Editorial | Πότε επιτέλους θα σταματήσουμε να ρωτάμε τις γυναίκες πότε θα γίνουν μάνες;

Mπορεί μία και μόνο ερώτηση να μας πάει 50 χρόνια πίσω; Δυστυχώς μπορεί!

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΩΓΩ ΦΟΥΝΤΑ

"Εγώ πότε θα γίνω μάνα;" έλεγε κατ' εξακολούθηση η Δήμητρα Παπαδοπούλου στο πετυχημένο "Σ' αγαπώ - Μ' αγαπάς" μία 15ετία πριν. Η Δήμητρα είχε καημό να βιώσει τη χαρά της μητρότητας, από την άλλη ο σύντροφός της Θοδωρής (Αθερίδης) δεν μοιραζόταν την ίδια επιθυμία, και κάπως έτσι η ατάκα, η οποία επαναλαμβανόταν σχεδόν σε κάθε επεισόδιο, έμεινε στην ιστορία.

Τα χρόνια πέρασαν, οι συνήθειες και η κοινωνία άλλαξαν και το political correctness μπήκε για τα καλά στη ζωή μας. Πλέον δεν μπορείς να προσβάλλεις τον διπλανό σου, επειδή απλά το θέλεις - ή στερείσαι ενσυναίθησης - δεν μπορείς να σχολιάσεις τα κιλά ή το ύψος του (όλοι λίγο πολύ έχουμε βιώσει αντίστοιχο μπούλινγκ ακόμα και στα μαθητικά μας χρόνια) και σε περίπτωση που αυτό συμβεί, σύσσωμη η κοινωνία σε καταδικάζει και σε ακυρώνει στο λεπτό - βλέπε Τάσο Ξιαρχό και το γνωστό περιστατικό με την κοπέλα -.

Θα έλεγε κανείς ότι ήρθε η εποχή της απελευθέρωσης, της αλήθειας και της ειλικρίνειας. Η εποχή που κανείς δεν ντρέπεται γι' αυτό που είναι και κανείς δεν αισθάνεται στο περιθώριο επειδή απλά τυγχάνει να διαφέρει από τους άλλους. Η συμπερίληψη - και όλα όσα φέρνει μαζί της - έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να αποδεχθούν τους εαυτούς τους και να γίνουν μέλη της κοινωνίας με εργασία, παρέες, σχέσεις και ίσες ευκαιρίες.

Και τότε, κάποιος πονηρός θα αναρωτηθεί... αφού η κοινωνία αλλάζει και πηγαίνει προς το καλύτερο, γιατί η γυναίκα είναι ακόμα υποχρεωμένη να απαντάει αν ο γάμος είναι στα άμεσα σχέδιά της και - ακόμα χειρότερα - αν σκέφτεται να αποκτήσει παιδάκι; Το πιο πρόσφατο κρούσμα, ήταν μόλις χθες όταν η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου βρέθηκε καλεσμένη σε εκδήλωση. Οι δημοσιογράφοι έσπευσαν, όπως ήταν φυσικό, για δηλώσεις, μόνο που για ακόμη μία φορά οι ερωτήσεις ξέφυγαν. "Σκέφτεσαι να κάνεις το επόμενο βήμα στη σχέση σου;" ρωτάει μία δημοσιογράφος για να μη λάβει σαφή και ξεκάθαρη απάντηση - πιθανότατα γιατί και η ίδια δεν γνώριζε - ενώ το καλύτερο ήρθε στη συνέχεια: "Για παιδάκι έχετε συζητήσει κάτι;" για να λάβει την απολύτως λογική απάντηση: "Παιδιά αυτά δεν είναι θέματα που συζητιούνται δημόσια".

Είναι άραγε στο DNA μας η αδιακρισία ή επικρατεί ακόμα η άποψη ότι όταν μία γυναίκα περάσει μία συγκεκριμένη ηλικία, το μόνο που οφείλει να έχει ως στόχο είναι ο γάμος και η μητρότητα; Μήπως λοιπόν η κοινωνία είναι φτιαγμένη μόνο για μητέρες και "ξερνάει" με τον τρόπο της οποιαδήποτε άλλη γυναίκα η οποία ακόμα και το φάρμακο κατά του καρκίνου να ανακαλύψει, δεν θα είναι ποτέ αρκετή αν δεν φοράει βέρα και δεν έχει παιδιά; Ή μήπως αδυνατούμε να συνειδητοποιήσουμε και το εξής απλό: Υπάρχουν πολλές γυναίκες που ΔΕΝ μπορούν να γίνουν μητέρες ή μπορεί να μην έχουν την οικονομική άνεση να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί ή ακόμα και τον κατάλληλο σύντροφο ο οποίος θα μπορούσε να γίνει πατέρας.

"Όταν είσαι celebrity θα πρέπει να περιμένεις και ερωτήσεις πιο προσωπικές" θα έλεγε κάποιος. Σύμφωνοι. Εξάλλου είναι γνωστό ότι τα μίντια στηρίζουν τον Έλληνα celebrity και εκείνος με τη σειρά του στηρίζει τα μίντια. Καλό θα ήταν ωστόσο να μην ξεφεύγουμε από τα αυστηρά όρια της σχέσης αυτής και να γνωρίζουμε πότε και πού πρέπει να σταματάμε. Και η ερώτηση "Πότε θα γίνεις μάνα;" είναι ακριβώς το σημείο που λίγο πριν οφείλουμε να σταματήσουμε.

Tags