Follow us

10 χρόνια MissBloom | 10 empowering moments της δεκαετίας που πρέπει να θυμηθούμε ξανά

10 χρόνια γεμάτα σημαντικές στιγμές ενδυνάμωσης τα οποία το MissBloom κατέγραψε.

10 years

Φέτος γιορτάζουμε τα 10 χρόνια του MissBloom και ανατρέχουμε στις 10 + 1 στιγμές ενδυνάμωσης που τα σημάδεψαν. Πρόσωπα και γεγονότα που έγραψαν ιστορία και με τον τρόπο τους αλλάζουν τον κόσμο, στιγμές που πρέπει να θυμηθούμε ξανά μαζί, καθώς κοιτώντας πίσω θα πάμε μπροστά. Το MissBloom ήταν εκεί γράφοντας για τις αλλαγές, τις δράσεις και τα πρόσωπα που εμπλούτισαν τον όρο ενδυνάμωση και έβαλαν το λιθαράκι τους για την εξέλιξη.

Συνέχισε να διαβάζεις και ανακάλυψε τις 10 + 1 στιγμές ενδυνάμωσης της δεκαετίας στις οποίες το MissBloom έδωσε το παρών.

Το 2021 ανήκει στη Σοφία Μπεκατώρου και το ελληνικό me too

H Σοφία Μπεκατώρου, η δύο φορές Ολυμπιονίκης, πέρα από σημαντικές νίκες στο χώρο της άθλησης που έφερε στη χώρα μας ξεκίνησε και το ελληνικό me too, το κίνημα που έλυσε τα χέρια στις γυναίκες για να μιλήσουν ανοιχτά και να καταγγείλουν την κάθε μορφή κακοποίησης. Όλα ξεκίνησαν όταν στα πλαίσια διαδικτυακής ημερίδας τον Ιανουάριο του 2021, κατήγγειλε για σεξουαλική κακοποίηση το 1998, παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (ΕΙΟ).

Οι αποκαλύψεις της Μπεκατώρου ευαισθητοποίησαν την ελληνική κοινωνία, με άλλες Ελληνίδες αθλήτριες να μοιράζονται παρόμοια βιώματα τους και την Εισαγγελία Αθηνών να ξεκινά έρευνα, παρά την πάροδο 23 ετών και την διαγραφή του όποιου εγκλήματος. Το μπαράζ των αποκαλύψεων δεν περιορίστηκαν στο χώρο των αθλημάτων. Λίγους μήνες αργότερα μεγάλοι ηθοποιοί ξεκίνησαν να καταγγέλλουν σεξουαλικές κακοποιήσεις, εργασιακό εκφοβισμό, ψυχολογική, λεκτική και σωματική βία στον χώρο της υποκριτικής ζητώντας δικαιοσύνη και το τέλος της εκμετάλλευσης του γυναικείου φύλου -θέματα που επιτέλους ξεκίνησαν να συζητούνται ανοιχτά με, έτσι ώστε η δικαιοσύνη και η κοινωνία να αναλάβουν δράση!

Loading...

Το 2020 ήταν η χρονιά της Κατερίνας Σακελλαροπούλου αλλά και όλου του γυναικείου φύλου

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μέχρι πρότινος Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), προτάθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2020, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και στις 22 Ιανουαρίου 2020 εξελέγη από την Βουλή των Ελλήνων με 261 ψήφους (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ,ΚΙΝΑΛ), αποτελώντας την πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει το ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας. Μία σημαντική διάκριση για εκείνη, μία μεγάλη νίκη για εμάς! Ωστόσο, αυτή, δεν είναι η μοναδική πρωτιά για την νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς υπήρξε και η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος στην ιστορία του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου της χώρας από τον Οκτώβριο του 2018.

Loading...

''How dare you?'' ρωτά η Γκρέτα Τούνμπεργκ γράφοντας ιστορία το 2019

Το 2019 σε ηλικία μόλις 16 ετών η νεαρή ακτιβίστρια Greta Thunberg ανακηρύχθηκε πρόσωπο της χρονιάς μετά την έντονη δράση της σε ζητήματα που αφορούν το κλίμα κάνοντας τον πλανήτη να μιλάει για εκείνη. Η ακτιβίστρια με έναν ανατριχιαστικό λόγο στον ΟΗΕ καταδίκασε την ολιγωρία των ηγετών της διεθνούς κοινότητας να λάβουν αποφασιστικά μέτρα στη μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής και ταρακούνησε μικρούς και μεγάλους.

