Στέλιος Καζαντζίδης | Άγνωστες πτυχές από τη ζωή της μεγαλύτερης φωνής και του ιδιόρρυθμου καλλιτέχνη στη μεγάλη οθόνη

Δίχως άλλο, υπήρξε μία ιδιόρρυθμη προσωπικότητα που τα τελευταία χρόνια της ζωής του, εξέφραζε τα παράπονά του για την "κατάντια" του ελληνικού τραγουδιού, όπως έλεγε και την πλήρη αντίθεσή του για την πραγματικότητα της εποχής.

ΓΡΑΦΕΙ: MissBloom TEAM

Η μεγαλύτερη φωνή που πέρασε από την Ελλάδα και τραγούδησε όπως αρεσκόταν να λέει ο ίδιος "τα πάθια και τους καημούς του λαού", στο απόγειο της καριέρας του, παίρνει την απόφαση να αποσυρθεί από τις πίστες και μετέπειτα από τη δισκογραφία. Φυσικά ως γνήσιος Πόντιος, δεν κατάφερε ποτέ να μεταπειστεί για την απόφασή του αυτή και κάθε φορά που υποσχόταν ότι θα επιστρέψει είτε στη σκηνή, είτε στη δισκογραφία (ενεπλάκη σε μία πολύχρονη δικαστική διαμάχη με τη δικογραφική του εταιρία) δεν το έκανε.

Τελικά προτιμούσε να μένει στο απλοϊκό σπίτι του στον Άγιο Κωνσταντίνο, κοντά στη γυναίκα του την -κύρα Βάσω όπως τη φώναζε- και να ρίχνει τα δίχτυα με τη βάρκα του. Προνόμιο να τον ακούν είχαν μόνο οι φίλοι του εκεί, όποτε και εφόσον έκανε κέφι να παίξει με την κιθάρα του κάποια μελωδία.

Δίχως άλλο, υπήρξε μία ιδιόρρυθμη προσωπικότητα που τα τελευταία χρόνια της ζωής του, εξέφραζε τα παράπονά του για την "κατάντια" του ελληνικού τραγουδιού, όπως έλεγε και την πλήρη αντίθεσή του για την πραγματικότητα της εποχής.

Ωστόσο, όπως συμβαίνει με τους πολύ μεγάλους, το θέμα δεν παίζεται στην ποσότητα. Ο Καζαντζίδης υπήρξε ένας "Παρθενώνας" για το ελληνικό τραγούδι όπως έλεγε χαρακτηριστικά για εκείνον ο Ζαμπέτας, και που μαζί με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση αποτέλεσαν τους φωτεινούς φάρους, τα ορόσημα εκείνα, τα μέτρα για συγκρίσεις για τους τραγουδιστές που ακολούθησαν. Ήταν ο πρώτος ερμηνευτής που με την τιτάνια φωνή του, παραμέρισε τους συνθέτες και τους στιχουργούς, καθώς όλοι ήξεραν, άκουγαν, αγαπούσαν, αναζητούσαν τον Καζαντζίδη.

Ακόμα και οι πιο ταλαντούχοι ερμηνευτές, κλίνουν το γόνυ μπροστά στον καλλιτέχνη Καζαντζίδη και παραδέχονται πώς όχι μόνο δεν έφτασαν αλλά ούτε και πλησίασαν ποτέ τη φωνή του Στέλιου.

Εκείνος μπορεί να γύρισε την πλάτη στο "σύστημα" όπως έλεγε εμφατικά, αλλά ο κόσμος ποτέ σε εκείνον. Παραμένει ο καλλιτέχνης που λατρεύτηκε ίσως περισσότερο από τους άνδρες και τα τραγούδια του έμπαιναν σε κάθε ελληνικό σπίτι, εντός και εκτός συνόρων.

Ένα δείγμα από τη διαδρομή του θα δούμε στη νέα ταινία "Υπάρχω" σε σκηνοθεσία του Γιώργου Τσεμπερόπουλου, με τον Χρήστο Μάστορα στον ρόλο του Στέλιου.

Στη μεγάλη οθόνη θα ξετυλιχθεί, η συγκινητική ιστορία ενός παιδιού μιας οικογένειας προσφύγων του Πόντου που κατάφερε να επιβιώσει και να μεγαλουργήσει χάρη στο τεράστιο ταλέντο του και κόντρα σε κάθεκοινωνική και προσωπική δυσκολία. Μουσική, έρωτες, οικογένεια, φίλοι, ψάρεμα, δημιουργία, μπράβοι της νύχτας, φανατικοί θαυμαστές, μεγάλες διαμάχες, δημιουργούν το ψηφιδωτό της ζωής του.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος και το σενάριο η Κατερίνα Μπέη. Τουςπρωταγωνιστικούς ρόλους ενσαρκώνουν οι Χρήστος Μάστορας, Κλέλια Ρένεση, Ασημένια Βουλιώτη, Αγορίτσα Οικονόμου, Δημήτρης Καπουράνης, Άννα Συμεωνίδου. Το κεντρικό καστ συμπληρώνουν οι Γιώργος Καραμίχος, Νίκος Ψαρράς, Γιώργος Γιαννόπουλος, Γιάννης Εγγλέζος, ΓιώργοςΓάλλος, Μαρία Φιλίππου, Aλέξανδρος Μπουρδούμης, Διαμαντή Καραναστάσης κ.α