Follow us

Ανάλυσέ το | Κορονοϊός: Πώς να διαχειριστείς τον παράλογο φόβο

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη αναλύει.

Portrait Of Woman With Face Mask.

Ο φόβος δεν είναι ένα «κακό» συναίσθημα. Απεναντίας, ο φόβος μπορεί να αποβεί σωτήριος σε πολλές συνθήκες. Ο φόβος είναι επικίνδυνος, όταν μας ακινητοποιεί ή όταν μας οδηγεί στην αυτοκαταστροφή. Συνήθως, στη δυτική κοινωνία, ο φόβος αφορά κάποια μη ρεαλιστική σκέψη για το μέλλον.

Ανάλυσέ Το | Το σύνδρομο της παντοδυναμίας και 12 παράλογες σκέψεις των ανθρώπων

Ωστόσο, αυτές τις ημέρες, ζούμε μια πρωτόγνωρη και ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση. Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια νέα πανδημία, η οποία αφορά σε έναν ιδιαίτερα μεταδοτικό και μη απόλυτα ερμηνεύσιμο ιό. Ο κορονοϊός, δεν είναι πλέον το φαινόμενο που παρακολουθούμε από απόσταση να συμβαίνει στην Κίνα. Πλέον είναι πραγματικότητα όλης της Ελλάδας, της Ευρώπης και του κόσμου.

Μιλάμε λοιπόν για μια πραγματική απειλή. Έτσι, ο φόβος που με τη σειρά του θα φέρει άγχος, είναι το συναίσθημα εκείνο που θα μας κινητοποιήσει να αφυπνιστούμε, να ενημερωθούμε και να προστατευτούμε. Χωρίς αυτό το άγχος θα κινδυνεύαμε ακόμη περισσότερο. Αυτό που περιγράφουν κάποιοι Ιταλοί και κάποιοι Έλληνες που ζουν στην Ιταλία, η οποία έχει πληγεί σε τρομακτικό βαθμό από τον κορονοϊό, είναι πως αυτό που έλειπε ήταν ο φόβος. Δεν υπήρχε άγχος και φόβος, άρα δεν υπήρχε και η κινητοποίηση. Έτσι, βιώνουν τις συνέπειες σε υπερθετικό βαθμό.

Αυτό λοιπόν που πρώτα θέλω να σου προτείνω είναι να αγκαλιάσεις αυτό το συναίσθημα και να το αποδεχτείς. Φοβάσαι γιατί έχεις να αντιμετωπίσεις μια απειλητική συνθήκη, την οποία δε μπορείς να ελέγξεις απόλυτα. Έτσι, δε μπορείς να γνωρίζεις την έκβασή της. Αυτή η κατάσταση είναι λογικό να σου δημιουργεί άγχος, ανησυχία, προβληματισμό και θλίψη.

Όσο λοιπόν ο φόβος και το άγχος είναι διαχειρίσιμα, δεν υπάρχει και λόγος να προβληματιστείς για αυτά σου τα συναισθήματα.

Ωστόσο, έχω δεχτεί πολλά μηνύματα σας στα οποία μου περιγράφετε κρίσεις πανικού, μη ελεγχόμενο άγχος και μεγάλη θλίψη, σε σημείο ακινητοποίησης και παραίτησης. Επίσης, το άλλο φαινόμενο είναι κ εκείνο της άρνησης. Τα άτομα τα οποία δεν έχουν μάθει να αποδέχονται το συναίσθημα του φόβου, το απομονώνουν και δρουν σα να μην υπάρχει η απειλή. Έτσι, δρουν απερίσκεπτα και σε αυτή τη φάση με τρόπο που μπορεί αν αποβεί επικίνδυνος για τον εαυτό τους και αλλά και για ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο.