''Όλα είναι λάθος. Δεν έπρεπε να είμαι εδώ, έπρεπε να βρίσκομαι στο σχολείο μου, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού'', είχε αναφέρει η τότε 16χρονη, με την φωνή της να σπάει από την ένταση. ''Πώς τολμάτε; Μου κλέψατε τα όνειρά μου και την παιδική ηλικία μου με τα κενά λόγια σας... Ο κόσμος υποφέρει, πεθαίνει. Ολόκληρα οικοσυστήματα καταρρέουν, βρισκόμαστε στις αρχές ενός μαζικού αφανισμού κι εσείς για το μόνο που μιλάτε είναι για τα χρήματα, για παραμύθια μας αέναης οικονομικής ανάπτυξης; Πώς τολμάτε;'', ρωτούσε το 2019 η Greta Thunberg με αγωνία τους ηγέτες και τα μεγάλα πρόσωπα του επιχειρείν και της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής βάζοντας την κλιματική αλλαγή στη μέση των τραπεζιών των συζητήσεων.

Loading...

To 2018 η βρετανική βασιλική οικογένεια ''ανοίγει το σπίτι της'' στην Αφροαμερικανή Meghan Markle

Όταν έγινε γνωστή η ρομαντική σχέση του πρίγκιπα Harry με την Meghan Markle τα tabloids, που είναι γνωστά για την επικριτική και σε πολλές περιπτώσεις απαράδεκτη στάση τους, είχαν οργιάσει. Η Αφροαμερικανική ηθοποιός είχε γίνει ο στόχος των βελών τους, το άτομο που λάτρευαν να μισούν και οι ''κίτρινοι'' ειδησεογραφικοί τίτλοι τους για εκείνη διαδέχονταν ο ένας τον άλλον τόσο μέσα σε ένα 24ωρο όσο και μέσα στην εβδομάδα.

Το 2018 η βρετανική βασιλική οικογένεια υποδέχεται την Meghan Markle στο παλάτι του Μπάκιγχαμ και μετά το γάμο τους της δίνει το τιμητικό τίτλο της Δούκισσας του Σάσσεξ. Ο γάμος αυτός είχε μεγάλο αντίκτυπο στα πολιτικοκοινωνικά δρώμενα, αλλάζοντας τις ισορροπίες. Ήταν, άλλωστε, η πρώτη γυναίκα με αυτή την καταγωγή, που πλέον είχε γίνει μέλος της βασιλικής οικογένειας, κάνοντας εμφανή την στάση της βρετανικής μοναρχίας απέναντι στις φυλετικές διακρίσεις. Οι Αφροαμερικανοί γιόρτασαν τον γάμο του πρίγκιπα Harry και της Meghan Markle σαν μία πραγματική νίκη για αυτούς. Η ένταξη μιας διαζευγμένης, μιγάδας, απογόνου σκλάβων (από τη μεριά της μητέρας της) στη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας δείχνει πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα.

Loading...

To 2017 το πρώτο plus size μοντέλο ανακηρύσσεται supermodel

Δεν ζυγίζει 52 κιλά, δεν έχει ύψος 1,80 εκ. και δεν τηρεί τις αναλογίες των κλασικών μοντέλων, που κάποτε καθόριζαν μέχρι και τη δική μας ομορφιά και σε μία τοξική γενίκευση, την αξία μας. Η Ashley Graham είναι το plus size μοντέλο που έβαλε σκοπό της ζωής της να καταρρίψει τα πρότυπα που θέλουν την ομορφιά και την αξία ενός ατόμου να βρίσκονται σε ένα καλούπι.

Το 2017 κατάφερε και με τη βούλα να γίνει supermodel, να περπατήσει σε πασαρέλες και να κοσμήσει εξώφυλλα όπου το plus size ήταν αδιανόητο. Εκείνη το κατάφερε και έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας πάνω σε σημαντικά θέματα όπως το κίνημα body positivity, όπου μας μαθαίνει πως κάθε σώμα είναι όμορφο και η ομορφιά δεν καθορίζεται από συγκεκριμένες μετρήσεις και ''ατέλειες''. Όπου και αν βρεθεί μιλάει ανοιχτά για την αποδοχή του εαυτού μας, τη σχέση με το σώμα μας και την αυτοπεποίθηση, ενώ σήμερα ως μητέρα κάνει λόγο για τις δυσκολίες της μητρότητας και τις αλλαγές που περνάει μία γυναίκα σε αυτή την περίοδο της ζωής της. Με ένα βήμα τη φορά η Ahsley Graham αλλάζει τη βιομηχανία της μόδας και της ομορφιάς.

Loading...

