"Κουβέντα για τις πευκοβελόνες"

Ο Αντώνης Κανάκης και η ομάδα του, δέχονται κριτική για το "λυκειακό" χιούμορ τους και το "χαμηλότατο" επίπεδό τους, που δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσουν ένα ποιητικό έργο.

ΓΡΑΦΕΙ: MissBloom TEAM

Ένα σατιρικό βίντεο των Ράδιο Αρβύλα με πρωταγωνιστή τον ποιητή και εκδότη Γιώργο Αλισάνογλου που απήγγειλε σε εκπομπή το ποίημα "Το Σκούπισμα" του Ρον Πάτζετ έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Όταν το σατιρικό βίντεο έπεσε στην αντίληψη του εκδότη και ποιητή ακολούθησε η οργισμένη ανάρτησή του στο Facebook. "Σε μια εποχή που το καθεστώς κάνει μεγάλο πόλεμο στον πολιτισμό, το να κοροϊδεύεις και να χλευάζεις την ποίηση είναι να παίζεις το παιχνίδι τους", έγραψε μεταξύ άλλων και κατέληξε: "Θεωρώ επιτακτική ανάγκη, οι φίλοι συνάδελφοι ποιητές, μεταφραστές εκδότες, αναγνώστες κ.λπ. να πάρουν θέση στο ζήτημα αυτό που αφορά όλους μας".

Τις ημέρες που ακολουθούν ο Αντώνης Κανάκης και η ομάδα του, δέχονται κριτική για το "λυκειακό" χιούμορ τους και το "χαμηλότατο" επίπεδό τους, που δεν ήταν σε θέση όχι μόνο να εκτιμήσουν ένα ποιητικό έργο, αλλά να το χλεύασουν κιόλας.

Έλα τώρα!

Και κάπου εδώ μου έρχεται στο μυαλό το επεισόδιο εκείνο των "Απαράδεκτων" "Βραδιά ποίησης" όπου η Δήμητρα Παπαδοπούλου "προσγείωσε" με τη γραφή της, ο,τιδήποτε ψευτοκουλτουριάρικο και δήθεν, βάζοντας τον Βλάσση, τον Σπύρο, τον Γιάννη να παρακολουθούν την ποιήτρια Βάνα Καρούλου Λέκκα να απαγγέλει ποιήματα από την ανέκδοτη συλλογή της "Πευκοβελόνες". "Και κουβέντα για τις πευκοβελόνες", λέει ο Βλάσσης μετά από την απαγγελία και δε γίνεται να μη γελάσεις.

Σήμερα ενδεχομένως πολλά από τα επεισόδια της καλύτερης ελληνικής σειράς (ναι, είναι οι Απαράδεκτοι) δεν θα ήταν political correct. Γιατί η Δήμητρα Παπαδοπούλου κατέγραφε όσα λέμε μεταξύ μας. Στο σπίτι μας, στις παρέες μας. Και αν απέφευγε κάτι, ήταν τους ανυπόφορους διδακτισμούς. Δεν είναι νέο ότι το χιούμορ κοντεύει να εκλείψει από τη μικρή οθόνη, ούτε πως η μόνη εκπομπή που κάνει σήμερα σάτιρα και χιούμορ είναι οι "Ράδιο Άρβυλα". Όσο δύσκολη λοιπόν είναι η εποχή για τον Πολιτισμό, άλλο τόσο είναι και για τη σάτιρα, καθώς έχει εξελιχθεί σε ένα δύσκολο σπορ σε ένα μέσο όπως η τηλεόραση που διανύει μία συντηρητική περίοδο. Ας ευχηθούμε ότι αυτή θα είναι μεταβατική και ότι κάποια στιγμή θα συνειδητοποιήσουμε ότι το στοίχημα δεν είναι να σωπάσουν όλες οι φωνές αλλά να μάθουμε μέσα από τη διαφορετικότητα να κρατάμε εκείνο που θα πάει παραπέρα.