Πώς να διαχειριστώ τον παράλογο φόβο

  • Επικεντρώσου στο εδώ και τώρα

Βάλε στο χέρι σου ένα λαστιχάκι το οποίο, κάθε φορά που σκέφτεσαι παρατεταμένα αρνητικά μελλοντικά σενάρια, θα το χτυπάς στο χέρι σου και θα επανέρχεσαι στο τώρα. Ναι, υπάρχει μια επείγουσα συνθήκη, αλλά από τη στιγμή που θα δράσουμε υπεύθυνα με αίσθηση κοινωνικής και προσωπικής ευθύνης, όλα θα πηγαίνουν όλο και καλύτερα.

  • · Ενημερώσου αλλά μην παραπληροφορείσαι

Στην προσπάθειά μας να μάθουμε όσα περισσότερα μπορούμε, είμαστε υπέρ του δέοντος διερευνητικοί και ευκολόπιστοι. Ας μείνουμε όλοι στις οδηγίες του ΠΟΥ και του Υπουργείου. Ας προσέξουμε τι τρώμε και τι πείνουμε. Ας προσέξουμε τους εαυτούς μας.

  • · Κοίταξε το ποτήρι μισογεμάτο

Ο τρόπος που αντιλαμβάνομαι μια συνθήκη διαμορφώνει την ταυτότητά της

Προσπάθησε να εστιάσεις στα θετικά της κατάστασης. Όπως γα παράδειγμα, το ότι θα μείνεις στο σπίτι να ξεκουραστείς, να περάσεις περισσότερο χρόνο με την οικογένειά σου και τα πολύ κοντινά σου πρόσωπα, ότι θα έχεις χρόνο με τον εαυτό σου που δεν είχες μέχρι πρότινος, ότι θα έχεις την ευκαιρία να φροντίσεις τον εαυτό σου αλλά και ότι έχουν ληφθεί έγκαιρα μέτρα προκειμένου να προστατευτούμε όλοι οι πολίτες και να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο αλλά και ότι ακόμη κι αυτό είναι μια εμπειρία από την οποία κάτι θα μάθεις και κάτι περισσότερο θα σκεφτείς.

  • · Ασκήσου στο σπίτι

Υπάρχουν άπειρα βιντεάκια στο you tube και applications που σου επιτρέπουν να γυμναστείς πολύ αποτελεσματικά στο σπίτι σου.

  • · Κράτησε ένα ημερολόγιο

Γράψε τις σκέψεις σου και προσπάθησε όταν εντοπίζεις μη ρεαλιστικές αρνητικές σκέψεις που αφορούν το μέλλον να τις αντικαθιστάς με ρεαλιστικές θετικές σκέψεις.

  • · Ζήτησε βοήθεια

Η κρίση πανικού είναι μια κρίση έντονου άγχους. Δεν μιλάμε για διαταραχή εάν έχεις ένα ερέθισμα και απλά αγχώθηκες, αν όμως αποφεύγεις συνθήκες με το φόβο της κρίσης, τότε ίσως χρειάζεται να μιλήσεις σε κάποιον ειδικό.

Άφησε τη φαντασία σου ελεύθερη και σκέψου πώς θα μπορούσες να αναπτύξεις την επιχείρηση σου, την ενασχόλησή σου μέσα από το σπίτι. Γίνε δημιουργική μέσα από το σπίτι σου. Ας μη το βάλουμε κάτω. Ας αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με θάρρος και υπευθυνότητα.

Κάπου διάβασα, ότι οι παππούδες μας για την πατρίδα τους είχαν να πάνε στον πόλεμο, εμείς έχουμε να μείνουμε στο σπίτι. Είναι κι αυτή μια οπτική…

Μη διστάσεις να μου στείλεις mail στο koutsostamati@gmail.com, εάν θέλεις να σου στείλω λεπτομέρειες για τηλεφωνική συνεδρία ή συνεδρία μέσω βίντεοκλήσης.

Εύχομαι να είσαι καλά και ειδικά τώρα, να προσέχεις εσένα!

Σ.

Ιnstagram : sandy_koutsostamati

Twitter: S_Koutsostamati

Facebook page: Σάντυ Κουτσοσταμάτη

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr