Αν κάτι άλλαξε σε μεγάλο βαθμό τους τελευταίους αυτούς μήνες της καραντίνας, εκτός φυσικά των δεδομένων και άκρως απαραίτητων αναπροσαρμογών που κληθήκαμε να κάνουμε όλοι στην καθημερινότητά μας, δεν είναι άλλο από την στάση μας απέναντι στα πάρκα.
Η αστική πραγματικότητα του σήμερα
Τα πάρκα έγιναν ξανά "in" και αναπόσπαστο μέρος μιας αστικής κουλτούρας, η οποία είχε εκλείψει και θεωρήθηκε από πολλούς μέρος ενός ρομαντικού παρελθόντος των δεκαετιών των 80s και των 90s. Κι όμως, αυτά επανήλθαν δυναμικά και διεκδίκησαν τη θέση τους στην μετά-πανδημίας urban λογική και φιλοσοφία, αποδεικνύοντας ότι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των πόλεων στις οποίες ζούμε.
Στα πάρκα χτυπά ο παλμός
Το πάρκο λοιπόν έγινε το νέο γυμναστήριο (πόσοι άρχισαν να τρέχουν ξανά στις γειτονιές ή να κάνουν ασκήσεις στο γρασίδι;), το νέο εστιατόριο (πόσα fancy πικ-νικ διοργανώθηκαν;) και η νέα καφετέρια (ο "καφές στο χέρι" έγινε η διακέδαση του Σαββατοκύριακου).
Σε κάθε περίπτωση, το πάρκο είναι εκεί για όλους, προσαρμοζόμενο με απαράμιλλη ευελιξία στις ανάγκες του καθενός μας. Ξεκούραση, χαλάρωση, de-stress, κοινωνικοποίηση, βόλτα: Υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να κάνει κανείς εκεί;
Η νέα urban φιλοσοφία που μας εμπνέει
Δεδομένων των παραπάνω, γίνεται αντιληπτό πως πρόκειται για επιτακτική ανάγκη τα πάρκα να κερδίσουν την προσοχή και τη σημασία που τους αξίζουν. Είναι η εικόνα της πόλης, η βιτρίνα και ο "καθρέφτης" του τρόπου που την αντιμετωπίζουν οι πολίτες της, που άγονται και φέρονται μέσα σε αυτή.
Έτσι, συνεχίζεται ο σχεδιασμός του Δήμου Αθηναίων για την απόδοση ελεύθερου χώρου στις γειτονιές της πρωτεύουσας προκειμένου να δημιουργηθούν παντού χώροι πράσινου- χώροι που κάθε οικογένεια, παρέα, αθλητική ομάδα, θα απολαμβάνει να επισκέπτεται.
Το νέο πρωτοποριακό εχγείρημα του σχεδιασμού αυτού ακούει στο όνομα "πάρκα τσέπης", τα οποία αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς κερδίζοντας τη θέση τους στις γειτονιές της Αθήνας. Πρόκειται για μικρές "οάσεις", μια νότα πράσινου στο γκρίζο αστικό τοπίο που "εκληπαρεί" για λίγο χρώμα, ζωντάνια και δόσεις από φύση.
Τα "πάρκα τσέπης" δημιουργούνται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπου ο δημόσιος χώρος είναι περιορισμένος και αποσκοπούν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, προσφέροντας την ιδανική διέξοδο για κοινωνικές συναναστροφές, βόλτες και φυσικά ανάσες οξυγόνου.
Κερδίζει η πόλη μου σημαίνει ότι κερδίζω και εγώ
Μέσω του επιτυχημένου προγράμματος "Υιοθέτησε την πόλη σου" που δημιουργούνται τα πάρκα αυτά, το όφελος είναι διπλό, τόσο για την Αθήνα, που γίνεται πιο όμορφη και ανακτά τη ζωντάνια της, όσο και για τους κατοίκους της που αξίζουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής.
Τα Πάρκα Τσέπης συνδυάζουν τα οφέλη των μικρών "οάσεων" πρασίνου που τόσο μεγάλη ανάγκη είχε η πρωτεύουσα, με την αξιοποίηση των ανοιχτών ανεκμετάλλευτων χώρων, οι οποίοι αναπλάθονται και γίνονται προσβάσιμοι στο κοινό.
Τα ευχάριστα νέα είναι ότι έπειτα από τη δημιουργία του τρίτου πάρκου τσέπης έκτασης 750 τ.μ στο Παγκράτι, ο Δήμος Αθηναίων, με τη δωρεά της P&G, παρεμβαίνει και σε συνεργασία με την Οργάνωση Γη αξιοποιεί και έναν ακόμη εγκαταλελειμμένο χώρο στο Μεταξουργείο.
Στη συμβολή των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου και Μυκηνών μια έκταση 300 τ.μ "μεταμορφώθηκε" σε πάρκο γειτονιάς, σε ένα πραγματικό "διαμάντι" για την περιοχή. Με τον τρόπο αυτό, μια μέχρι τώρα μάλλον ξεχασμένη γωνιά της πόλης απέκτησε ξανά φως και εξελίχθηκε σε σύγχρονο χώρο συγκέντρωσης των κατοίκων της, με έντονη βλάστηση και σύγχρονο εξοπλισμό.
Πιο συγκεκριμένα, φυτεύτηκαν επτά νέα δέντρα, μεταξύ των οποίων μια ελιά στο κέντρο του χώρου, περισσότερα από 330 αναρριχώμενα φυτά και θάμνοι, καθώς και άλλα γηγενή αρωματικά φυτά. Μάλιστα, και σε αυτό το πάρκο ανανεώθηκαν πλήρως οι αστικές υποδομές, ενώ πρόκειται να ενισχυθεί ο φωτισμός από αυτόνομο φωτοβολταϊκό στοιχείο.
Τα έργα αυτά θα εξακολουθήσουν να εκτελούνται σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας, όπου υπάρχουν κατάλληλοι χώροι.
"Τα πάρκα τσέπης έγιναν θεσμός για την Αθήνα και αυτό μας δίνει την δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την δημιουργία ακόμη περισσότερων χώρων πρασίνου, σε χώρους που επί χρόνια είχαν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους και μέσα σε γειτονιές που χρειάζονται ανάσες. Είναι το αποτέλεσμα μιας πρακτικής που αγκάλιασαν όλοι οι Αθηναίοι γιατί βλέπουν το χώρο τους να αλλάζει και την καθημερινότητά τους να γίνεται καλύτερη, πιο ανθρώπινη, πιο κοντά στο περιβάλλον" δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης με αφορμή τη δημιουργία του "Πάρκου τσέπης" στο Μεταξουργείο.
Να αναφέρουμε ότι, Πάρκα Τσέπης έχουν δημιουργηθεί μέχρι τώρα στην Άνω Κυψέλη, στο Παγκράτι, στα Σεπόλια, στον Νέο Κόσμο, στα Πατήσια και στον Κολωνό.