Αν θέλουμε να μιλήσουμε για το άγχος επιστημονικά και τεκμηριωμένα, τότε πρέπει να το ορίσουμε ως μία ιδιοσυγκρασιακή απάντηση σε εξωτερικές και εσωτερικές προκλήσεις που σχετίζονται με συμπεριφορικές ή μοριακές προσαρμογές. Αν πάλι θέλουμε να μιλήσουμε για αυτό εμπειρικά, το άγχος είναι η αντίδρασή μας απέναντι σε καταστάσεις που δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε ή που αντιλαμβανόμαστε ως πιεστικές, και όταν χτυπάει την πόρτα μας, επιδρά στον καθένα από μας με μοναδικό τρόπο. Θα ήταν παράλογο να πιστέψουμε πως ο βαθμός επιρροής ή και παρεμβολής του στην καθημερινή μας ζωή και στην ψυχολογία μας είναι πάντα ο ίδιος, αφού για άλλους από εμάς δρα ευεργετικά, κινητοποιώντας μας να εκφραστούμε και να δημιουργήσουμε, ενώ πολλούς από εμάς μας αποδιοργανώνει, διαταράσσοντας παράλληλα και την ψυχολογική μας κατάσταση.
4 εκδηλώσεις άγχους που μπορεί να μην έχεις αντιληφθεί, αλλά αξίζει να δώσεις βάση
Οι συχνές λιγούρες. Αν θέλουμε να μιλήσουμε για τις συχνές και έντονες λιγούρες επιστημονικά, πρέπει να αντιληφθούμε τη σύνδεση του εγκεφάλου με το στομάχι μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου, πράγμα το οποίο σημαίνει πως οτιδήποτε και αν φάμε, έχει επίδραση στη διάθεσή μας, είτε θετική είτε αρνητική. Αν θέλουμε να μιλήσουμε για τις λιγούρες εμπειρικά, όλοι έχουμε νιώσει μια λαχτάρα για σοκολάτα, ή για μακαρόνια με κιμά πριν από στρεσογόνες καταστάσεις, ή ακριβώς μετά από αυτές. Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός μας ψάχνει άμεση λύση για να ρυθμίσει βασικές ορμόνες, όπως είναι η κορτιζόλη, αναζητώντας συστατικά που συμβάλλουν στη διαχείριση του άγχους, όπως είναι τα φωσφολιπίδια. Τα φωσφολιπίδια είναι μία κατηγορία λιπιδίων, μακροθρεπτικών συστατικών, που εμπλέκονται σε διαδικασίες που βοηθούν στην αύξηση του αισθήματος της χαράς και στην καταστολή του άγχους.
Διαταραχές ύπνου. Αναρωτιέσαι γιατί τον τελευταίο καιρό δεν κοιμάσαι εύκολα; Διακόπτεις συχνά τον ύπνο σου; Δυσκολεύεσαι να βρεις μία βολική θέση στο κρεβάτι γιατί παρεισφρέουν σκέψεις και εικόνες στο μυαλό κατά τη διάρκεια της νύχτας που μέχρι και πονοκέφαλο μπορεί να σου δημιουργήσουν; Η απάντηση βρίσκεται στη διαταραχή του ρυθμού εγρήγορσης ύπνου της εγκεφαλικής λειτουργίας. Όταν ο εγκέφαλος "αντιλαμβάνεται" ότι χάνει τον έλεγχο των στρεσογόνων καταστάσεων, τείνει να υπερλειτουργεί και αυτό οδηγεί σε σταδιακή μείωση της επικοινωνίας μεταξύ των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου. Γι ’αυτό και ο εγκέφαλος που στερείται ύπνου παρουσιάζει δυσκολία στη συγκέντρωση και τη συγκράτηση νέων πληροφοριών, ενώ αδυνατεί να αντιδράσει αποτελεσματικά σε απλά ερεθίσματα.
