Διεθνή λογοτεχνικό διαγωνισμό, με θέμα "200 χρόνια Λευτεριάς και Ελληνισμού", διοργανώνει η Ελληνική Πολιτιστική Οργάνωση "Νόστος", με έδρα το Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ο διαγωνισμός, ο οποίος διοργανώνεται σε συνεργασία με την Ένωση Λογοτεχνών της Αργεντινής (SADE) απευθύνεται στους απανταχού Έλληνες και φιλέλληνες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε ένα έργο γραμμένο σε μία εκ των τεσσάρων γλωσσών: την ελληνική, την ισπανική, την ιταλική ή την αγγλική.
"Η εμπειρία μας από τους τρεις Διεθνείς Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς, που έχουν προηγηθεί και γενικότερα των πολλών, κατά γενική ομολογία, επιτυχημένων εκδηλώσεων στα δεκαπέντε χρόνια της ύπαρξής μας, μας κάνουν να αισιοδοξούμε ότι και ο φετινός διαγωνισμός θα στεφθεί με επιτυχία, με μοναδικό σκοπό την ανάδειξη της πατρίδας μας σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης", λέει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η πρόεδρος της οργάνωσης "Νόστος" Χριστίνα Τσαρδίκου.
Όλα τα βραβευμένα έργα (ποίησης ή λογοτεχνικό δοκίμιο) θα δημοσιευθούν αρχικά σε μια ηλεκτρονική ανθολογία, με σκοπό να αναδειχθούν οι σκέψεις, ο στοχασμός και οι έννοιες που συνδέονται με τις αξίες και το επίκαιρο μήνυμα του ελληνικού αγώνα για την ελευθερία, ένα μήνυμα πανανθρώπινο, που συνδέεται ιδιαιτέρως με την παγκόσμια ιστορία και τη λογοτεχνία.
Τελική ημερομηνία κατάθεσης των έργων ορίζεται η 1η Αυγούστου 2021. Τα έργα θα πρέπει να υποβληθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση certamenliterario2021@nostos.org.ar ακολουθώντας τους όρους και τις προϋποθέσεις που περιγράφονται αναλυτικά στην ιστοσελίδα του Νόστου (https://nostos.org.ar/).
Θα απονεμηθούν τρία βραβεία, τρεις έπαινοι και τέσσερις τιμητικές διακρίσεις και οι βραβευμένες εργασίες θα δημοσιευθούν σε μια ψηφιακή Ανθολογία. Η ανακοίνωση των βραβείων θα γίνει τον Οκτώβριο του 2021 και τα βραβεία θα παραδοθούν σε ημερομηνία που θα καθορισθεί στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.
Ο Νόστος του Ελληνισμού και του Πολιτισμού
Η Ελληνική Πολιτιστική Οργάνωση "Ο Νόστος" είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2006 στο Μπουένος Άιρες από την ομογενή Χριστίνα Τσαρδίκου με βασικό στόχο την ανάδειξη, διάδοση και διατήρηση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής παιδείας στην Αργεντινή, την Λατινική Αμερική και όπου αλλού υπάρχει δυνατότητα ή ζήτηση.
Στους στόχους της οργάνωσης εντάσσεται επίσης η ενίσχυση της ελληνικής (ελληνόφωνης) εκπαίδευσης στην Αργεντινή και τη Νότιο Αμερική και γενικότερα εκτός Ελλάδας, μέσω της συνεργασίας με πανεπιστημιακά ιδρύματα, με εκπαιδευτικούς φορείς, όπως και με ελληνικούς ή διεθνείς φορείς διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.
Ο Νόστος υποστηρίζει επίσης τη διοργάνωση πολιτιστικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων και δράσεων με αναφορά την Ελλάδα, τον Ελληνισμό και τον ελληνικό πολιτισμό σε συνεργασία με άλλους φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Προάγει δε, την ενίσχυση της επικοινωνίας μεταξύ των μελών της ελληνικής Διασποράς της Αργεντινής, της Λατινικής Αμερικής αλλά και ευρύτερα, καθώς και των δεσμών των ελληνικών φορέων της Αργεντινής και της αλλοδαπής με πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς της Ελλάδας και της Ομογένειας, με κυβερνητικές και μη πολιτιστικές οργανώσεις και άλλους συναφείς οργανισμούς.
Ο Νόστος λειτουργεί στην Οικονομική Σχολή του Εθνικού Πανεπιστημίου Μπουένος Άιρες UBA, χάρη στην ακαδημαϊκή συμφωνία συνεργασίας, που υπεγράφη το 2016 και η οποία για πρώτη φορά επιτρέπει σε έναν ξένο πολιτιστικό οργανισμό να δραστηριοποιηθεί μέσα σε κρατικό πανεπιστήμιο. Όλες οι δραστηριότητες είναι δωρεάν, και σχετίζονται με την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού. Στον ίδιο χώρο, από το 2011, οργανώνεται κάθε χρόνο το Διεθνές Ελληνικό Συνέδριο, στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Μπουένος Άιρες, με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών από ιδρύματα της Αργεντινής και του εξωτερικού, με θέματα που αφορούν την επιρροή του ελληνικού πολιτισμού στις επιστήμες και τις τέχνες.
Στα 15 χρόνια ενεργούς παρουσίας του, ο Νόστος έχει πραγματοποιήσει -μεταξύ άλλων- πάνω από 100 πολιτιστικές ημερίδες στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Αργεντινής, σε πανεπιστήμια, σχολές, εκθέσεις, κ.ά, αφιερώματα στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, στη φιλοσοφία, τη λογοτεχνία, την ελληνική παράδοση και την εκμάθηση ελληνικών χορών. Διδάσκονται επίσης μαθήματα ελληνικών σε τέσσερα επίπεδα, ελληνικοί χοροί, ενώ πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα σεμινάρια φιλοσοφίας, αρχαίας ελληνικής γλώσσας, θεάτρου κ.ά.
Ο Νόστος έχει διοργανώσει τρεις λογοτεχνικούς διαγωνισμούς σε συνεργασία με την Ένωση Λογοτεχνών της Αργεντινής: το 2008 με θέμα "Ο Ελληνικός πολιτισμός", το 2009 με θέμα "Ελληνισμός και Μέγας Αλέξανδρος", παρελθόν, παρόν και μέλλον" και το το 2010-11, "Τα γλυπτά του Παρθενώνα: ιστορία μιας κλοπής ή κλοπή της ιστορίας". Ο δε διαγωνισμός για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, αναγνωρίστηκε ως έργο εθνικής σημασίας και αξίας από το Κογκρέσο της Αργεντινής (Γερουσία), ενώ η τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε στη Βουλή της Αργεντινής και στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου παραβρέθηκαν και τρεις Αργεντινοί γερουσιαστές, οι οποίοι ταξίδεψαν στην Αθήνα για να υποστηρίξουν το αίτημα της επιστροφής.
Η πολυσχιδής δράση του Νόστου δεν σταματά όμως στα παραπάνω. Περιλαμβάνει επίσης την προβολή του ελληνικού πολιτισμού στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Αργεντινής, σε πανεπιστήμια και σχολεία καθώς και τη διοργάνωση της "Πρώτης ημέρας της Ελλάδας στην Αργεντινή" με τον Δήμο Μπουένος Άιρες.
Η ραδιοφωνική εκπομπή "Αντάμωση" αποτελεί αυτό που ακριβώς δηλώνει και η ονομασία της, ένα μεγάλο αντάμωμα των Ελλήνων όπου γης, ενώ μια από τις άλλες δράσεις που φέρνει κοντά τους ομογενείς είναι τα πολιτιστικά ταξίδια, που μέχρι σήμερα είναι 30 σε αριθμό και έχουν δώσει τη δυνατότητα σε περίπου 800 άτομα να επισκεφθούν αρχαιολογικούς χώρους και όλα τα αξιοθέατα της Ελλάδας.
Δωρεάν online μαθήματα ελληνικής γλώσσας (για ισπανόφωνους), για ενήλικες και παιδιά, στα οποία συμμετέχουν εκατοντάδες άτομα από όλη τη Λατινική Αμερική μέσα από κανάλι της οργάνωσης στο youtube (Asociacion Cultural Helenica Nostos), διαγωνισμοί φωτογραφίας, παραγωγή θεατρικών παραστάσεων και μπαλέτου, παραγωγή του ντοκιμαντέρ "Τάνγκο-Χασάπικο - ο χορός των λιμανιών" για την ιστορία της ελληνικής ομογένειας στην Αργεντινή, το οποίο παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και προβλήθηκε σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, διοργάνωση του Πρώτου Διεθνούς Φεστιβάλ Ελληνικού και Αργεντίνικου Θεάτρου στο Μπουένος Άιρες και μαθήματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού μέσω Zoom από το Εργαστήρι Ελληνικής γλώσσας "Μιλάμε Ελληνικά" συμπληρώνουν την πλούσια ατζέντα δράσεων του Νόστου, που εκτός από τη σελίδα στο διαδίκτυο διατηρεί και σελίδα στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης facebook (Nostos.argentina).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