Johnny Cash | Ο θρύλος της κάντρι που γεννήθηκε για ν΄αγαπά και να πονά

Πέθανε σαν σήμερα, 12 Σεπτεμβρίου 2003. Υπήρξε ένας από τους εμβληματικότερους μουσικούς της κάντρι και της ροκ. Μια ταξιδιάρα ψυχή που ένωσε τη φωνή του με τις φωνές όλων των πονεμένων.

ΓΡΑΦΕΙ: MissBloom TEAM

Johnny Cash, μια ζωή έντονη, με δύναμη ψυχής, πάθος, πίστη. Από την country μουσική, στην ροκ εν ρολ, την γκόσπελ & φολκ και ξανά πίσω στην country. Από την αεροπορία, μουσικός, ηθοποιός και από εκεί συγγραφέας. Ο Johnny Cash, δεν σταμάτησε να δημιουργεί ποτέ.

Η μπάσα φωνή του συγκροτήματος "The Tennessee Three”, κατάφερε να ξεπεράσει τους εθισμούς, να φύγει από τους σκοτεινούς κόσμους του αλλά ήξερε και να πονά.

Ένωσε τη φωνή του με τις φωνές των φυλακισμένων στις συναυλίες που έδωσε σε "σωφρονιστικά” ιδρύματα και αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των ιθαγενών Αμερικανών. Έδωσε και πήρε δύναμη. Σε κάθε συναυλία του, που παρουσίαζε στο κοινό ολόκληρη την ύπαρξη και τα βιώματα του. "Γεια σας, είμαι ο Johnny Cash συνήθιζε να λέει όταν ξεκινούσε η συναυλία.

"The Man in Black"

Ήταν γνωστός για την βαθιά φωνή του και τα μαύρα ρούχα που φορούσε συνεχώς και του χάρισαν το παρατσούκλι "The Man in Black". Τραγουδούσε κυρίως κάντρι όμως ηχογράφησε και ροκ εν ρολ, μπλουζ, rockabilly, φολκ και γκόσπελ και επηρέασε καθένα από αυτά. Πρόκειται για έναν από τους καλλιτέχνες με τις περισσότερες πωλήσεις, μετρώντας πάνω από 90 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως. Στην προσωπική του ζωή έκανε 2 γάμους και απέκτησε 5 παιδιά.

Τα πολύ φτωχά παιδικά χρόνια

Ο Johnny Cash γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1932 στο Kingsland του Αρκάνσας μια αποικία όπου φτωχές οικογένειες νοίκιαζαν και καλλιεργούσαν γη με την προοπτική να γίνουν ιδιοκτήτες. Από τα 5 μέχρι τα 18 ο Johnny Cash δούλευε στα βαμβακοχώραφα. Ο Cash τελείωσε το Γυμνάσιο το 1950. Αμέσως μετά πήγε στο Ντιτρόιτ για δουλειά σε κάποια αυτοκινητοβιομηχανία ως καθαριστής. Μόλις ένα μήνα μετά, κατετάγη στην Πολεμική Αεροπορία.

Ο πρώτος γάμος

Στις 18 Ιουνίου 1951, ο 19χρονος Johnny Cash γνώρισε την 17χρονη ιταλοαμερικανίδα Vivian Liberto με πολύ αυστηρή καθολική ανατροφή. Στις 7 Αυγούστου 1954, 1 μήνα μετά την απόλυσή του από την αεροπορία, παντρεύτηκαν στην Εκκλησία της Αγίας Άννας στο Σαν Αντόνιο. Απέκτησαν τέσσερις κόρες. Το 1966, η Vivian έκανε αίτηση διαζυγίου εξαιτίας των σοβαρών καταχρήσεων του Johnny αλλά και των πολλών και συχνών εξωσυζυγικών σχέσεών του. Το διαζύγιο βγήκε στις 22 Δεκεμβρίου 1967.

Ο παράνομος Johnny Cash

Ο Johnny Cash καλλιέργησε συνειδητά την εικόνα του παρανόμου, χωρίς ποτέ να φυλακιστεί. Παρότι βρέθηκε στην φυλακή για πλημμελήματα 7 φορές, έμεινε μέσα μόνο μια νύχτα κάθε φορά. Στις 11 Μαΐου 1965, εισέβαλε αργά το βράδυ σε ιδιωτική ιδιοκτησία στο Starkville του Μισισιπή για να μαζέψει λουλούδια και συνελήφθη. Την ίδια χρονιά, στις 4 Οκτωβρίου συνελήφθη στο Ελ Πάσο, όταν τον υποψιάστηκαν για λαθρεμπόριο ηρωίνης από το Μεξικό. Όμως βρήκαν κρυμμένα στην θήκη της κιθάρας του μόνο συνταγογραφούμενα φάρμακα, οπότε του έδωσαν ποινή με αναστολή.

Η τελευταία σύλληψη έγινε το 1967 στην κομητεία Walker της Τζόρτζια, όταν βρέθηκε και πάλι επάνω του μια τσάντα με συνταγογραφούμενα χάπια. Ο Cash επιχείρησε να δωροδοκήσει τον τοπικό βουλευτή, που, ωστόσο, αρνήθηκε. Έτσι έμεινε φυλακή την νύχτα στο LaFayette της Τζόρτζια. Την επόμενη ο σερίφης Ralph Jones τον άφησε ελεύθερο, αφού πρώτα τον προειδοποίησε για τους κινδύνους που του προκαλεί η συμπεριφορά του.

Διάβασε περισσότερα στο womantoc.gr