Ανάλυσέ το | Πώς να ανησυχείς λιγότερο

-Γράφει, η Σάντυ Κουτσοσταμάτη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΣΑΝΤΥ ΚΟΥΤΣΟΣΤΑΜΑΤΗ

Η ικανότητά μας, να σκεφτόμαστε τα μελλοντικά γεγονότα, μας βοηθάει να προβλέψουμε πιθανά εμπόδια ή προβλήματα, αλλά, από την άλλη, πολλές φορές, μας εγκλωβίζει στο άγχος και στην αγωνία. Αναλύουμε όλα τα πιθανά αρνητικά σενάρια και σκεφτόμαστε πώς θα μπορούσαμε να τα αντιμετωπίσουμε με στόχο την αυτοπροστασία μας. Πολλά από αυτά που μας ανησυχούν δεν συμβαίνουν ποτέ.

Οι άνθρωποι που ανησυχούν πολύ, νιώθουν ότι μ’ αυτό τον τρόπο δείχνουν ότι νοιάζονται, ότι λύνουν τα προβλήματα και ότι έχουν κίνητρο να ενεργοποιούνται σε διάφορους τομείς.

Η ανησυχία συνδέεται με σκέψεις πρόβλεψης του μέλλοντος. Η φυσική μας τάση, είναι να πιστεύουμε τις σκέψεις μας και όχι να τις αντιμετωπίζουμε απλά σαν… σκέψεις. Η σκέψη λοιπόν έχει τεράστια δύναμη να επηρεάσει την παρούσα ψυχική συναισθηματική μας κατάσταση. Όταν λοιπόν, έχει υπάρξει και κάποιο τραυματικό γεγονός στο παρελθόν, ένα κοντινό ερέθισμα μπορεί να ενεργοποιήσει τον φόβο. Ο φόβος δημιουργεί έντονη και συνεχόμενη ανησυχία.

Πώς να διαχειριστείς την υπερβολική ανησυχία

Κατάγραψε τις ανησυχίες σου

Αφού καταγράψεις τις ανησυχίες σου παρατήρησε ποιοι φόβοι υπάρχουν πίσω από αυτές. Μπορεί τελικά να διαπιστώσεις ότι υπάρχει ένας φόβος. Αξιολόγησε τις ανησυχίες σου και εξερεύνησε τις ρίζες τους. Αυτό που φοβάσαι είναι τόσο τρομερό τελικά; Έχει λύση;

Αναρωτήσου πόσα από όλα όσα ανησυχούσες έχουν τελικά πραγματοποιηθεί; Το 10%; Το 30%; Το 80%; Πόσες ανησυχίες σου που πραγματοποιήθηκαν, δεν κατάφερες τελικά να διαχειριστείς όταν ήρθε η ώρα;

Όρισε μια ώρα ανησυχίας

Προσπάθησε να ελέγξεις τη συνεχή ανησυχία, με το να ορίσεις την ώρα που επιτρέπεις στον εαυτό σου να ανησυχεί. Αυτή η ώρα προσπάθησε να είναι μακρυά από την ώρα του ύπνου σου. Την ώρα εκείνη μπορείς να αφεθείς σε αυτό το συναίσθημα του φόβου και τελικά να το αναλύσεις όπως ανέφερα παραπάνω.

Προσανατολίσου στη λύση του προβλήματος

Εκπαιδεύσου να εστιάζεις στις λύσεις και όχι στο πρόβλημα. Αντιμετώπισε το πρόβλημα σαν την ευκαιρία να επιστρατεύσεις τις δεξιότητές σου. Μην ξεχνάς πάντα υπάρχουν επιλογές και λύσεις, ακόμη κι αν δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά.

Εστίασε στην καθημερινότητα

Ό,τι κι αν σε ανησυχεί για το μέλλον, σίγουρα έχεις κάποιο τρόπο να το ελέγξεις στο τώρα. Φυσικά δεν μπορείς να ελέγξεις όλους τους παράγοντες, ούτε και τους άλλους ανθρώπους. Μπορείς όμως να κάνεις κάθε μέρα εσύ κάτι που σε φέρνει κοντά στον στόχο σου. Αντί να ανησυχείς για το αν θα χάσεις κιλά, εστίασε στο να μαγειρέψεις σήμερα κάτι υγιεινό. Αντί να ανησυχείς για το αν θα ζήσεις πολλά χρόνια, εστίασε στο να πηγαίνεις μια βόλτα κάθε μέρα.

Μήπως να εντάξεις την άσκηση στην καθημερινότητά σου;

Εκατομμύρια σελίδες έχουν γραφτεί για την επίδραση της άσκησης στην ψυχική μας υγεία. Εάν εντάξεις την άσκηση στην καθημερινότητά σου, θα έχεις τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα οφέλη.

Πολλοί μου αναφέρουν πως δεν ξέρουν τι άλλο να κάνουν, εάν σταματήσουν να ανησυχούν. Εάν φύγει η ασταμάτητη ανησυχία τι υπάρχει; Στην αρχή μπορεί να νιώσεις ότι δεν έχεις εναλλακτική σκέψη γιατί ίσως ανησυχείς πολλά χρόνια τώρα και αυτός είναι ο τρόπος αντιμετώπισης των καταστάσεων. Προσπάθησε να μένεις για λίγο στο παρόν. Κάνε αυτή την άσκηση κάθε μέρα έστω και για λίγα δευτερόλεπτα. Άφησε τα πάντα εκεί που είναι και απλά νιώσε τη στιγμή. Κάθε μέρα, θα μπορείς όλο και περισσότερο να μένεις στη στιγμή. Πόσο σημαντικό εργαλείο θα είναι αυτό για εσένα! Δοκίμασέ το!

Να είσαι καλά και να προσέχεις τον εαυτό σου!

Σ.

Ιnstagram: sandy_koutsostamati

Twitter: S_Koutsostamati

Facebook page: Σάντυ Κουτσοσταμάτη