Ενώ οι υπερβολικές ποσότητες από ορισμένα συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων αποβάλλονται εύκολα από το σώμα, αυτό δεν ισχύει για το σίδηρο καθώς, αν προσλαμβάνεις περισσότερο, συσσωρεύεται στην καρδιά, στο συκώτι, το πάγκρεας και σε άλλα όργανα. Το κόκκινο κρέας και τα θαλασσινά, π.χ. τα μύδια, είναι οι πιο πλούσιες πηγές αιμικού σιδήρου και, επιπλέον, οι τροφές με μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα του μετάλλου. Υπάρχουν όμως και άλλες επιλογές, όπως τα όσπρια, διάφορα μαγειρεμένα λαχανικά (π.χ. σπανάκι), το βερίκοκο και η σταφίδα. Αυτά όμως περιέχουν μη αιμικό σίδηρο, οπότε, για να τον απορροφήσει πιο εύκολα ο οργανισμός σου, συνδύασέ τα με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C ή με τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως γιαούρτι και ξινολάχανο. Από την άλλη πλευρά, φυτικές ουσίες στον καφέ και στο τσάι μπορεί να εμποδίζουν την απορρόφησή του.
Πόσο σίδηρο χρειάζεται το σώμα σου και ποιες είναι οι καλύτερες πηγές;
Οι απαιτήσεις του σώματός σου για σίδηρο αλλάζουν σε κάθε ηλικία και οι τροφές είναι η καλύτερη πηγή του.