Follow us

Ανάλυσέ το: Πώς να αντιμετωπίσεις τα ενοχλητικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης

Πόνοι στη μέση, ραγάδες, κιρσοί, ναυτίες... Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη σου μαθαίνει πώς να αντιμετωπίσεις 7 ενοχλητικά συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Πώς να αντιμετωπίσεις τα ενοχλητικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης

Μαζί με τα υπέροχα συναισθήματα που συνοδεύουν την εγκυμοσύνη, υπάρχουν και πολλά ενοχλητικά συμπτώματα. Στα μηνύματά σας με ρωτάτε συχνά «πώς να προλάβω τις ραγάδες;» «τι να κάνω με τις πανάδες;» «υπάρχει λύση για την κατακράτηση;»

Αν και δεν είμαι αισθητικός, δερματολόγος ή διατροφολόγος, από τη στιγμή που το blog για λίγους μήνες είναι αφιερωμένο στις μέλλουσες μανούλες, θεωρώ υποχρεωτικό να προσπαθήσω να καλύψω όσα θέματα μπορώ. Επειδή σαν άνθρωπος ψάχνομαι για όλα και σε ό,τι με αφορά κάνω ουσιαστική έρευνα για να βρω απαντήσεις, θα προσπαθήσω να απαντήσω σε όλα τα ερωτήματά σας, βασιζόμενη στην εμπειρία μου από την πρώτη εγκυμοσύνη, στην έρευνα και στις συμβουλές που μου έδωσαν οι εκάστοτε ειδικοί.

Γιατί αλλάζει τόσο το σώμα, το δέρμα, τα μαλλιά και η διάθεσή μας στην εγκυμοσύνη;


Η αιτία των αλλαγών είναι οι ορμόνες. Οι πιο σημαντικές από τις ορμόνες της εγκυμοσύνης είναι τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη, η χοριακή γοναδοτροπίνη και η προλακτίνη. Για να καταλάβεις πόσο μεγάλη αλλαγή δέχεται ο οργανισμός σου, σκέψου ότι μια γυναίκα που δεν είναι έγκυος χρειάζεται τρία χρόνια για να παράγει όσα οιστρογόνα εκκρίνει το σώμα μιας εγκύου σε μία μέρα! Ωστόσο, η νέα αυτή ορμονική ισορροπία είναι απαραίτητη για να εξασφαλίσει την ομαλή πορεία της εγκυμοσύνης και την ανάπτυξη του εμβρύου.


Πώς να αντιμετωπίσεις:

1. Tην κατακράτηση και το πρήξιμο

Η κατακράτηση είναι πραγματικά πολύ ενοχλητική. Δεν έχω πολύ έντονη κατακράτηση, όμως ξέρω γυναίκες που ειδικά τους τελευταίους μήνες δεν μπορούσαν να φορέσουν παπούτσι. Καθώς ο όγκος του αίματος και των άλλων υγρών που κυκλοφορούν στο σώμα αυξάνεται, αίμα και λέμφος τείνουν να λιμνάζουν στους ιστούς προκαλώντας οιδήματα. Το φαινόμενο αυτό προκαλείται λόγω της διαστολής των φλεβών από τη δράση της προγεστερόνης.
  • Προσπάθησε να πίνεις πολλά υγρά! Χρειάζεσαι 8 ποτήρια την ημέρα συν ένα ακόμη για κάθε είδους ήπιας σωματικής δραστηριότητας! Όσο πιο πολύ νερό πίνεις τόσο πιο πολύ θα αποβάλει το σώμα σου.
  • Όταν κάθεσαι ή ξαπλώνεις, να κρατάς ανασηκωμένα τα πόδια σου στηρίζοντάς τα σε μαξιλάρια. Να επιδιώκεις να περπατάς αλλά να αποφεύγεις την ορθοστασία. Αν πρηστείς απότομα να το αναφέρεις στο γιατρό σου γιατί μπορεί να είναι σημείο αυξημένης αρτηριακής πίεσης.
  • Να αποφεύγεις το πολύ αλάτι, όμως μην κάνεις το λάθος που είχα κάνει στην πρώτη εγκυμοσύνη και το κόψεις εντελώς γιατί μετά δεν θα μπορείς να συγκρατήσεις τα υγρά που πίνεις στο σώμα σου. Χρειάζεσαι περίπου μια με δυο κουταλίτσες του γλυκού αλάτι.
  • Επίσης, εγώ προσπαθώ να πίνω ένα ποτήρι λουίζα την ημέρα.


