Οι Χρυσοί Σκούφοι είναι μία γιορτή. Μία γαστρονομική επιβράβευση στους σεφ που αφουγκράζονται τις απαιτήσεις της εποχής, γεννούν γαστριμαργικές τάσεις, περνούν αμέτρητες ώρες γράφοντας και σβήνοντας τις ιδέες του στη διαδικασία διαμόρφωσης του τελικού μενού, πειραματίζονται με τις πρώτες ύλες και συνθέτουν μικρά έργα τέχνης σερβιρισμένα σε εκλεπτυσμένα πιάτα. Ένα θερμό "ευχαριστώ" στους ανθρώπους που δεν φοβούνται να καινοτομήσουν γαστρονομικά, να αποτυπώσουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους σε καινοτόμες προτάσεις. Σε εκείνους που επαναπροσδιορίζουν τη θέση και το ρόλο της γαστρονομίας στην καθημερινότητα όλων μας.
Οι Χρυσοί Σκούφοι είναι ένας θεσμός. Ένα κράμα γαστρονομίας και πολιτισμού και όλων εκείνων των στοιχείων που εκτός από τη γεύση, ικανοποιούν συνάμα και τις υπόλοιπες αισθήσεις. Είναι ένας δεσμός. Μία σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε εξειδικευμένους γευσιγνώστες, πρωτοποριακούς σεφ και στο κοινό που επιβραβεύει με την παρουσία του εστιατόρια που ξεχωρίζει σε όλη την Ελλάδα. Μία ένωση, η οποία μετρά 30 χρόνια ζωντανής, αδιάλειπτης παρουσίας.
Το βράδυ της Δευτέρας 11 Σεπτεμβρίου στο Grand Ball Room του ξενοδοχείου "Μεγάλη Βρεταννία", η σχέση αυτή επισφραγίστηκε μέσα από σε μια συγκινητική, επετειακή τελετή αφιερωμένη σε αυτά τα 30 χρόνια πορείας. Την επετειακή βραδιά επιμελήθηκε σκηνοθετικά ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, κίνηση που επιβεβαίωσε την αλληλένδετη σύνδεση γεύσης και τέχνης. Υπό τις οδηγίες του ταλαντούχου καλλιτέχνη, η παρουσίαση της βραδιάς χωρίστηκε σε τρία σκέλη. Πιο συγκεκριμένα, τον ρόλο του οικοδεσπότη μοιράστηκαν τρία ζευγάρια εξαιρετικών ηθοποιών, που είχαν μεταξύ τους κάτι κοινό: Στη διάρκεια των 30 χρόνων του θεσμού έχουν ξαναβρεθεί (κάποιοι παραπάνω από μία φορά) στη σκηνή ως masters of ceremony των Χρυσών Σκούφων. Η βραδιά άνοιξε με τον Στέλιο Μάινα και τον Άκη Σακελλαρίου, συνεχίστηκε με τη Ναταλία Δραγούμη και την Εβελίνα Παπούλια και έκλεισε με τον Γιώργο Καραμίχο και τον Κρατερό Κατσούλη.
Άκης Σακελλαρίου, Ναταλία Δραγούμη, Ιεροκλής Μιχαηλίδης
Αργύρης Πανταζάρας, Σίσσυ Τουμάση, Κρατερός Κατσούλης
Εβελίνα Παπούλια
Φίλιππος Σοφιανός, Δημήτρης Πιατάς, Φώτης Σεργουλόπουλος
Ο Χάρης Ρώμας με τον Δημήτρη Ηλιόπουλο
Ο δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων με την κόρη του και ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας με την σύζυγο του Καίτη μαζί με την Άννη Ηλιοπούλου Πρόεδρο Διοικητικού Συμβουλίου Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και Επικεφαλής Γευσιγνωστικής Επιτροπής Χρυσών Σκούφων
Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Μαρία Κατσιαδάκη, Στέλιος Μάινας
Νίκος Κουρής, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Λένα Παπαληγούρα, Γιώργος Καραμίχος
Η λίστα καλεσμένων περιλάμβανε αυστηρά επιλεγμένα πρόσωπα από τον χώρο των γραμμάτων, των τεχνών, της γεύσης, των εκδόσεων, της ευρύτερης πολιτικής σκηνής. Στα σφαιρικά τραπέζια του Grand Ball Room του ξενοδοχείου "Μεγάλη Βρεταννία" δείπνησαν, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Κουρής, η Λένα Παπαληγούρα, η Ταμίλα Κουλίεβα, η Μπέσσυ Μάλφα, η Παναγιώτα Βλαντή, ο Άκης Σακελλαρίου, ο Φώτης Σεργουλόπουλος, ο Δημήτρης Πιατάς, ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, η Ναταλία Δραγούμη, ο Αργύρης Πανταζάρας με την σύντροφό του, Σίσσυ Τουμάση, ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, ο Δημήτρης Φραγκάκης, ο Παύλος Τσίμας με τη σύζυγό του Καίτη, ο Χάρης Ρώμας.
