Τον τελευταίο καιρό τρίβεις τα μάτια σου πολύ συχνά ακόμη και αν δεν υπάρχει αλλεργία; Αυξήθηκε ο αστιγματισμός σου σε σχέση με πέρυσι ή αλλάζεις διαρκώς γυαλιά γιατί δεν σε ικανοποιούν; Μάλλον πάσχεις από
κερατόκωνο και δεν το γνωρίζεις. Ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος Δρ Βασίλειος Λιαράκος εξηγεί: "Ο κερατόκωνος είναι μια πάθηση μη φλεγμονώδης, αμφοτερόπλευρη, αφορά δηλαδή και τα δύο μάτια, ίσως σε διαφορετική βαρύτητα και προκαλεί προοδευτική λέπτυνση και αύξηση της κυρτότητας του κερατοειδούς. Κάνει τον κερατοειδή χιτώνα του ματιού πιο λεπτό και πιο "μυτερό" , δηλαδή μοιάζει με κώνο. Το αποτέλεσμα αυτού είναι η σημαντική ελάττωση της ποιότητας της όρασης.
Σύμφωνα με τον ειδικό, υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα 1 στα 500-2.000 άτομα κάθε ηλικίας μπορεί να πάσχει από κερατόκωνο και τις περισσότερες φορές δεν το γνωρίζει καν. "Συχνές αλλαγές στα γυαλιά και ραγδαίες μεταβολές του αστιγματισμού είναι συνήθως οι πρώτες ενδείξεις", λέει ο Δρ Λιαράκος, προσθέτοντας ότι για την εμφάνιση και την εξέλιξη της πάθησης ενοχοποιούνται οι μεταλλάξεις σε τουλάχιστον 17 διαφορετικά γονίδια. "Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης κερατόκωνου μεταξύ συγγενών και γι’ αυτό ο προληπτικός έλεγχος συγγενών 1ου και 2ου βαθμού είναι ιδιαίτερα χρήσιμος, επειδή αποκλείει πολύ οδυνηρές συνέπειες για την όραση".
Με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας ο κερατόκωνος μπορεί να ανιχνευθεί σε πολύ πρώιμα, ασυμπτωματικά στάδια. Πρόκειται για μια ολιγόλεπτη, ανώδυνη, υψηλής αξιοπιστίας διαδικασία, φιλική ακόμη και για παιδιά. Ο Δρ Λιαράκος εξηγεί: "Με την Τοπογραφία και την Τομογραφία ανιχνεύουμε την παραμόρφωση της επιφάνειας του κερατοειδούς και δημιουργούμε μια 3D αναπαράσταση. Στη συνέχεια, με τη Raytracing Αμπερρομετρία κάνουμε προσομοίωση της παραμόρφωσης της όρασης –αντιλαμβανόμενοι επακριβώς πώς βλέπει ο ασθενής με κερατόκωνο– και, τέλος, με την Τομογραφία Συνοχής (OCT) μπορούμε να πάρουμε σε πραγματικό χρόνο και σε πολύ υψηλή ανάλυση λεπτομέρειες από τις
λεπτές τομές του κερατοειδούς".
Όσον αφορά στη θεραπεία, η Διασύνδεση Κερατοειδούς (Corneal Crosslinking) σε συνδυασμό με εξατομικευμένο laser –σε ορισμένες περιπτώσεις– μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη του κερατόκωνου και να διασφαλίσει ή και να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα της όρασης.
Ευχαριστούμε τον Δρ Βασίλειο Λιαράκο, MD, PHD, FEBO, χειρουργό οφθαλμίατρο, Διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών
www.aktinacenter.gr
Τι είναι ο κερατόκωνος και πόσο σοβαρά απειλεί την όρασή σου
Η έγκαιρη διάγνωση είναι η κίνηση που θα σε απαλλάξει από αυτή την ύπουλη πάθηση του κερατοειδούς.