Ανάλυσέ το: Πώς να αντιμετωπίσεις τα ενοχλητικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης

2. Τη δυσπεψία και τις καούρες

Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης και συγκεκριμένα η προγεστερόνη και τα οιστρογόνα προκαλούν χαλάρωση όλων των μυών του σώματος, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του πεπτικού συστήματος, όπως του οισοφάγου, του στομάχου και του εντέρου.
  • Προσπάθησε να τρως 6 μικρά γεύματα αντί για 3 μεγάλα
  • Να μην πίνεις πολλά υγρά κατά τη διάρκεια των γευμάτων (αλλά πριν το γεύμα), να αποφεύγεις τα λιπαρά και τα τηγανητά, τα πικάντικα, τους όξινους χυμούς όπως των εσπεριδοειδών και τα ανθρακούχα αναψυκτικά.
  • Επίσης να τρως το τελευταίο γεύμα 2-3 ωρες πριν ξαπλώσεις.

Συνέχεια στη σελίδα 2


3. Τους κιρσούς

Οι κιρσοί επιδεινώνονται ή εμφανίζονται στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης λόγω της διάτασης των φλεβών από τη στάση του αίματος που προκαλείται στα κάτω άκρα εξαιτίας της πίεσης που ασκεί η μήτρα στην κάτω κοίλη φλέβα. Εφόσον σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, υποχωρούν μετά τη γέννηση του παιδιού αλλά είναι πολύ πιθανόν να κάνουν την επανεμφάνισή τους στην επόμενη κύηση.

Για να προλάβεις την εμφάνισή τους να αποφεύγεις την ορθοστασία, να γυμνάζεσαι συχνά -για να διασφαλίσεις την καλή κυκλοφορία του αίματος- και να έχεις τα πόδια σου ανασηκωμένα όταν ξεκουράζεσαι ώστε το αίμα να μην “εγκλωβίζεται” στα πόδια.


4. Τους πόνους στη μέση και στην πλάτη

Πολλές γυναίκες (όπως και εγώ) υποφέρουν από πόνους στην μέση και στην πλάτη. Αυτό οφείλεται κυρίως στο επιπλέον βάρος που πρέπει να κρατήσει η σπονδυλική στήλη και στην αλλαγή της στάσης του σώματος.
  • Καλό θα ήταν να φοράς χαμηλά παπούτσια, όμως όχι εντελώς φλατ.
  • Επίσης, μην σηκώνεις μεγάλο βάρος.
  • Εάν χρειαστεί να σκύψεις, φρόντισε να λυγίζεις τα γόνατά σου.
  • Να έχεις ένα μαξιλαράκι, ειδικά αν πρόκειται να κάθεσαι για πολύ ώρα κάπου (εγώ αν πάω σινεμά, πλέον πηγαίνω με το μαξιλαράκι μου…) και να κάθεσαι σε καρέκλες που κρατούν ίσια την πλάτη σου.
  • Προσπάθησε να κοιμάσαι στο πλάι αντί για ανάσκελα.
  • Εμένα με έχει βοηθήσει πολύ το πιλάτες και ακούω από άλλες γυναίκες που τους βοηθά η aqua yoga.
  • Αν πονάς μπορεί να νιώσεις καλύτερα με την εφαρμογή μιας χλιαρής θερμοφόρας στο επώδυνο σημείο.


