Ανάλυσέ το | Πώς να διαχειριστείς την κρίση κόπωσης

-Γράφει, η Σάντυ Κουτσοσταμάτη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΣΑΝΤΥ ΚΟΥΤΣΟΣΤΑΜΑΤΗ

Η κρίση κόπωσης (crisisfatigue) είναι η αντίδραση στο χρόνιο άγχος, η οποία πυροδοτείται από απρόβλεπτα και δύσκολα γεγονότα όπως είναι οι πόλεμοι, η πολιτική αστάθεια, η οικονομική ύφεση, οι πανδημίες, οι φυσικές καταστροφές και οι ρατσιστικές αδικίες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κρίσης κόπωσης

Σωματική και πνευματική κούραση

  • Αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου ή του φαγητού (περισσότερος ή λιγότερος ύπνος ή αλλαγές στην όρεξη για φαγητό)
  • Αίσθηση μουδιάσματος και κενού
  • Αίσθημα αβοηθησίας
  • Ανεξήγητοι σωματικοί πόνοι ή ενοχλήσεις
  • Αύξηση στην χρήση αλκοόλ, ναρκωτικών ουσιών ή καπνίσματος
  • Δυσκολία στην ανταπόκριση των καθημερινών υποχρεώσεων
  • Δυσκολία στη συγκέντρωση

Μακροπρόθεσμα, τα συμπτώματα της κρίσης κόπωσης είναι:

  • Η πλήρης εξάντληση
  • Η θλίψη
  • Η ευερεθιστότητα
  • Η αποσύνδεση του ατόμου με τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις εμπειρίες το

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από την κρίση κόπωσης;

Ο καθένας μπορεί να βιώσεις την κρίση κόπωσης, ωστόσο οι άνθρωποι που έχουν βιώσει κάποιο τραύμα, φτώχεια, ρατσισμό, ανεργία και οικονομική αστάθεια ή έχουν κάποια υποκείμενη ψυχική διαταραχή, είναι σε επικινδυνότητα.

Επίσης, εκείνοι που κουβαλούν το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης ανάλογα με την συνθήκη. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, τα άτομα που εργάζονται στο χώρο της υγείας, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τα συμπτώματα.

Πώς να διαχειριστείς την κρίση κόπωσης;

Αυτό το διάστημα βιώνουμε όλοι την ιδιαίτερη συνθήκη της πανδημίας του κορωνοϊού. Η συνθήκη αυτή επηρεάζει τις ζωές όλων μας με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Το πρόβλημα αυτό καθ’ αυτό είναι πέρα από τον δικό μας έλεγχο. Ωστόσο, μπορούμε να εστιάσουμε στην διαχείριση και αντιμετώπιση των συνεπειών στη ζωή μας.

Αναγνώριση ανάγκης για βοήθεια

Το πρώτο και το πιο σημαντικό βήμα είναι η αναγνώριση της ανάγκης για βοήθεια. Αυτή η συνειδητοποίηση έχει ισχυρή δύναμη ώστε να μας αφυπνίσει και να μας κινητοποιήσει. Κάτι χρειάζεται να αλλάξουμε και συνειδητοποιούμε πως ήρθε η ώρα για να φροντίσουμε τον εαυτό μας.

Κάνε ένα διάλειμμα

Αυτό το διάλειμμα μπορεί να σημαίνει ότι χρειάζεται να πάρεις μια άδεια από τη δουλειά, ή ότι θα ζητήσεις βοήθεια για τις δουλειές του σπιτιού. Είναι πολύ σημαντικό στην κρίση κόπωσης, το άτομο να παίρνει λίγο χρόνο και να ξεκουράζεται.

Έλεγξε το πόσο και πώς ενημερώνεσαι

Στην συνθήκη που ζούμε με την πανδημία, η πολλή ενημέρωση δε βοηθάει. βοηθάει η σωστή και συγκεκριμένη ενημέρωση για το πώς να προφυλασσόμαστε αλλά και τις επικείμενες ανακοινώσεις για τις αλλαγές των ρυθμίσεων κυκλοφορίας και καταστημάτων ή σχολείων. Η ολοήμερη τηλεόραση ή οι γνωστοποιήσεις που χτυπούν στο κινητό σου και σε ενημερώνουν διαρκώς για τα κρούσματα και τους θανάτους, δε βοηθούν.

Διατήρησε μια ρουτίνα

Μια κρίση μπορεί να παρέμβει σημαντικά στη ρουτίνα που διατηρούσε το άτομο πριν από εκείνη. Έτσι η καθημερινότητα μπορεί να αλλάξει ξαφνικά, αναπάντεχα χωρίς το άτομο να το έχει καν επιλέξει. Εάν δεν μπορείς να διατηρήσεις την ρουτίνα που είχες, προσπάθησε να δημιουργήσεις μια καινούρια, στην οποία θα εντάξεις όσες δραστηριότητες μπορείς οι οποίες θυμίζουν την προηγούμενη ρουτίνα σου και σου δημιουργούν την αίσθηση της κανονικότητας. Χρειάζεται να έχει πρόγραμμα στις ώρες ύπνου και φαγητού, ώστε, ακόμη κι αν δεν εργάζεσαι, ή εργάζεσαι άλλες ώρες από το σπίτι να μην χάνεις για παράδειγμα, τις ώρες ωφέλιμου ύπνου.

Ζήτησε βοήθεια

Πόσο σημαντική είναι η βοήθεια στις περιπτώσεις που μπορεί να νιώθουμε αδύναμοι ή ευάλωτοι. Είναι πολύ φυσικό να ζητήσεις και να πάρεις βοήθεια. Προσπάθησε να ζητήσεις από φίλους, από γείτονες, από την οικογένεια. Μην ξεχνάς, ότι όταν ζητάμε βοήθεια, ο άλλος δεν είναι υποχρεωμένος να την παρέχει. Από όσους ανθρώπου περισσότερους τη ζητήσεις, έχεις περισσότερες πιθανότητες να την λάβεις.

Μίλησε σε κάποιον

Μίλησε σε κάποιον που εμπιστεύεσαι ή σε κάποιον θεραπευτή. Η επικοινωνία θα σε βοηθήσει να αντιληφθείς ότι δεν είσαι μόνη και αν λάβεις και την θεραπευτική παρέμβαση που χρειάζεσαι.

Δοκίμασε ένα χόμπυ

Τα χόμπυ αποσπούν το μυαλό από την κρίση και τη δυσκολία και βοηθούν το άτομο να εστιάσει κάπου αλλού, κάπου θετικά. Δοκίμασε να ανακαλύψεις και καινούρια χόμπυ. Ψάξε τι θα μπορούσες να κάνεις, ακόμη και στο σπίτι.

Συμπεριέλαβε στο εβδομαδιαίο σου πρόγραμμα τη σωματική άσκηση

Η άσκηση, είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να ρυθμίσουμε τα επίπεδα του στρες. Δοκίμασε να βγεις έξω να περπατήσεις, ν τρέξεις, να δοκιμάσεις ένα καινούριο άθλημα.

Είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοήσεις όλα τα παραπάνω συμπτώματα και να μην διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια. Το άγχος εκδηλώνεται με πολλές και ύπουλες μορφές και μπορεί να επηρεάσει όλους τους τομείς της ζωής σου. Πάρε την απόφαση να φροντίσεις τον εαυτό σου.

Να είσαι καλά,

Σ.

Ιnstagram: sandy_koutsostamati

Twitter: S_Koutsostamati

Facebook page: Σάντυ Κουτσοσταμάτη