​​​​​​​Social Freezing | Η Κατάψυξη ωαρίων δεν είναι ανάγκη είναι επιλογή

Αν δεν είσαι έτοιμη να γίνεις μαμά, πάρε το χρόνο σου…

ΓΡΑΦΕΙ: MissBloom TEAM

Η επιλογή της κατάψυξης ωαρίων για κοινωνικού λόγους ή αλλιώς το social freezing είναι η απάντηση στα πιο σημαντικά διλλήματα των γυναικών παγκοσμίως. Κι αυτό γιατί δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες που το επιθυμούν να μεταθέσουν στη μητρότητα για αργότερα, για όταν δηλαδή οι συνθήκες της ζωής τους το επιτρέψουν.

Με τον τρόπο αυτό η μητρότητα για κάθε γυναίκα μπορεί να είναι μια απολύτως συνειδητή επιλογή που θα γίνει για τους σωστούς λόγους κι όχι γιατί ο χρόνος πιέζει.

Η κατάψυξη ωαρίων "παγώνει" το χρόνο για τις γυναίκες που επιθυμούν να μεταθέσουν τη μητρότητα για αργότερα. Σταματά την αντίστροφη μέτρηση για τις γυναίκες που δεν θέλουν να περιορίσουν τα όνειρα και τις επιδιώξεις τους μέσα σε χρονικά όρια.

"Με κατανόηση ως προς τις ανησυχίες της σύγχρονης γυναίκας και κυρίως με σεβασμό προς το αναφαίρετο δικαίωμα στην αυτοδιάθεση κάθε γυναίκας, για περισσότερο από μια δεκαετία, υποστηρίζουμε ότι η κρυοσυντήρηση ωαρίων δεν είναι ανάγκη είναι επιλογή και είναι μια επιλογή για όλες τις γυναίκες".

Γιατί αυτό είναι εφικτό σήμερα;

Τα κρυοσυντηρημένα ωάρια μπορούν να έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα με τα ωάρια πριν καταψυχθούν και αυτό είναι μία πραγματικότητα χάρη στην πλέον εξελιγμένη τεχνική κρυοσυντήρησης, την υαλοποίηση (vitrification). Η υαλοποίηση είναι η διαδικασία υπερταχείας κρυοσυντήρησης ωαρίων, που εμποδίζει το σχηματισμό ενδοκυτταρικών κρυστάλλων με τη χρήση νέας γενιάς κρυοπροστατευτικών. Ο συνδυασμός ταχείας κρυοσυντήρησης και υψηλών συγκεντρώσεων κρυοπροστατευτικών οδηγεί τα ωάρια σε υαλώδη φάση. Με την αποφυγή δημιουργίας ενδοκυτταρικών κρυστάλλων, τα κρυοσυντηρημένα ωάρια, προστατεύονται από μια πιθανή βλάβη κυρίως κατά τη διαδικασία την απόψυξής τους.

Πότε μια γυναίκα πρέπει να προχωρήσει σε κατάψυξη ωαρίων;

Κάθε γυναίκα βέβαια έχει διαφορετικές ανάγκες και φυσιολογία. Μετά την ηλικία των 30 ετών, καλό είναι η κάθε γυναίκα να κάνει έναν έλεγχο γονιμότητας με ορμονικές εξετάσεις (FSH, LH και AMH-anti-mullerhian hormone) και υπερηχογραφική απεικόνιση ωοθηκικών αποθεμάτων. Οι εξετάσεις αυτές δίνουν μια πολύ καλή εικόνα της γονιμότητας μιας γυναίκας και μπορούμε να αποφανθούμε για το πότε μια γυναίκα χρειάζεται να προχωρήσει σε κρυοσυντήρηση ωαρίων.

Μερικά στοιχεία…

Είναι γεγονός ότι η αναπαραγωγική λειτουργία αρχίζει να φθίνει μετά την ηλικία των 35. Πιο συγκεκριμένα μετά τα 35 απομένει μόνο το 10% των ωοθηκικών αποθεμάτων. Οι γυναίκες γεννιούνται με συγκεκριμένο αριθμό ωοθυλακίων στις ωοθήκες τους. Κάθε μήνα ένα ωάριο ωριμάζει και μπορεί να γονιμοποιηθεί. Όσο η ηλικία αυξάνει τα διαθέσιμα ωάρια σταδιακά μειώνονται σε αριθμό λόγω το ότι οι ωοθήκες δεν έχουν τη δυνατότητα να παράγουν νέα ωάρια. Επίσης αλλάζει και η ποιότητα τους, καθώς με το πέρασμα του χρόνου, δημιουργούνται αλλοιώσεις στο γενετικό τους υλικό.

Δες το βίντεο:

Ευχαριστούμε τον Παναγιώτη Ψαθά MD, PhD – Μαιευτήρα – Χειρουργό Γυναικολόγο - Μέλος της ιατρικής ομάδας δημιουργίας και διαχείρισης της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life – ΙΑΣΩ, ppsathas.com