Ανάλυσέ το: Πώς να αντιμετωπίσεις τα ενοχλητικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης - εικόνα 2

5. Τις ραγάδες

Οι ραγάδες προκαλούνται από το υπερβολικό και απότομο τέντωμα του δέρματος. Αυτό που εμένα με βοήθησε και ευτυχώς την πρώτη φορά τις γλίτωσα, ήταν η εφαρμογή ειδικής κρέμας πρωί βράδυ στην κοιλιά, στο στήθος και στους γλουτούς. Ακούω ότι βοηθά και η επάλειψη ελαιόλαδου (σαν μια πιο οικονομική λύση). Γενικά, προσπάθησε όσο μπορείς να μην αφήνεις το δέρμα σου ποτέ αφυδατωμένο.


6. Τις ναυτίες

Η ναυτία και οι έμετοι είναι συχνοί στις πρώτες 12-14 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Συμβαίνουν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και συχνά με άδειο στομάχι.
  • Βοηθά να τρως 2 φρυγανιές το πρωί πριν σηκωθείς από το κρεβάτι και να προσπαθείς να σηκώνεσαι πολύ πολύ αργά. Εμένα αυτό που πραγματικά με βοήθησε είναι να μην αφήνω ποτέ άδειο το στομάχι μου. Έτσι, ειδικά στο πρώτο τρίμηνο έτρωγα κάθε δύο ώρες.
  • Μετά το φαγητό να παραμένεις για λίγο ήρεμη και να αποφεύγεις μυρωδιές και τρόφιμα που σε ενοχλούν.
  • Προσπάθησε να τρως συχνά μια χούφτα σταφίδες που απορροφούν τα υγρά από το στομάχι. (εδώ διάβασε το σχετικό άρθρο μου για τη διατροφή)

Συνέχεια στη σελίδα 3


7. Τα πονάκια στην κοιλιά

Τα πονάκια στην κοιλιά είναι πολύ συνηθισμένα στην εγκυμοσύνη. Συνήθεις λόγοι που δεν είναι ανησυχητικοί είναι κράμπες που κάνει ο μυς της μήτρας. Επίσης ο πόνος που προκαλεί το τέντωμα των στρογγυλών συνδέσμων, οι οποίοι συγκρατούν τη μήτρα στη θέση της, καθώς αυτή μεγαλώνει.
Άλλος λόγος κοιλιακού άλγους στην κύηση είναι η δυσκοιλιότητα, ο μετεωρισμός, δηλαδή το φούσκωμα ή κάποιοι κολικοί του εντέρου, καταστάσεις που είναι πιο συχνές στην εγκυμοσύνη. Στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης ήπια παροδικά κοιλιακά άλγη οφείλονται στις συσπάσεις της μήτρας που προετοιμάζουν για τον τοκετό.
Εγώ έχω αυτούς τους πόνους σχεδόν καθημερνά. Η γιατρός μου μου είπε ότι θα πρέπει να ανησυχήσω εάν όλη η κοιλιά μου σκληραίνει, πονάει αντίστοιχα με τον πόνο της περιόδου και γίνεται στα τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτό που βοηθά σε συμπλήρωμα και παίρνω κάθε βράδυ είναι το μαγνήσιο.

Ανάλυσέ το: Πώς να αντιμετωπίσεις τα ενοχλητικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης - εικόνα 3

To άρθρο συνεχίζεται στο επόμενο post της Πέμπτης με το πώς να αντιμετωπίσεις την ακμή, τις πανάδες, τη συχνοουρία, τη δυσκοιλιότητα, τον μετεωρισμό, τα ματωμένα ούλα και τη μπουκωμένη μύτη.

Να είσαι καλά και να προσέχεις τον εαυτό σου!
Σ.


Κάνε like στη σελίδα μου στο facebook «Σάντυ Κουτσοσταμάτη» για να ενημερώνεσαι για τα άρθρα μου και όχι μόνο…


Previous:
Διάβασε όλα τα άρθρα της Σάντυ Κουτσοσταμάτη εδώ


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr