Αν η τραγωδία που προκάλεσαν οι φωτιές στην Εύβοια τα τελευταία εικοσιτετράωρα έπρεπε να αποτυπωθεί αποκλειστικά σε μία φωτογραφία, το σίγουρο είναι πως θα δυσκολευόμασταν να διαλέξουμε κάποια αντάξια του μεγέθους της καταστροφής.
Το νησί παραδόθηκε στα πύρινα μέτωπα και οι εικόνες με τις οποίες ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι από τις τηλεοπτικές μας οθόνες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι πραγματικά σπαρακτικές.
Ηλικιωμένοι που εγκαταλείπουν τους κόπους και τα όνειρα μιας ζωής, παιδιά που αφήνουν πίσω τους τα όνειρα που δεν πρόλαβαν ακόμη να δημιουργήσουν, πυροσβέστες που δίνουν μια άνιση μάχη με τις φλόγες επιδεικνύοντας αξιοθαύμαστη αυταπάρνηση και ηρωισμό, είναι κάποια από τα πλάνα που θα χαραχθούν για πάντα στη μνήμη μας.
Θα χαραχθούν με ένα μελάνι που ευχόμαστε να μην ξαναχρησιμοποιήσουμε.
Η 8η ημερα του Αυγούστου ήταν καθοριστική: Η ακμή μιας θλιβερής παρακμής, μιας πύρινης καταστροφής. Ήταν η μέρα που ο φωτογράφος Κωνσταντίνος Τσακαλίδης συνάντησε την ηλικιωμένη γυναίκα - τραγική ηρωίδα και αιχμαλώτισε στον φακό του την απόλυτη στιγμή της απόγνωσής της, την στιγμή που εγκαταλείπει το χωριό της, τις Γούβες Ευβοίας.
Λίγο πριν οι περιουσίες τους παραδοθούν ευλαβικά στις φλόγες, η γλώσσα του σώματος και η έκφρασή της μαρτυρά με τρόπο εκκωφαντικό τα συναισθήματά της. Για τον κάθε θεατή της εικόνας, τα μάτια της αποτελούν πύλη εισόδου στην ψυχή της, καθιστώντας αδύνατο να μην συναισθανθεί, έστω και λίγο, την απόγνωση και τον φόβο της.
Κι ας είναι κλειστά.
Το στιγμιότυπο αυτό κάνει τον γύρο του κόσμου και των media διεθνώς, και παρόλο που θα μπορούσε να προέρχεται από κάποια ακριβή ταινία παραγωγής Hollywood, η "σκηνή" εκτυλίχθηκε πολύ πιο κοντά μας.
Παρόλο που θα ευχόμασταν να αποτελεί προιόν σεναριακής και σκηνοθετικής φαντασίας, είναι η πραγματικότητα, με έναν τρόπο σουρεαλιστικά ρεαλιστικό.
Ένας λυγμός που δεν ακούσαμε κι όμως, ακούσαμε.
Με συνεχείς αναζωπυρώσεις, οι πυρκαγιές στην Εύβοια είναι ανελέητες κι έχουν μέχρι στιγμής κάψει χιλιάδες κατοικίες και δασικές εκτάσεις, χωρίς να αφήνουν τίποτα ανεπηρέαστο στον διάβα τους. Θυμίζοντας σκηνές αποκάλυψης, οι φλόγες κατασπαράζουν τα πάντα και, δεν υπάρχει καταλληλότερος τρόπος για να τις "δει" κανείς, παρά από την στάση του σώματος αυτής της γυναίκας.
Όπως μάλισταν παρατήρησαν εύστοχα και πολλοί χρήστες του Twitter, η φωτογραφία θυμίζει τον πίνακα του Νορβηγού ζωγράφου Edward Munch "Η κραυγή". Πρόκειται για πίνακα που δημιουργήθηκε σχεδόν 30 χρόνια πριν, το 1983, στον οποίο αποτυπώνεται η υπαρξιακή αγωνία του ανθρώπου.
Κερδίζοντας από πολλούς τον τίτλο του προδρόμου του καλλιτεχνικού ρεύματος του εξπρεσιονισμού, ο Edward Munch ήταν ένας άκρως καταθλιπτικός και με βασανισμένη ψυχή καλλιτέχνης.
Κι αν δεν θέλουμε όλα αυτά τα συναισθήματα που τόσο αυθόρμητα γέννησε μέσα μας αυτή η εικόνα να γίνουν και αυτά "θύμα της φωτιάς", δεν πρέπει να τα ξεχάσουμε.
Αντίθετα, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι το μέγεθος της κλιματικής κρίσης, να φερθούμε σε αυτόν τον πλανήτη όπως του αξίζει και να τον θεωρήσουμε ουσιαστικά σπίτι μας. Μέσα από την καταστροφή μπορεί να γεννηθεί και πάλι η ελπίδα, η δημιουργία και το φως. Μέσα από τις στάχτες μπορούν να αναγεννηθούν όλα, αρκεί να το πιστέψουμε.