Παριανή τυρόπιτα με γιαούρτι χωρίς φύλλο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Η πιο εύκολη τυρόπιτα: Γίνεται με λίγα απλά υλικά και 5΄ προετοιμασίας.

ΓΡΑΦΕΙ: MISSBLOOM

Η πιο γρήγορη και γευστική συνταγή για τυρόπιτα χωρίς φύλλο με γιαούρτι και κατσικίσιο τυρί, από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Υλικά Συνταγής

  • 350 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 400 γραμ. νερό
  • 350 γραμ. κατσικίσιο τυρί (σε χοντρά τρίμματα)
  • 100 γραµ. γιαούρτι κατσικίσιο
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. σουσάμι
  • 1 κ.γλ. γλυκάνισο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Η εύκολη παριανή τυρόπιτα της μαμάς μου γίνεται χωρίς φύλλο.
  • Για να φτιάξουμε την εύκολη παριανή τυρόπιτα της μαμάς χωρίς φύλλο, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα. Τοποθετούμε πυρίμαχο σκεύος ή μαντέμι ή γάστρα στο φούρνο μέχρι να πυρώσει και να κάψει καλά. Ιδανικό μέγεθος, στρογγυλό διαμέτρου 30 εκατοστών.
  • Αν δεν έχεις τέτοιο σκεύος απλά βάλε ένα τα ταψί 25χ35 στο φούρνο να κάψει καλά.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά, το αλεύρι, το νερό, το γιαούρτι και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε με κουτάλι να γίνει παχύς χυλός.
  • Προσθέτουμε τη φέτα σε τρίματα και ανακατεύουμε. Τρίβουμε λίγο πιπέρι και προσθέτουνε τον μισό γλυκάνισο.
  • Κόβουμε μεγάλο κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, το τσαλακώνουμε και το βρέχουμε. Το τινάζουμε να ανοίξει.
  • Με προσοχή βγάζουμε την πυρωμένη γάστρα από το φούρνο και στρώνουμε μέσα το αντικολλητικό χαρτί. Περιχύνουμε το χαρτί με 1/4 φλ. ελαιόλαδο.
  • Πασπαλίζουμε με το μισό σουσάμι. Αδειάζουμε μέσα την εύκολη τυρόπιτα. Ισιώνουμε την επιφάνεια με το κουτάλι. Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο την επιφάνεια της τυρόπιτας.
  • Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο σουσάμι και τον υπόλοιπο γλυκάνισο.
  • Ψήνουμε την εύκολη τυρόπιτα Πάρου στη μεσαία σχάρα, για περίπου 45΄, ώσπου να ροδίσει καλά και να κάνει κρούστα.
  • Το τελευταίο πεντάλεπτο ψήνουμε στην κάτω αντίσταση για πιο τραγανό αποτέλεσμα.
  • Η εύκολη παριανή τυρόπιτα της μαμάς μου, πρέπει να είναι λεπτή για να γίνει τραγανή.
  • Μόλις ψηθεί, τη βγάζουμε από το σκεύος πάνω σε ξύλινη επιφάνεια να στεγνώσει και να γίνει πολύ τραγανή.

Το άρωμα του γλυκάνισου θα σε ταξιδέψει στο αγαπημένο μου νησί της Πάρου. Αν όμως δεν σου αρέσει ο γλυκάνισος, μπορείς να τον παραλείψεις.

Στην Πάρο, σε όλες τις ζύμες βάζουμε λίγο για άρωμα.

Πηγή: Argiro.gr