο συγκαταβατική στο διαφορετικό και να απεμπλακεί από στερεότυπα προηγούμενων δεκαετιών. Αν τελικά μπορέσουμε να καταφέρουμε κάτι τέτοιο, τότε ελάχιστη σημασία θα έχουν τα φρύδια ή τα κιλά κάποιας κυρίας που εμφανίζεται στην τηλεόραση.