Follow us

Colette | Η γυναίκα που αψηφούσε τους κανόνες και τα πρέπει και έζησε τη ζωή της, όπως ήθελε

"Όταν κανείς αγαπιέται δεν αμφιβάλλει για τίποτα. Όταν αγαπάει, αμφιβάλλει για όλα", έλεγε η Γαλλίδα συγγραφέας Colette, πρώην χορεύτρια του Μοulin Rouge. Πέθανε σαν σήμερα

MissBloom TEAM
colette Henri Manuel, Public Domain,via Wikimedia Commons

Η Γαλλίδα Sidonie-Gabrielle Colette, όπως είναι ολόκληρο το όνομά της γεννήθηκε το 1873 σε ένα χωριουδάκι της Βουργουνδίας από μια μητέρα με πολύ ισχυρή προσωπικότητα. Παντρεύτηκε επιφανείς Γάλλους, έζησε παράφορους έρωτες με μικρότερους άντρες και έγραψε σημαντικά βιβλία που αφυπνούσαν τη γυναικεία συνείδηση. Τόσο με τις προσωπικές της επιλογές όσο και με τις πιο πρωτοποριακές της απόψεις, κατάφερε να σκανδαλίσει την κοινωνία εκείνης της εποχής, όσο καμία άλλη. Ήταν μία γυναίκα που αψηφούσε τους κανόνες και τα πρέπει και έζησε τη ζωή της, όπως ήθελε.

Την περίοδο που το γυναικείο φύλο προσπαθούσε να διεκδικήσει περισσότερα δικαιώματα, η Colette γινόταν σύμβολο για τις φεμινίστριες. Τον επαναστατικό της χαρακτήρα τον κληρονόμησε εξάλλου από τη μητέρα της, η οποία παρά το γεγονός ότι ζούσε στην κλειστή κοινωνία του χωριού, όταν έχασε τον άντρα της, αρνήθηκε να φορέσει μαύρα, προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο τους συγχωριανούς της. Στα 20 της, η νεαρή Colette τρύπωσε στα μεγάλα σαλόνια του Παρισιού, όταν ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου με το συγγραφέα και κριτικό Henry Gauthier-Villars. Έτσι σιγά σιγά, κατάφερε να γνωρίσει άτομα από την υψηλή κοινωνία, όπως τον Oscar Wilde και τον Γάλλο μυθιστοριογράφο Marcel Proust.

Εκείνη την περίοδο άρχισε να γράφει τις δικές της ιστορίες, εμπνευσμένες από πραγματικά γεγονότα. Υπογράφοντας με το ψευδώνυμο του άντρα της "Βίλλυ”, τα πρώτα της βιβλία "Η Κλοντίν στο Παρίσι" και " Η Κλοντίν νοικοκυρά" είχαν μεγάλη απήχηση στο αναγνωστικό κοινό. Όπως έλεγαν οι κακές γλώσσες εκείνης της εποχής, ο Villars την κρατούσε κλειδωμένη σε ένα δωμάτιο για να γράφει συνεχώς καινούργια μυθιστορήματα. Η Colette όταν όμως ανακάλυψε τις επαναλαμβανόμενες απιστίες του άντρα της, αποφάσισε να τον χωρίσει μετά από δεκατρία χρόνια έγγαμου βίου.

Διάβασε περισσότερα στο womantoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