Από τον Γιάννη Χρύσου, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο (giannischrysou.gr)
Διαβάζοντας για το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης και την επιστημονική της διάσταση, μπορεί κάποιος να θεωρήσει ότι αναφέρεται σε μια ιδιαίτερα σύνθετη και σπάνια οργανική κατάσταση. Η επιστημονική της ονομασία είναι "μυαλγική εγκεφαλοπάθεια". Πρακτικά, όμως, αναφέρεται σε μια κατάσταση που είναι γνωστή στους περισσότερους.
Χαρακτηρίζεται από σταθερή ψυχική και σωματική κόπωση, διαταραχή του ύπνου, πόνους στις αρθρώσεις, πονοκεφάλους, κακή συγκέντρωση, εντερικές διαταραχές κ.ά. Συμπτώματα που όλοι έχουν νιώσει. Τι γίνεται όμως αν κάποιος ξυπνά κάθε πρωί σε αυτή την κατάσταση; Πώς μπορεί να διατηρήσει την αυτοπεποίθησή του αν κάθε μέρα νιώθει κουρασμένος και δεν μπορεί να εστιάσει στις υποχρεώσεις του; Το φαινόμενο είναι συχνό και οφείλεται σε διάφορα αίτια. Τα σημαντικότερα είναι η έντονη ψυχολογική και εργασιακή πίεση, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και οι "κακές" διατροφικές συνήθειες. Τέτοιες είναι οι λανθασμένες επιλογές τροφίμων, η ελλιπής σίτιση και η παράλειψη γευμάτων, είτε λόγω βιασύνης είτε σκόπιμα, αλλά και η ώρα λήψης γευμάτων, κυρίως του βραδινού. Κάτι άλλο που συνδέεται με τη χρόνια κόπωση είναι οι σύγχρονες τακτικές διατροφής που περιλαμβάνουν αποκλεισμό ορισμένων ομάδων τροφίμων, με σκοπό είτε την απώλεια βάρους είτε την αντιμετώπιση "δυσανεξιών" σε ορισμένα τρόφιμα. Στα τρόφιμα αυτά συμπεριλαμβάνονται το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα, τα ζυμαρικά, το ρύζι, η πατάτα, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί.