Ο σεξισμός είναι η προκατάληψη ή η διάκριση που εκφράζεται σε ένα άτομο ή σε μία ομάδα ατόμων, με βάση το φύλο ή τη σεξουαλική ταυτότητα.
Όλες οι σεξιστικές εκδηλώσεις έχουν τεράστιο αρνητικό κοινωνικό αντίκτυπο.
Ο σεξισμός εκδηλώνεται και μεταδίδεται με πολλούς έμμεσους ή άμεσους τρόπους και δυστυχώς μαθαίνεται και στα παιδιά μας, σε μεγάλο ή μικρότερο βαθμό.
Τα είδη τους σεξισμού
- Εχθρικός σεξισμός
- Καλοκάγαθος σεξισμός
- Θεσμικός σεξισμός
- Διαπροσωπικός σεξισμός
- Εσωτερικευμένος σεξισμός
Εχθρικός σεξισμός
Οι άνθρωποι που εκφράζουν εχθρικό σεξισμό, θέλουν να προωθούν την κυριαρχία του ενός φύλου, έναντι των υπολοίπων. Ο μισογυνισμός, για παράδειγμα, είναι μια από τις εκφράσεις του εχθρικού σεξισμού. Τα άτομα που εκδηλώνουν μισογυνισμό, θεωρούν τις γυναίκες χειριστικές, ικανές να εξαπατούν και να σαγηνεύουν τους άντρες για να τους ελέγχουν. Οι άντρες για παράδειγμα που εκδηλώνουν μισογυνισμό, θεωρούν ότι οι γυναίκες πρέπει να είναι υποταγμένες και "στη θέση τους", η οποία θέση, ορίζεται από τον άντρα. Δυστυχώς, έρευνες μας δείχνουν, ότι αυτοί οι άντρες (ή και οι μισανδρες γυναίκες), έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν επιθετική και βίαιη συμπεριφορά στους συντρόφους τους και να κάνουν κατάχρηση αλκοόλ ή ουσιών. Επίσης, μια άλλη έρευνα, δείχνει συσχέτιση του εχθρικού σεξισμού με την σεξουαλική παρενόχληση. Οι άνθρωποι με εχθρικό σεξισμό, είναι και εκείνοι που θα κατηγορήσουν το θύμα της παρενόχλησης, δίνοντας ελαφρυντικά στο θύτη.
Καλοκάγαθος σεξισμός
Αυτός ο τύπος σεξισμού μπορεί να είναι λιγότερο εμφανής και κατηγοριοποιεί τους ανθρώπους σύμφωνα με τα φύλα, θεωρώντας ότι το ένα φύλο είναι πιο ευαίσθητο, αδύναμο, επιρρεπές, αγνό και φροντιστικό από το άλλο. Αυτό το είδος σεξισμού είναι περισσότερο κοινωνικά αποδεκτό και ενθαρρύνεται από άντρες και γυναίκες. Ωστόσο, οι παραπάνω πεποιθήσεις, περιορίζουν την ελεύθερη έκφραση και τις επιλογές των γυναικών. Επίσης, προσδιορίζουν την αξία των γυναικών με βάση τον μητρικό, συζυγικό ή ακόμη και συντροφικό τους ρόλο ή την εξωτερική τους εμφάνιση.
Θεσμικός σεξισμός
Ο σεξισμός που εκφράζεται από τους νόμους, το εκπαιδευτικό σύστημα, το σύστημα υγείας, τα μέσα ή τις επιχειρήσεις, είναι ο λεγόμενος θεσμικός σεξισμός. Ο θεσμικός σεξισμός συναντάται παγκοσμίως, περισσότερο ή λιγότερο και μπορεί να είναι εχθρικός ή και καλοκάγαθος. Στατιστικά, οι γυναίκες αμοίβονται λιγότερο και δεν αναλαμβάνουν υψηλόβαθμες θέσεις όσο οι άντρες.
Διαπροσωπικός σεξισμός
Ο διαπροσωπικός σεξισμός εντοπίζεται στις σχέσεις με τους άλλους και μπορεί να παρατηρηθεί σε σχέσεις συντροφικές, επαγγελματικές ή μέσα στην οικογένεια. Ακόμη συναντάται και στις επαφές με αγνώστους. Για παράδειγμα, διαπροσωπικός σεξισμός είναι το να γίνει μια παρατήρηση σε μια γυναίκα (ή και σε άντρα) να φερθεί πιο "γυναικεία" ή "σαν άντρας" αντίστοιχα. Επίσης, εκδηλώνεται μέσω της κριτικής σε κάποιον που δεν "συμμορφώνεται" στα κοινωνικά στερεότυπα, ή της κριτικής για το ντύσιμο ή την εμφάνιση. Πολλά παιδιά μεγαλώνουν ακούγοντας τη φράση "οι άντρες δεν κλαίνε" ή "καλά έτσι κάνουν τα κορίτσια;", κατευθυνόμενα σε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά βάση του φύλου τους.
Εσωτερικευμένος σεξισμός
Ο εσωτερικευμένος σεξισμός αναφέρεται σε σεξιστικές πεποιθήσεις που συντηρεί το άτομο για τον εαυτό του. Αυτές οι πεποιθήσεις μεταφέρονται από γενιά σε γενιά και το παιδί που αργότερα γίνεται ενήλικας τις υιοθετεί υποσυνείδητα, τις θεωρεί "φυσιολογικές" και προσπαθεί να προσαρμοστεί σε αυτές. Ο εσωτερικευμένος σεξισμός δημιουργεί συναισθήματα ανεπάρκειας, αυτοαπαξίωσης, αυτόαμφισβήτισης, αδυναμίας, ντροπής και ενοχής. Τα σεξιστικά στερεότυπα φαίνεται στατιστικά ότι επηρεάζουν και την ακαδημαική απόδοση.
Για να σταματήσει ο σεξισμός είναι απαραίτητο να αντιληφθούμε το πώς λειτουργεί και πώς εκδηλώνεται σε όλα τα επίπεδα. Επίσης, να συνειδητοποιήσουμε ότι βλάπτει τον ίδιο τον εαυτό μας, τα παιδιά μας, τους γύρω μας και σαμποτάρει την εξέλιξη μιας υγιούς και ελεύθερης κοινωνίας που στοχεύει στην ισότητα και στην αποδοχή.
Να είσαι καλά!
Σ.
Ιnstagram: sandy_koutsostamati
Twitter: S_Koutsostamati
Facebook page: Σάντυ Κουτσοσταμάτη