Η Belle Gibson δεν ήταν απλώς μια influencer. Ήταν ένα "φαινόμενο" στο Instagram, ένας άνθρωπος που παρουσίαζε τον εαυτό της ως πρότυπο υγείας και εναλλακτικής θεραπείας. Με τους εκατοντάδες χιλιάδες ακολούθους της και τη δική της εφαρμογή ευεξίας, έπεισε τον κόσμο ότι είχε νικήσει τον καρκίνο μέσω διατροφής και φυσικών μεθόδων, χωρίς καμία συμβατική θεραπεία. Υπήρχε μόνο ένα πρόβλημα: δεν είχε ποτέ καρκίνο. Και το Netflix αποφάσισε να τη μεταφέρει στη μικρή οθόνη μέσα από τη μίνι σειρά Apple Cider Vinegar.
Η ιστορία της είναι μία τεράστια απάτη. Στα έξι επεισόδια της σειράς βλέπουμε πώς μια γυναίκα πουλούσε ελπίδα σε απελπισμένους ανθρώπους και έχτισε μια αυτοκρατορία ευεξίας βασισμένη σε ένα τεράστιο ψέμα.
Η γυναίκα που έγινε σύμβολο... ψεύδους
Η Belle Gibson, μια νεαρή Αυστραλή blogger, εμφανίστηκε το 2013 ως ένα φωτεινό παράδειγμα δύναμης και θέλησης. Η ιστορία της φαινόταν απίστευτη αλλά εμπνευσμένη: μια γυναίκα που, σε νεαρή ηλικία, διαγνώστηκε με επιθετικό καρκίνο στον εγκέφαλο, αρνήθηκε τις συμβατικές θεραπείες και κατόρθωσε να θεραπευτεί μέσω διατροφής, mindfulness και "καθαρών" τροφών.
Η ίδια δημοσίευσε ένα best-seller βιβλίο μαγειρικής με τίτλο The Whole Pantry, δημιούργησε μια εφαρμογή υγείας και έγινε μια από τις πιο γνωστές φιγούρες της κοινότητας του wellness. Με περισσότερους από 300.000 ακολούθους στο Instagram, οι fans της την αντιμετώπιζαν ως ζωντανή απόδειξη της δύναμης της εναλλακτικής ιατρικής. Τα μέσα την αποκάλεσαν "την πιο εμπνευσμένη γυναίκα της χρονιάς" και την τίμησαν με το βραβείο "Fun, Fearless Female".
Το αφήγημα ήταν τέλειο – σχεδόν πολύ καλό για να είναι αληθινό. Και πράγματι, δεν ήταν.
Η αποκάλυψη της αλήθειας
Το 2015, το οικοδόμημα της Gibson κατέρρευσε. Δημοσιογραφικές έρευνες άρχισαν να αμφισβητούν τις ιστορίες της, ειδικά όταν η ίδια ισχυρίστηκε ότι ο καρκίνος της είχε εξαπλωθεί σε διάφορα όργανα, μόνο για να "εξαφανιστεί" ξανά χωρίς καμία ιατρική εξήγηση. Τελικά, σε μια συνέντευξη στο Women’s Weekly, παραδέχτηκε την αλήθεια:
Διαβάστε περισσότερα στο esquire.com.gr