To 2016 σπάει το ταμπού της αποβολής και η Σίσσυ Χρηστίδου μιλάει χωρίς φίλτρα

Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί δεν μπορούμε να μιλάμε ανοιχτά, χωρίς ντροπές και περίεργα βλέμματα για θέματα όπως η έμμηνος ρύση, η εγκυμοσύνη, η αποβολή και η υγεία του γυναικείου σώματος. Μας έχουν μάθει να κρυβόμαστε και τα θέματα που αφορούν το σώμα μας να μένουν κλειδωμένα σε κάποιο συρτάρι ή να συζητούνται χαμηλόφωνα πίσω από τις πόρτες. Η Σίσσυ Χρηστίδου διαφωνεί, όπως και εγώ, και το 2016 παίρνει το κουράγιο για να μιλήσει ανοιχτά για την αποβολή της εγκυμοσύνης. Δεν είναι ντροπή, όλες αντιμετωπίζουν προβλήματα και καμία δεν είναι μόνη της!

Loading...

Και ναι το 2015 έγινε ένα βήμα για την υποστήριξη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας

Ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα για την υποστήριξη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας έγινε το 2015, όταν το σύμφωνο συμβίωσης έγινε πραγματικότητα για τα ομόφυλα ζευγάρια. Μέσω αυτού οι συμβαλλόμενοι αποκτούν καθεστώς σχεδόν ίδιο με τους έγγαμους, καθώς όπως επισημαίνεται από το υπουργείο ''οι οικογενειακοί δεσμοί δεν δημιουργούνται μόνο μέσα από τον γάμο, αλλά και μέσα από άλλες σχέσεις αναγνωρισμένες από τον νόμο ή μη''. Ουσιαστικά το σύμφωνο συμβίωσης προσφέρει πλήρη πρόσβαση σε όλα τα περιουσιακά και κληρονομικά δικαιώματα, αλλά αποκλεισμό από τον γάμο ή την κοινή υιοθεσία.

Loading...

Το 2014 το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης δόθηκε στην Μαλάλα Γιουσαφζάι

Πριν λίγες ημέρες η Μαλάλα Γιουσαφζάι ενώθηκε με τα δεσμά του ισλαμικού γάμου με τον αγαπημένο της σε μια μικρή τελετή στο σπίτι της στο Μπίρμιγχαμ, ενώ τα αγαπημένα της άτομα την περικύκλωναν. Παρ΄όλα αυτά, η Μαλάλα Γιουσαφζάι έζησε πολύ έντονα σε πολύ μικρή ηλικία αφήνοντας το αποτύπωμα της στην ιστορία.

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι γεννήθηκε στο Πακιστάν και μεγάλωσε σε ταραγμένες εποχές για τη χώρα. Σε ηλικία 11 ετών ξεκίνησε να γράφει χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο σε μπλογκ, όπου περιέγραφε τη ζωή της στην πόλη Μινγκόρα, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, μετά την κατάληψη της εξουσίας στην περιοχή από τους Ταλιμπάν, που απαγόρευσαν στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο. Βασικό θέμα των κειμένων της ήταν οι απόψεις της σχετικά με το δικαίωμα των κοριτσιών στη μόρφωση. Η αναγνώριση και η αποδοχή της θέσης της και του θάρρους της απέναντι στο φλέγον θέμα δεν άργησαν να έρθουν. Ωστόσο, δεν ήρθαν χωρίς τίμημα. Μία απόπειρα δολοφονίας τάραξε τη ζωή της και συγκλόνισε τον πλανήτη.

Όταν ανάρρωσε πλήρως, στο νοσοκομείο του Μπέρμινγχαμ που είχε μεταφερθεί και έχοντας ξεσηκώσει ένα τεράστιο παγκόσμιο κύμα συμπαράστασης, το κήρυγμα της είχε φτάσει σε κάθε γωνιά του κόσμου. Το 2013 τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης, ενώ έλαβε και την πρώτη της υποψηφιότητα για το Νόμπελ Ειρήνης το οποίο κατέκτησε τελικά το 2014, σε ηλικία μόλις 17 ετών! Στο μεταξύ τελείωσε το σχολείο στην Αγγλία, όπου μετακόμισε μόνιμα η οικογένειά της, και συνέχισε τις σπουδές της στο περίφημο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από το οποίο αποφοίτησε πρόσφατα, παράθεσε μια συγκλονιστική ομιλία στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών για τη σπουδαιότητα του δικαιώματος στην εκπαίδευση και κατέγραψε την ιστορία της σύντομης αλλά γεμάτης ζωής της στο βιογραφικό βιβλίο με τίτλο ''I am Malala'' (Με λένε Μαλάμα) που έγινε μπεστ σέλερ και μεταφράστηκε σε πάρα πολλές γλώσσες.

Loading...