Έλλειψη ενέργειας - Χαμηλή αποδοτικότητα. Όπως είναι αναμενόμενο, η έλλειψη ύπνου και σωστής διατροφής είναι πιθανό να οδηγήσουν σε χαμηλή αποδοτικότητα μέσα στην ημέρα, με το αίσθημα σωματικής και πνευματικής κόπωσης να εμφανίζεται ακόμα και από το πρωινό ξύπνημα. Αδύναμη βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη μνήμη, δυσκολία στην επίλυση προβλημάτων και τη λογική σκέψη, επιτείνουν τον φαύλο κύκλο έντασης και άγχους. Αν θέλουμε να προσεγγίσουμε επιστημονικά αυτή την αλληλένδετη σχέση εγκεφαλικής λειτουργίας και άγχους, πρέπει να διατηρούμε τις μεμβράνες των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλό μας ισχυρές και εύκαμπτες, ώστε να βελτιώνεται η κυτταρική επικοινωνία, όσο διατηρούμε σε λειτουργικά επίπεδα και τις ορμόνες του άγχους, με βασικότερη την κορτιζόλη.
"Δίαιτα" και έμμηνος ρύση. Η στέρηση που προκαλεί η διατροφή για απώλεια βάρους διογκώνει το άγχος, λόγω χαμηλής περιεκτικότητάς της σε λίπος – το οποίο έχει κατευναστική δράση στο νευρικό μας σύστημα – και υδατάνθρακες. Μία περίοδος έντονου στρες όμως, αποτελεί και αυτή πριν την έμμηνο ρύση, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να βιώνουν το λεγόμενο Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο. Μαζί με το στρες, εκδηλώνονται και άλλα συμπτώματα που οφείλονται στην αύξηση της κορτιζόλης, όπως νευρικότητα και ευερεθιστότητα, απότομες αλλαγές στη διάθεση και κόπωση.
Αφού συνειδητοποιήσουμε πως όλα ξεκινούν από τον εγκέφαλο, ο οποίος αποτελεί το "κέντρο ελέγχου", σε λειτουργικό, σωματικό και συναισθηματικό επίπεδο, πρέπει να αναζητήσουμε τον τρόπο διαχείρισης, που θα οδηγήσει και στην αντιμετώπιση του άγχους. Ο πιο άμεσος, φυσικός και αποτελεσματικός τρόπος είναι το BrainUP StressDOWN, το συμπλήρωμα διατροφής που πρόσφατα ανακαλύψαμε, το οποίο περιλαμβάνει αυτά ακριβώς τα συστατικά που θα υποστηρίξουν τη βέλτιστη λειτουργία του εγκεφάλου, καταπολεμώντας τον νούμερο 1 παράγοντα που τη διαταράσσει – το άγχος!
Τα κατευναστικά για το νευρικό μας σύστημα φωσφολιπίδια αποτελούν βασικό συστατικό του συμπληρώματος διατροφής BrainUP StressDOWN της εταιρείας Leriva, μιας φόρμουλας κατοχυρωμένης με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, που έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των κυτταρικών μεμβρανών, αλλά και για να κρατά την κορτιζόλη – την ορμόνη του άγχους – σε φυσιολογικά επίπεδα. Εκτός από τη ρύθμιση του άγχους, χάρη στην πολλαπλών δράσεων σύνθεσή του, το BrainUP StressDOWN μπορεί να μας βοηθήσει σε περιόδους που θέλουμε "καθαρό μυαλό", συγκέντρωση και αποτελεσματική σκέψη, καθώς έχει τη δυνατότητα να τροφοδοτεί τα νευρικά μας κύτταρα ώστε να παραμείνουν υγιή και λειτουργικά.
Το BrainUP StressDOWN δεν παρουσιάζει γνωστές ανεπιθύμητες ενέργειες και δεν αλληλεπιδρά με φάρμακα. Δε λειτουργεί όπως τα διεγερτικά ή ηρεμιστικά φάρμακα, πράγμα που σημαίνει πως δε θα σε επηρεάσει στην καθημερινότητά σου, παρά θα δράσει αποκλειστικά και μόνο κατά του στρες, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και της διάθεσης.
Δεν είναι νέο, λοιπόν, ότι οι έντονοι ρυθμοί ζωής, οι απαιτήσεις μιας δουλειάς και οι προκλήσεις της σύγχρονης ζωής καταλήγουν να προκαλούν αυξημένο άγχος, αδυναμία συγκέντρωσης και κακή διάθεση. Εκείνο όμως που μαθαίνεις σήμερα είναι πως μπορείς να φροντίσεις κατάλληλα τον εαυτό σου, χωρίς περιορισμούς και φόβους, χαρίζοντας στον εγκέφαλό σου αυτό ακριβώς που χρειάζεται και ακούει στο όνομα BrainUP StressDOWN.
Στα φαρμακεία από τη Leriva Pharma.