Η παρουσία πετρών στη χοληδόχο κύστη ή χολολιθίαση, όπως είναι η ιατρική ονομασία της πάθησης και οι επιπλοκές της, αποτελούν τη δεύτερη συχνότερη μη μαιευτική κατάσταση υγείας, που μπορεί να οδηγήσει μία γυναίκα στο χειρουργείο κατά τη διάρκεια της κύησης. Όπως μας αναφέρει ο Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής της Γ’ Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Metropolitan General, Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, σε έναν υπερηχογραφικό έλεγχο ρουτίνας, 4 έως 10 / 100 εγκύους διαγιγνώσκονται με χολολιθίαση. Από αυτές, ένα πολύ μικρό ποσοστό εμφανίζει συμπτώματα κατά τη διάρκεια της κύησης και χρειάζεται να αντιμετωπίσει χειρουργικά την πάθηση.
Πώς σχετίζεται η εγκυμοσύνη με τις πέτρες στη χολή;
Το γυναικείο φύλο αποτελεί από μόνο του παράγοντα υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη χολολίθων. Ειδικά σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, η συχνότητα εμφάνισης της πάθησης είναι διπλάσια ή τριπλάσια σε σχέση με τους άνδρες. Είναι εύκολα αντιληπτό λοιπόν πως συχνά οι χολόλιθοι μπορεί να προϋπάρχουν της κύησης και απλά να μην έχουν διαγνωσθεί.
Εκτός αυτού, οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό κατά τη διάρκεια της κύησης αυξάνουν την πιθανότητα ανάπτυξης χολόλιθων την περίοδο εκείνη. Συγκεκριμένα, η αλλαγή της ισορροπίας των οιστρογόνων προκαλεί υπερκορεσμό χοληστερόλης στη σύσταση της χολής, με αποτέλεσμα τη μειωμένη διαλυτότητα αυτής εντός της χοληδόχου κύστης και το σχηματισμό ιζήματος και κρυστάλλων (χολική λάσπη και χολόλιθοι).
Ορισμένοι παράγοντες που σχετίζονται με τη χολολιθίαση κατά τη διάρκεια της κύησης είναι οι εξής:
- Ο Δείκτης Μάζας Σώματος της μητέρας, καθώς η παχυσαρκία αποτελεί ίσως το σημαντικότερο προδιαθεσικό παράγοντα της πάθησης
- Η πρόσληψη σημαντικού βάρους κατά τη διάρκεια της κύησης
- Η μειωμένη σωματική άσκηση κατά τη διάρκεια της κύησης (σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του γυναικολόγου)
- Η ηλικία της μητέρας
Ποια είναι τα συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίσει η μέλλουσα μητέρα;
Όπως ήδη αναφέρθηκε, στο μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών η πάθηση δεν έχει συμπτώματα. Αρκετά συχνά ωστόσο, η μέλλουσα μητέρα αισθάνεται ορισμένα άτυπα ενοχλήματα, τα οποία στην πραγματικότητα σχετίζονται με τη χολολιθίαση, αλλά δε γίνεται ποτέ η σύνδεση με αυτήν.
Σε αυτά περιλαμβάνονται:
- Φούσκωμα
- Δυσπεψία
- Πόνος & αίσθημα βάρους στο στομάχι
- Πόνος στο θώρακα
- Πόνος στη ράχη
Είναι επικίνδυνη η ύπαρξη πετρών στη χολή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Συνήθως η πάθηση δεν προκαλεί προβλήματα στην υγεία της εγκύου και την εξέλιξη της κύησης. Εντούτοις, σε μερικές περιπτώσεις οι χολόλιθοι μπορεί να προκαλέσουν χρόνια φλεγμονή ή και απόφραξη του κυστικού ή του παγκρεατικού πόρου και εκδήλωση οξείας χολοκυστίτιδας ή παγκρεατίτιδας, αντίστοιχα.
Τα συμπτώματα που συνοδεύουν τις δύο σοβαρές επιπλοκές είναι ναυτία και έμετος, πυρετός, εφίδρωση, ανορεξία και πόνος στο επιγάστριο. Ο εργαστηριακός έλεγχος σε αυτές τις περιπτώσεις θα δείξει εκτός από λευκοκυττάρωση, η οποία προϋπάρχει έτσι κι αλλιώς λόγω κύησης, υψηλές τιμές των ηπατικών ενζύμων (SGOT, SGPT γ-GT, αλκαλικής φωσφατάσης). Η διάγνωση της πάθησης ολοκληρώνεται με ένα υπερηχογράφημα άνω κοιλίας και σε πιο ειδικές περιπτώσεις τη διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας.
Πώς αντιμετωπίζονται οι επιπλοκές της χολολιθίασης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Η οξεία χολοκυστίτιδα & παγκρεατίτιδα αποτελούν φλεγμονές, οι οποίες αντιμετωπίζονται χειρουργικά με την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης (χολοκυστεκτομή). Παλαιότερα η χολοκυστεκτομή αναβάλλονταν έως ότου ολοκληρωθεί η κύηση, τακτική η οποία αποδεδειγμένα ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή του εμβρύου. Τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως η διενέργεια της χολοκυστεκτομής με χρήση των μεθόδων ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής είναι μια ασφαλής επιλογή για τη μητέρα και το έμβρυο, ανάλογα και με το χρονικό διάστημα της εξελισσόμενης εγκυμοσύνης.
Πώς πραγματοποιείται η χολοκυστεκτομή και ποιους μήνες της κύησης μπορεί να διενεργηθεί ασφαλώς;
Οι μέθοδοι ελάχιστης επεμβατικότητας που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης είναι η λαπαροσκοπική και η ρομποτική τεχνική. Πρόκειται για δύο σύγχρονες μεθόδους με πολλαπλά πλεονεκτήματα έναντι της κλασικής ανοιχτής χειρουργικής προσπέλασης, που μεγιστοποιούν την ασφάλεια της επέμβασης κατά τη διάρκεια της κύησης.
Η ρομποτική ή λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της κύησης. Παρόλα αυτά το 2ο τρίμηνο είναι το ασφαλέστερο χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση ο Χειρουργός που θα πραγματοποιήσει τη διάγνωση της πάθησης και την αξιολόγηση της κλινικής κατάστασης της εγκύου θα μπορέσει να προσδιορίσει την καταλληλότερη χρονική στιγμή για τη διενέργεια της επέμβασης.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι επίσης η αντιμετώπιση της πάθησης σε γυναίκες με γνωστή χολολιθίαση πριν την έναρξη μίας προγραμματισμένης εγκυμοσύνης, ώστε να αποφευχθεί το άγχος και η αναγκαιότητα θεραπευτικών παρεμβάσεων κατά τη διάρκεια της κύησης ή της επακόλουθης λοχείας.
Ευχαριστούμε το Δρ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλο, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Γ’ Χειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου Metropolitan General.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr