Όπως πολύ περιγραφικά και κατανοητά εξήγησε η Βίκυ Χριστοπούλου στο editorial κείμενο της σχετικά με το hashtag που έχει χρησιμοποιηθεί όσο τίποτε άλλο τα τελευταία χρόνια, η κουλτούρα της ακύρωσης ή όπως διαδεδομένα είναι γνωστό ως Cancel Culture, έφτασε και στη χώρα μας, όπως ακριβώς συνέβη και με το κίνημα #MeToo, που βρήκε κοινό έδαφος με τη νέα κοινωνική πραγματικότητα.
Ο τρόπος αυτός "εξοστρακισμού" που συνέβη σε διάσημα πρόσωπα παγκοσμίου φήμης ξεσκέπασε αλήθειες και πέταξε στο περιθώριο ανθρώπους και εταιρείες που μέχρι πρότινος βρίσκονταν στην κορυφή, έλαβε τεράστιες διαστάσεις και ενώ στην αρχή μπορεί να είχε τις καλύτερες προθέσεις, πλέον φαίνεται πως έχει χαθεί το μέτρο.
Και ενώ στην περίπτωση των Harvey Weinstein, Bill Cosby, Donald Trump μπορεί να λειτούργησε σωστά, υπήρξαν και περιπτώσεις στις οποίες η κατακραυγή πραγματοποιήθηκε χωρίς μεγάλη έρευνα για το "λάθος".
Τα παραδείγματα Cancel Culture στην Ελλάδα
Και όπως προαναφέρθηκε, μπορεί η Ελλάδα να είναι "ο τελευταίος που μαθαίνει το νέο" στον παγκόσμιο χάρτη, όμως δεν μπορούμε να παραλείψουμε το γεγονός πως το φαινόμενο εφαρμόστηκε με την ίδια ένταση που συνέβη σε άλλες χώρες του εξωτερικού.
Τάσος Ξιαρχό
Πρόκειται για το πιο πρόσφατο περιστατικό κατά το οποίο ο διάσημος χορευτής "ακυρώθηκε" εξαιτίας του bullying που έκανε δημόσια σε μία κοπέλα με αφορμή την εικόνα του σώματός της. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο κόσμος των social media συσπειρώθηκε εναντίον του, με τον ίδιο να απειλεί μετά το λάθος του πως θα αυτοκτονήσει. Ύστερα από όλη την περιπέτεια, ο ίδιος φαίνεται πως δεν έμαθε το μάθημά του, πράγμα που μαρτύρησε η πιο πρόσφατη ανάρτησή του, με την οποία έριχνε τα πυρά του εναντίον της Δανάης Μπάρκα.
Πέτρος Φιλιππίδης - Δημήτρης Λιγνάδης
Οι υποθέσεις τους εντάσσονται στην ίδια κατηγορία καθώς οι κατηγορίες εναντίον τους βγήκαν στη φόρα την ίδια χρονική περίοδο, αποκτώντας την ίδια -προσωρινή- τιμωρία. Οι ηθοποιοί και σκηνοθέτες, οι οποίοι βρίσκονταν στην κορυφή, πριν δικαστούν από τα αρμόδια όργανα, είχαν ήδη δικαστεί από το κοινό, που έδειξε ευχαριστημένο με την κατάληξή τους στη φυλακή.
Λευτέρης Πετρούνιας
Η ατυχής δήλωση του χρυσού Ολυμπιονίκη, ακόμα κι αν ο ίδιος αποτελεί μία από τις πιο αγαπημένες παρουσίες στον χώρο του αθλητισμού, ήταν ο λόγος το κοινό να απογοητευτεί για λογαριασμό του. Η αντίδραση στα social media τον έκανε να αναθεωρήσει όσα είπε, ζητώντας δημόσια συγγνώμη από τον οποιονδήποτε προσέβαλε, με το περιστατικό να θεωρείται λήξαν.
efood
Στροφή 180 μοιρών έκανε η εταιρεία ύστερα από την κατακραυγή που δέχθηκε από εκατομμύρια χρήστες της εφαρμογής, η οποία έγινε έκδηλη μέσω social media. Πολλοί μάλιστα βρέθηκαν ανάμεσα σε εκείνους που έσβησαν από το κινητό τους την εφαρμογή, κάνοντας repost το ατυχές περιστατικό με τη σύμβαση των ντελιβεράδων- κάτι για το οποίο η εταιρεία απολογήθηκε-, χωρίς όμως να θυμούνται τα "καλά" των προηγούμενων ετών της efood και τους τρόπους με τους οποίους είχε ευεργετήσει πολλούς εργαζομένους.