Έχεις παρατηρήσει ότι μπορεί να ταυτίζεσαι με τα συναισθήματα των άλλων; Νιώθεις ότι αν ακούσεις κάποια τραγική είδηση μπορεί να χαλάσει η ημέρα σου; Προσελκύεις εύκολα τοξικά άτομα ή άτομα που πονούν; Σε εμπιστεύονται γρήγορα οι γύρω σου και ζητάνε να τους ακούσεις; Νιώθεις μόνιμη εξάντληση έχοντας απορροφήσει πάρα πολλά συναισθήματα; Μήπως κλαις εύκολα και προσπαθείς να λύσεις τα προβλήματα των άλλων;
Υπάρχει μια λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην ενσυναίσθηση και στην συναισθηματική κακοποίηση προς τον εαυτό μας. Εάν η παραπάνω περιγραφή σου θυμίζει τον εαυτό σου, ίσως αισθάνεσαι εξάντληση από την υπερανάλυση αλλά και την τάση σου να κάνεις δικά σου τα συναισθήματα των άλλων.
Πώς να σταματήσεις να απορροφάς τα συναισθήματα των άλλων
- Αναγνώρισε την υπερευαισθησία σου αλλά και τους λόγους που χρειάζεται να τη διαχειριστείς. Τι συνέπειες έχει στην καθημερινότητά σου; Αισθάνεσαι εξάντληση; Μήπως αισθάνεσαι ότι είσαι μόνιμα σε μια εγρήγορση και σε επιφυλακή; Εάν είσαι υπερευαίσθητη, ίσως νιώθεις καταπίεση όποτε σου μιλούν και σου εκφράζουν τα προβλήματά τους. Είναι σα να απορροφάς όλη την αρνητική ενέργεια που υπάρχει γύρω σου; Εάν αυτή σου η τάση έχει κόστος στην καθημερινότητα σου καις την ψυχική σου υγεία, έχεις πολλού λόγους να αρχίσεις να τη διαχειρίζεσαι.
- Πάρε μια ανάσα και διαχώρισε τα συναισθήματα. Ακούς μια κακή είδηση ή κάποιος σου εμπιστεύεται τα προβλήματά του. Πάρε μια ανάσα και συνειδητοποίησε ότι όλα τα συναισθήματα που αντιλαμβάνεσαι από τους άλλους, δεν είναι τα δικά σου. Είναι διαφορετικό να αντιλαμβάνμαι πώς νιώθει ο άλλος και διαφορετικό να οικειοποιούμαι το συναίσθημα του άλλου, ενώ παράλληλα νιώθω την ευθύνη ότι πρέπει να του λύσω το πρόβλημα. Επίσης, είναι διαφορετικό να είμαι εκεί για τον άλλον επειδή το χρειάζομαι εγώ και είναι διαφορετικό να το κάνω ενώ καταπιέζομαι, επειδή ξέρω ότι αυτό μου ζητάει ο άλλος.
- Προστάτευσε τον εαυτό σου. Φαντάσου ότι σε περιβάλει μία αόρατη προστατευτική μπάλα, η οποία λειτουργεί σαν φίλτρο προστασίας σε εκείνα που επιτρέπεις να την διαπεράσουν. Σκέψου το ως μια ασπίδα που μπλοκάρει την αρνητικότητα ή τη δυσφορία, αλλά επιτρέπει ό,τι θεωρείς θετικό.
- Βάλε πρώτα τον εαυτό σου. Είναι πολύ μεγάλο χάρισμα να μπορείς να προσφέρεις σε όσους αγαπάς. Ωστόσο, στην ιεραρχία χρειάζεται πρώτα να είσαι εσύ και μετά οι άλλοι. Διαφορετικά, κάποια στιγμή θα νιώθεις αδύναμη να είσαι εκεί για τους άλλους. Η πρώτη λοιπόν ευθύνη σου, είναι η ικανοποίηση των δικών σου προσωπικών αναγκών και ο σεβασμός στο σώμα σου.
- Μάθε να ξεχωρίζεις τα "συναισθηματικά βαμπίρ". Συναισθηματικά βαμπίρ είναι οι άνθρωποι που σου ρουφούν ενέργεια, σε κρίνουν, παραβιάζουν τα όριά σου, προσπαθούν να σε χειραγωγήσουν και να σε ελέγξουν. Είναι οι άνθρωποι που δημιουργούν ίντριγκες και που δεν τους απασχολούν τα συναισθήματα των άλλων. Όταν μπορείς να διαχωρίσεις αυτές τις συμπεριφορές, μπορείς και να τις διαχειριστείς αλλά και να απομακρυνθείς προκειμένου να διαφυλάξεις την ψυχική σου υγεία.
- Δημιούργησε τον δικό σου προσωπικό χώρο. Όσους συγκατοίκους κι αν έχεις, είναι σημαντικό να έχεις τον δικό σου προσωπικό χρόνο και χώρο. Ο χώρος μπορεί να είναι ένα δωμάτιο μελέτης ή μια δική σου γωνία στο σπίτι. Ζήτησε από τους άλλους να σεβαστούν το χώρο σου, όπου θα υπάρχει προκειμένου να τον χρησιμοποιείς για να αναζωογωνηθείς και να χαλαρώσεις.
- Φαντάσου το μέρος που νιώθεις ασφάλεια. Σκέψου την μυρωδιά, τους ήχους και τα χρώματα που υπάρχουν εκεί όσο κλείνεις τα μάτια σου και δημιουργείς αυτό το μέρος στο μυαλό σου. Δώσε του ένα όνομα. Όσο χαλαρώνεις, παρατήρησε το σώμα σου και την αναπνοή σου. Προσπάθησε να μεταφέρεσαι νοερά στο μέρος αυτό όταν αισθάνεσαι ότι διακατέχεσαι από άγχος.
- Βάλε τα όρια σου. Προσπάθησε να μη χάνεις την επαφή με τον εαυτό σου και τα συναισθήματά σου. Όταν δεν έχεις αντοχή να ακούσεις κάτι για μια ώρα, άκουσέ το για δέκα λεπτά. Όταν δεν μπορείς να ανταποκριθείς σε ένα αίτημα τώρα, μπορεί να μπορείς να ανταποκριθείς την επόμενη ημέρα ή ώρα. Δικαιούσαι να θέσεις τα όρια σου ευγενικά και ξεκάθαρα. Μην ξεχνάς ότι τα όρια τα θέτουμε για να προστατέψουμε τις σχέσεις μας και όχι για να τις χαλάσουμε.
Να είσαι καλά και να προσέχεις τον εαυτό σου!
Σ.
Ιnstagram: sandy_koutsostamati
Twitter: S_Koutsostamati
Facebook page: Σάντυ Κουτσοσταμάτη