Η σωστή ατομική υγιεινή και καθημερινή φροντίδα συντελεί στη διατήρηση της υγείας της ευαίσθητης περιοχής. Οι βασικοί κανόνες υγιεινής και τα κατάλληλα προϊόντα περιποίησης προφυλάσσουν την καταστροφή της χλωρίδας και της επιδερμίδας της περιοχής, που αποτελούν ασπίδα προστασίας του βλεννογόνου του κόλπου.
Έτσι, ισχυροποιείται η άμυνα της περιγεννητικής περιοχής από ερεθισμούς, ευαισθησίες, δυσοσμίες, κολπίτιδες και μυκητιάσεις. Ο γυναικείος κόλπος είναι ένα οικοσύστημα, μέσα στο οποίο ζουν τα ωφέλιμα βακτήρια, που αποτελούν τη χλωρίδα του.
Τα σημεία διαφοροποίησης του κόλπου σε κάθε ηλικιακή περίοδο (προεφηβεία, αναπαραγωγική ηλικία, εμμηνόπαυση) είναι το pH και ο βαθμός ενυδάτωσης. Στην αναπαραγωγική ηλικία το φυσιολογικό pH του κόλπου είναι όξινο (από 3.8 έως 4.5) και τα φυσιολογικά επίπεδα οιστρογόνων συμβαδίζουν με την επαρκή ενυδάτωση του κόλπου. Ενώ, στην εμμηνόπαυση το pH είναι συνήθως στο 7 και η μείωση των οιστρογόνων αποφέρουν ξηρότητα στον κόλπο.
Συμβουλές φροντίδας για την ευαίσθητη περιοχή:
- Επίλεξε το κατάλληλο για τις ανάγκες σου προϊόν καθαρισμού για την ευαίσθητη περιοχή και απόφυγε τα κοινά αφρόλουτρα σώματος.
- Ακολούθησε έναν σχολαστικό καθαρισμό 1-2 φορές την ημέρα. Μην υπερβάλεις με τον καθημερινό καθαρισμό, γιατί έτσι καταστρέφεται η φυσιολογική χλωρίδα της περιοχής.
- Ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται με κατεύθυνση από τον κόλπο προς τον πρωκτό, για την αποφυγή μολύνσεων.
- Να προτιμάς το ντους και να αποφεύγεις το αφρόλουτρο, γιατί ρύποι και βακτήρια από το σώμα μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές στην ευαίσθητη περιοχή ή/ και μπορεί να εισχωρήσουν στον κόλπο.
- Μετά τον καθαρισμό να σκουπίζεις καλά την περιοχή, γιατί η υγρασία επιτρέπει την ανάπτυξη μικροβίων.
- Να προτιμάς τα βαμβακερά εσώρουχα που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει και συνήθως πλένονται σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Επίσης, να αποφεύγεις τα πολύ στενά ρούχα και κυρίως το καλοκαίρι.
- Κατά την περίοδο να αλλάζεις τακτικά σερβιέτες ή ταμπόν (ανά 3-4 ώρες) και μετά την περίοδο είναι καλό να κάνεις μια κολπική πλύση για την απομάκρυνση υπολειμμάτων.
- Το καλοκαίρι θα πρέπει να χρησιμοποιείς πάντα πετσέτα και να μην έρχεσαι σε άμεση επαφή με την άμμο, την ψάθα ή την ξαπλώστρα.
- Κατά την ερωτική επαφή να χρησιμοποιείς προφυλακτικό, για την αποφυγή μετάδοσης λοιμώξεων και μετά την επαφή να ακολουθεί πάντα καθαρισμός.
- Να μην αμελείς τις τακτικές επισκέψεις στο γυναικολόγο.