Το 2013 η Lady Gaga κατακρίνει το airbrushing και καλά κάνει

Είναι γνωστή για τις εκκεντρικές εμφανίσεις της, για το στιλ που δεν έχει όρια για το πάθος της και τη εργατικότητα της, η Lady Gaga είναι ένα είδωλο και το 2013 το είχε αποδείξει. Η ίδια εκείνη τη χρονιά βραβεύτηκε από γνωστό περιοδικό, ωστόσο, όταν ανέβηκε να παραλάβει το βραβείο της η Lady Gaga κατακεραύνωσε τη συντακτική ομάδα για δύο λόγους. Αρχικά θεώρησε πως στη θέση της έπρεπε να είναι η Μαλάλα Γιουσαφζάι, η οποία τότε είχε αναδειχθεί σε παγκόσμιο φαινόμενο. Έπειτα έκανε σφοδρή κριτική για την επεξεργασία που κάνουν στις φωτογραφίες, οι οποίες δημιουργούν στο τέλος μη ρεαλιστικές εικόνες και πρότυπα, που έχουν ως αποτέλεσμα την έξαρση της σωματικής δυσμορφικής διαταραχής.

Όπως τόνισε η ίδια: ''Το δέρμα μου φαινόταν πολύ τέλειο. Τα μαλλιά μου φαίνονται πολύ απαλά. Δεν μοιάζω έτσι όταν ξυπνάω το πρωί... Δεν μοιάζω καν έτσι... Είναι δίκαιο να γράφετε για την αλλαγή στα περιοδικά σας. Αλλά αυτό που θέλω να δω είναι η αλλαγή στα εξώφυλλά σας... Όταν αλλάζουν τα εξώφυλλα, τότε αλλάζει και η κουλτούρα".

Loading...

To 2012 οι φωτογραφίες της topless Kate Middleton έκαναν τον γύρο του διαδικτύου

Η φρενίτιδα των παπαράτσι και οι κιτρινισμοί των media πιστεύαμε πως είχανε μείνει στο παρελθόν μαζί με τον τραγικό θάνατο της πριγκίπισσας Diana. Ας μην ξεχνάμε πως το αυτοκινητιστικό δυστύχημα προκλήθηκε από ένα πραγματικό ανθρωποκυνηγητό των δημοσιογράφων προσπαθώντας να απαθανατίσουν την lady D σε τρυφερές στιγμές με τον τότε σύντροφο της στο Παρίσι. Όμως η δίψα για κλικς, αναγνωρισιμότητα και χρήματα δεν γνωρίζει από όρια και σε καμία περίπτωση από ιδιωτικότητα...

Κάπως έτσι έκαναν τον γύρο του διαδικτύου οι φωτογραφίες της Kate Middleton πάνω σε ένα γιοτ στη Γαλλία το καλοκαίρι του 2012, όπου απολάμβανε τις διακοπές της με τον σύζυγο της, πρίγκιπα William. Όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσαν τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης, καθώς στο βωμό των χρημάτων θυσιάζονται για ακόμη μια φόρα η ιδιωτικότητα και οι ζωές ατόμων. Επίσης, εμπορευματοποιείται ξανά η γυναίκα, εδώ η Kate Middleton, η οποία είδε τις ημίγυμνες φωτογραφίες της, που τραβήχτηκαν χωρίς τη συγκατάθεση της σε όλο το διαδίκτυο. Σου θυμίζει κάτι; Αυτό που συνέβη τότε το βλέπουμε και σήμερα με άλλες μορφές, όπως το revenge porn. Ως πότε η γυναίκα θα αντιμετωπίζεται ως αντικείμενο του πόθου; Ως πότε θα στοχοποιείται κατά αυτό τον τρόπο;

Loading...

Το 2011 ο φεμινισμός μπαίνει στο επίκεντρο της βιομηχανίας του θεάματος

Η Beyoncé μετράει περίπου πάνω από δύο δεκαετίες στη μουσική βιομηχανία. Θα μπορούσαμε να πούμε πως την έχουμε δει να μεγαλώνει και να περνάει από το ένα στάδιο ζωής στο άλλο. Μάς έχει χαρίσει αμέτρητες επιτυχίες, εμφανίσεις και μουσικά βίντεο που καθόρισαν την κουλτούρα του σήμερα. Ένα από τα πιο σημαντικά είναι το τραγούδι ''Run the World (Girls)'' το 2011, που σήμερα μετράει μισό δισεκατομμύριο προβολές στην πλατφόρμα του Youtube. Ένα τραγούδι που εξυμνεί την γυναικεία χειραφέτηση, τον δυναμισμό και το πάθος, που μας διακατέχει. Από εκείνο το single και μετά ο φεμινισμός μπήκε δυναμικά στην pop κουλτούρα και η Beyoncé φροντίζει να τον προωθεί σχεδόν με κάθε της νέο project.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