Ο Αλέξανδρος Θάνος, Εντεταλμένος Σύμβουλος ΣΕΤΕ, ο Δημήτρης Φραγκάκης, Γενικός Γραμματέας ΕΟΤ , η Μαρία Γάτσιου, Γενική Διευθύντρια ΣΕΤΕ, ο Δημήτρης Ηλιόπουλος Εκδότης του Αθηνοράματος και ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος, Πρόεδρος των Αττικών Εκδόσεων
Ο Γιάννης Βακαρέλης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, η Άννη Ηλιοπούλου, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και Επικεφαλής Γευσιγνωστικής Επιτροπής Χρυσών Σκούφων και ο Σπύρος Παππάς, δικηγόρος και πρώην Γενικός Διευθυντής Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Ο Φώτης Παπαθανασίου, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη, η Δέσποινα Ζευκιλή, Διευθύντρια του Αθηνοράματος και ο Πολύδωρος Καρυοφύλλης (Poka-Yio), Ιδρυτικός Διευθυντής της Μπιενάλε της Αθήνας
Τα βραβεία στους ιδιοκτήτες των βραβευμένων εστιατορίων παρέδωσαν ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, η γενική διευθύντρια του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Μαρία Γάτσου, o Αλέξανδρος Θάνος, εντεταλμένος σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), η Σοφία Δήμτσα, διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας της ΔΕΗ, ο Ορέστης Μαρκόπουλος, Junior Brand Manager - Mythos Family & Kaiser Brands, η Αγγελίνα Δελή, Β2Β Marketing manager της Συνέργια Α.Ε. (αποκλειστικού αντιπρόσωπου της Nespresso Professional), ο Νίκος Γραμματικός, αναπληρωτής γενικός διευθυντής Γενικής Εμπορικής Διεύθυνσης της The Mart, ο Αναστάσης Καραφουλίδης, Brand ambassador Flor de Cana, o Γρηγόρης Μανωλέλης, Bars & Restaurants Sales manager της Nestlé Waters, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Αντωνόπουλος εκ μέρους της γευσιγνωστικής επιτροπής του "Αθηνοράματος", ο εκδότης του "Αθηνοράματος" Δημήτρης Ηλιόπουλος και η πρόεδρος του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και επικεφαλής της επιτροπής των Χρυσών Σκούφων Άννη Ηλιοπούλου.
Ο δημοσιογράφος Σταμάτης Ζαχαρός, η Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας της ΔΕΗ Σοφία Δήμτσα, ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουβαράς και ο Chief Digital Officer των Αττικών Εκδόσεων Δήμητρης Νικολακόπουλος
Η Ιωάννα Παυλάκη, Marketing Director του ομίλου Αττικών Εκδόσεων και η Ελένη Στασινόπουλου, εκδότρια "Madame Figaro"
Στη διάρκεια της τελετής, μέσα από πλούσιο οπτικό υλικό, ξεδιπλώθηκε η 30χρονη πορεία των Χρυσών Σκούφων, από εκείνη τη βραδιά του Ιανουαρίου του 1994, στο ξενοδοχείο "Πεντελικόν", όπου απονεμήθηκαν τα πρώτα γαστρονομικά βραβεία σε δέκα εστιατόρια της Αθήνας ("τρελά πράγματα δηλαδή" για τα τότε δεδομένα, όπως ειπώθηκε από τους παρουσιαστές), μέχρι σήμερα.
Η Άννη Ηλιοπούλου, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και Επικεφαλής Γευσιγνωστικής Επιτροπής Χρυσών Σκούφων, απένειμε το βραβείο στο καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας, το Etrusco (17/20 και 2 Χρυσοί Σκούφοι) στους σεφ Νίκο Μπίλλη και Έκτορα Μποτρίνι
Το εντυπωσιακό δείπνο της φετινής τελετής δημιούργησαν οι 11 επιδραστικότεροι σεφ της Ελλάδας, έτσι όπως τους ανέδειξαν μέσα από μια μεγάλη ψηφοφορία οι 220 βραβευμένοι με Χρυσό Σκούφο (ή υποψήφιοι για Χρυσό Σκούφο) σεφ αυτών των 30 χρόνων. Είναι οι: Έκτορας Μποτρίνι, Σωτήρης Ευαγγέλου, Αθηναγόρας Κωστάκος, Τάσος Μαντής, Λευτέρης Λαζάρου, Γιάννης Μπαξεβάνης, Χριστόφορος Πέσκιας, Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος, Παύλος Κυριάκης, Ερβέ Προνζάτο και Θάνος Φέσκος. Και οι 11 σεφ, μαζί με τον executive chef της "Μεγάλης Βρεταννίας" Αστέριο Κουστούδη, καταχειροκροτήθηκαν στο τέλος του δείπνου, τόσο για τη διάκριση που απέσπασαν (η οποία σηματοδοτείται επιπλέον από το γεγονός ότι δόθηκε έπειτα από επιλογή των συναδέλφων τους) όσο και για τα πιάτα που δημιούργησαν, αποδεικνύοντας ότι δικαίως βρέθηκαν τόσο ψηλά στην εκτίμηση των επαγγελματιών της γαστρονομίας.
Τα βραβεία Top Notch, στα εστιατόρια που συγκέντρωσαν βαθμολογία 14,5 στα 20 και βρίσκονται ένα σκαλοπάτι πριν τον Χρυσό Σκούφο, θα απονεμηθούν στις 2 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο "Grand Hyatt Athens". Η τελετή απονομής των ελληνικών γαστρονομικών βραβείων "Χρυσοί Σκούφοι 2023" πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, καθώς επίσης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του Υπουργείου Τουρισμού και του Δήμου Αθηναίων.
ΠΗΓΗ : madamefigaro.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr