Στο προηγούμενο άρθρο ανάφερα τις τέσσερις βασικές ανάγκες που χρειάζεται να καλυφθούν κατά τη παιδική ηλικία: την ανάγκη για σύνδεση, την ανάγκη για αυτονομία και έλεγχο, την ανάγκη για απόλαυση και αποφυγή πόνου και την ανάγκη για καταξίωση και αναγνώριση. Οποιαδήποτε ψυχική διαταραχή ή διαταραχή προσωπικότητας, οφείλεται στην ματαίωση κάποιας από τις παραπάνω ανάγκες.
Το παιδί που κρύβουμε μέσα μας, αποτελεί, θα μπορούσαμε να πούμε, το εσωτερικό κέντρο ελέγχου της αυτοεκτίμησής μας. Έχεις παρατηρήσει ότι μπορεί να γνωρίζεις το σωστό, αλλά δυσκολεύεσαι να το κάνεις πράξη; Αυτό συμβαίνει γιατί ο ενήλικας που έχεις μέσα σου γνωρίζει τι είναι καλό για εκείνον, το εσωτερικό παιδί όμως, παρεμβαίνει με τις δικές του παιδικές ακάλυπτες ανάγκες.
Για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε αυτήν την μικρούλα ή εκείνον τον μικρούλη, που παρεμβαίνει και μας δυσκολεύει τη ζωή, χρειάζεται πρώτα να την καταλάβουμε: Ποιες ανάγκες της δεν καλύφθηκαν και ποιες είναι οι πεποιθήσεις αυτού του παιδιού.
Αρνητικές πεποιθήσεις που δημιούργησαν στην παιδική ηλικία σε σχέση με τους γονείς
- Γίνομαι βάρος
- Ευθύνομαι για τη διάθεσή σου
- Δεν μπορώ να σε εμπιστευτώ
- Είμαι υπεύθυνος για τα συναισθήματά σου
- Είμαι σε μειονεκτική θέση
- Πρέπει να σε προσέχω
- Είμαι πιο δυνατός από σένα
- Σε απογοητεύω
- Είμαι ανεπιθύμητος
- Δεν μ’αγαπάς
- Είμαι στο έλεός σου
- Πρέπει να είμαι διαρκώς σε επιφυλακή
Για να καταλάβεις και να μπορέσεις να διαχειριστείς το δικό σου εσωτερικό παιδί, χρειάζεται να εντοπίσεις δυο-τρεις αρνητικές προτάσεις που σε αγγίζουν πιο πολύ, που σε ρίχνουν ψυχολογικά.
Τι σε κάνει να βγαίνεις εκτός εαυτού και να νιώθεις άσχημα; Ποια είναι η βαθύτερη σκέψη που σε κάνει έξω φρενών;
Αν για παράδειγμα, η απάντηση είναι «δεν με παίρνουν στα σοβαρά», αυτή είναι και η ισχυρή πεποίθηση που έχεις για τον εαυτό σου.
- Αρνητικές πεποιθήσεις
- Δεν επιτρέπεται να δείχνω τα συναισθήματά μου
- Ποτέ δεν παίρνω αυτό που θέλω
- Πρέπει να είμαι καλός και φρόνιμος
- Πρέπει να ανταπεξέρχομαι στις προσδοκίες των άλλων
- Πρέπει να είμαι πάντα κοντά στους γονείς μου
- Πρέπει να τα κάνω όλα σωστά
- Πρέπει να τα καταφέρνω μόνος μου
- Ούτως ή άλλως, όλα στραβά θα πάνε
- Όλοι είναι ένοχοι μέχρις αποδείξεως του εναντίου
Αρχικά, χρειάζεται να συνειδητοποιήσεις πως οι αρνητικές πεποιθήσεις σου δεν είναι η αλήθεια, αλλά η δική σου υποκειμενική πραγματικότητα, η οποία διαμορφώθηκε στην παιδική σου ηλικία. Διαχώρισε λοιπόν μέσα σου το μικρό παιδί από τον λογικό σώφρονα ενήλικα. Είναι σημαντικό να κατανοήσεις ότι εάν μεγάλωνες σε ένα άλλο περιβάλλον με άλλους γονείς ή φροντιστές, θα είχες άλλα βιώματα.
Αν για παράδειγμα, σκέφτεσαι πως είσαι ανεπαρκής, θα πρέπει να καταλάβεις με την ενήλικη πλευρά σου ότι αυτό δεν μπορεί να ισχύει. Είσαι μια χαρά επαρκής, έστω κι αν έχεις κάνει λάθη στη ζωή σου. Αν έχεις την πεποίθηση ότι δεν αξίζεις τίποτα, χρειάζεται να κατανοήσεις ότι αυτή η σκέψη είναι εντελώς παράλογη, αφού όλοι οι άνθρωποι έχουν αξία και σίγουρα υπάρχει ένας άνθρωπος σε αυτόν τον κόσμο για τον οποίο σημαίνεις πολλά. Ακόμη κι αν νιώθεις ότι δεν υπάρχει, σκέψου μήπως κάποια αρνητική πεποίθησή σου δεν σ’αφήνει να δημιουργήσεις κοντινές σχέσεις.
Πώς να φωτίσεις το σκοτεινό εσωτερικό παιδί;
- Πώς σου ακούγονται οι σκέψεις «Επιτρέπεται να γίνομαι βάρος που και που» ή «Επιτρέπεται να κάνω λάθη που και που» ή «Είμαι σημαντικός για τα παιδιά μου/ τη γυναίκα μου/ τους πελάτες μου/ τους φίλους μου». Οι παραπάνω σκέψεις μπορούν να αντικαταστήσουν τις αρνητικές πεποιθήσεις του εσωτερικού σου παιδιού, οι οποίες σε επηρεάζουν στο τώρα.
- Φτιάξε έναν κατάλογο προτερημάτων σου όπως: αίσθηση του χιούμορ, ειλικρίνεια, αφοσίωση, εξυπηρετικότητα, ευφυΐα, ευελιξία, δημιουργικότητα, καλοσύνη, πειθαρχία, αξιοπιστία, ομιλητικότητα, δοτικότητα, γοητεία, αθλητικό πνεύμα, ισορροπία κ.α
- Δημιούργησε ένα υποστηρικτικό πλαίσιο όπως οι καλοί φίλοι, μια υγιή σχέση, συμπαθείς συνάδελφοι, ταξίδια, κατοικίδια, υγεία, όμορφο σπίτι, επαρκή χρήματα κ.α
- Βρες τις αξίες που μπορούν να σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις τις πεποιθήσεις του σκοτεινού παιδιού σου, όπως : δικαιοσύνη, ειλικρίνεια, θάρρος, εμπιστοσύνη, ενδοσκόπηση, γενναιοδωρία, υπευθυνότητα, αυθεντικότητα, φιλειρηνικότητα, διάθεση για βοήθεια. Αυτές οι αξίες είναι θέμα επιλογής της ενήλικης πλευράς σου και μπορούν να σε ενδυναμώσουν.
- Να θυμάσαι πως μπορείς να συζητήσεις για τα πάντα με καλή διάθεση και θετική πρόθεση. Και να έχεις πάντοτε κατά νου: όταν παραδέχεσαι πως ο άλλος έχει δίκιο όταν πράγματι έχει, εκτός από το ότι γίνεσαι συμπαθής, διατηρείς την αυτοκυριαρχία σου.
Να είσαι καλά!
Σ.
Ιnstagram : sandy_koutsostamati
Twitter: S_Koutsostamati
Facebook page: Σάντυ Κουτσοσταμάτη
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr