Sid Vicious | "Σε παρακαλώ, μητέρα θάψε με δίπλα στο μωρό μου. Θάψε με, με το δερμάτινο σακάκι μου, το τζιν μου και τις μπότες μου. Αντίο."

Το απόλυτο είδωλο μιας μηδενιστικής γενιάς, ο μπασίστας των Sex Pistols ήταν ίσως ένα "κακό παιδί" αλλά πέρασε στην αιωνιότητα όταν πέθανε πριν κλείσει τα 22.

ΓΡΑΦΕΙ: MissBloom TEAM

Ο Sid γεννήθηκε στις 10 Μαΐου 1957 στη συντηρητική καρδιά του Tunbridge Wells, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο, και ονομάστηκε Τζον Σάιμον. Λίγο μετά την γέννησή του τον εγκατέλειψε ο πατέρας του. Οι γονείς του ήταν πρωτοπόροι (!!!) μια που εργάζονταν ντίλερ ναρκωτικών στην Ίμπιζα, όπου εγκαταστάθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του εξήντα. Επέστρεψαν στην Αγγλία το '65 και όταν ο νεαρός Σάιμον Τζον ήταν δεκαεπτά ετών είχε ήδη εθιστεί στα ναρκωτικά.

Αρχικά το επίθετο του ήταν Ρίτσι, αν και συχνά χρησιμοποιούσε το επώνυμο της μητέρας του Ανν, Μπέβερλι. Η μητέρα του τον έδιωξε από το σπίτι στα 17, λέγοντας του, όπως η ίδια ανέφερε στον συγγραφέα John Savage, "Είναι είτε εσύ είτε εγώ, και δεν πρόκειται να είμαι εγώ. Πρέπει να συντηρήσω τον εαυτό μου και εσύ απλά να πάς να γα…είς!”

Ο Sid βρήκε ένα μέρος να μείνει μαζί με τον John Lindon (αργότερα Τζόνι Ρότεν), με το οποίο ήταν μαζί φοιτητές στο Hackney Technical College. Ο Lindon περιγράφει τον Vicious εκείνη την εποχή ως ένα μεγάλο φαν του David Bowie και ως "clothes hound”. Από την ηλικία των 17, ο Vicious είχε αρχίσει να τριγυρνά στο Λονδίνο και αναζητούσε κλαμπ και σημεία συγκέντρωσης όσων θα γίνουν πανκ. Ένα αγαπημένο του μέρος ήταν το τότε άσημο μαγαζί ρούχων του Μalcolm McLaren και της Vivian Westwood, SEX.

Είναι εύκολο να μισείς τον Sid Vicious. Είναι άλλωστε υπεύθυνος για την ενσάρκωση ενός από τα πιο συναρπαστικά κινήματα τέχνης του 20ού αιώνα, με τη μορφή ενός ταλαντούχου junkie με ένα T-shirt με σβάστικα.

Εκτός από "κακό παιδί” της πανκ, ο Sid ήταν μια πολύπλευρη προσωπικότητα: είδωλο της ελευθερίας και ένας ανήμπορος άνθρωπος εθισμένος στην ηρωίνη, μια rock n ‘roll έμπνευση αλλά και μια προειδοποιητική ιστορία: είναι και οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος.

Δείτε περισσότερα στο womantoc.gr