Στις γιορτές συνάντησα πολλές από εσάς που μου θέσατε πολύ ενδιαφέροντα ερωτήματα που αφορούν την οικογένεια.
- Πώς να λύνω αποτελεσματικά, γρήγορα και ανώδυνα τις διαφορές με τον άντρα μου;
- Τι να κάνω με τα ξεσπάσματα θυμού του 2χρονου γιού μου;
- Είμαι έγκυος στο δεύτερο παιδάκι μας, πώς να προετοιμάσω το πρώτο;
Αν σε αφορούν, σου προτείνω τεχνικές να αντιμετωπίσεις τα παραπάνω (και όχι μόνο) ζητήματα.
Πώς να λύνω αποτελεσματικά, γρήγορα και ανώδυνα τις διαφορές με τον άντρα μου;
Όταν η οικογένεια είναι κάτω από πίεση είναι πολύ εύκολο να προκύψουν καβγάδες, δημιουργώντας δυσαρέσκεια και στις δυο πλευρές. Σου προτείνω λοιπόν τεχνικές που θα βοηθήσουν στην επικοινωνία και στην επίλυση προβλημάτων.
1. Βρείτε χρόνο να καθίσετε ήρεμα με τον σύντροφό σας. Και οι δυο να έχετε ένα χαρτί και ένα στυλό. Στη συνέχεια, γράψτε 5 ικανότητες-δυνατά σημεία που έχει ο άλλος, σαν σύντροφος και σαν γονέας. Ανταλλάξτε τα χαρτιά και διαβάστε τα δυνατά.
Το να εστιάσετε στα θετικά, είναι το πρώτο βήμα στην εξόντωση του συναισθηματικού χάσματος και στην προώθηση της επικοινωνίας. Δοκιμάστε το και δείτε τι θα αλλάξει. Το να είστε θετικοί ο ένας με τον άλλον, θα βοηθήσει και στην ανάθεση ρόλων. Μην είστε ανταγωνιστικοί, ο καθένας κάνει αυτό που μπορεί. Δεν πρόκειται για διαγωνισμό για το ποιος κάνει περισσότερα ή καλύτερα. Είστε μαζί στη βάρκα και έχετε μαζί να την οδηγήσετε κάπου.
2. Η παρακάτω τεχνική βοηθάει τα ζευγάρια που επαναλαμβάνουν το ίδιο καβγά χωρίς να μπορούν να βρουν τη λύση για συγκεκριμένα προβλήματα, καθώς ξεχνούν το γιατί μαλώνουν επειδή χάνονται σε συζητήσεις διαφωνώντας για άσχετα θέματα από αυτά που πραγματικά τους απασχολούν.
- Διαλέξτε χρόνο όπου θα είστε μόνοι (όταν τα παιδιά κοιμούνται ή λείπουν, για παράδειγμα). Έχετε μαζί σας ένα χρονόμετρο και ορίστε συγκεκριμένο διάστημα στο οποίο θα έχετε βρει τη λύση στην κατάσταση (ή στις καταστάσεις) που σας απασχολεί.
- Αν έχετε στο μυαλό σας συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (π.χ. 10 λεπτά) θα μπορείτε να διαχωρίσετε τα σχετικά με τα άσχετα θέματα. Έτσι, θα συζητάτε μόνο γι’ αυτό που σας απασχολεί χωρίς να χάνεστε σε άσχετα ζητήματα.
- Αν ο σύντροφος αρνείται να συνεργαστεί στην τεχνική, χρησιμοποίησέ την μόνη σου και οδήγησε τη συζήτηση εστιάζοντας μόνο στο να βρείτε μαζί τη λύση στα ζητήματα που σας απασχολούν.
Τι να κάνω με τα ξεσπάσματα θυμού του 2χρονου γιού μου;
Τα ξεσπάσματα θυμού εμφανίζονται συνήθως ανάμεσα στους 18 μήνες και τα 2 χρόνια. Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία αναπτύσσονται πολύ γρήγορα από τη μία, από την άλλη όμως οι κινητικές τους δεξιότητες δεν τους επιτρέπουν να κάνουν με άνεση αυτά που θέλουν.
- Μερικές φορές, ο εκνευρισμός προέρχεται από την έλλειψη της λεκτικής ικανότητας να επικοινωνήσουν αυτά που θέλουν.
- Κάποιες άλλες φορές, τα παιδιά έχουν ξεσπάσματα θυμού αν δεν τους επιτρέπεται να κάνουν αυτό που θέλουν ή αν τα υποχρεώνουν να κάνουν κάτι που δεν θέλουν, ειδικά αν υπάρχει βιασύνη. Άλλοι λόγοι είναι η κούραση, η συναισθηματική αναστάτωση αλλά και οι ξαφνικές αλλαγές στη ρουτίνα τους.
Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί (και δεν θα έπρεπε) κανένας γονέας να αποτρέψει τα ξεσπάσματα θυμού ενός παιδιού σε αυτή την ηλικία. Μπορείς όμως να εντοπίσεις τα σημάδια που φανερώνουν ότι κάτι τέτοιο πρόκειται να ακολουθήσει. Έτσι, θα μπορείς να ελέγξεις τις συνθήκες για να μην φτάσουν τα πράγματα εκεί.
- Είναι πολύ σημαντικό να προειδοποιήσεις το παιδί σου για την επόμενη δραστηριότητα η οποία πρόκειται να ακολουθήσει. «Σε 5 λεπτά θα πάμε στις κούνιες. Πάμε να βάλουμε τα παπούτσια σου». Έτσι δίνεις την ευκαιρία στο παιδί να προετοιμαστεί για την αλλαγή. Πρέπει να είσαι σαν ένα ρολόι που μιλάει όλη την ημέρα.
- Φυσικά, δεν μπορούμε να προλαμβάνουμε όλα τα ξεσπάσματα θυμού των παιδιών. Όταν το ξέσπασμα εμφανιστεί, ο μαγικός κανόνας λέει: ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΕΝΔΩΣΕΙΣ ΣΕ ΑΥΤΟ. Πολλοί γονείς ενδίδουν στα ξεσπάσματα θυμού των παιδιών από φόβο. Αν ενδώσεις, να περιμένεις πολλούς στο μέλλον.
Στην περίπτωση ενός 2χρονου παιδιού προτείνω τα εξής:
- Βεβαιώσου ότι δεν μπορεί να βλάψει τον εαυτό του ή κάποιον άλλον. Επίσης βεβαιώσου ότι δεν καταστρέφει αντικείμενα.
- Μην χάσεις καθόλου την ψυχραιμία σου, μην θυμώσεις, γιατί απλά θα κάνεις τα πράγματα χειρότερα. Αν δεν μπορείς να διατηρήσεις την ηρεμία σου και έχεις βεβαιωθεί ότι το παιδί δεν μπορεί να βλάψει τον εαυτό του, τότε απομακρύνσου και πάρε βαθιές ανάσες.
- Μην προσπαθήσεις να ζητήσεις εξηγήσεις ή να της μιλήσεις για αυτό που κάνει
- Μην προσπαθήσεις να συγκρατήσεις τα ξεσπάσματα, παρά μόνο αν βρίσκεται σε πραγματικό κίνδυνο.
Είμαι έγκυος στο δεύτερο παιδάκι μας, πώς να προετοιμάσω το πρώτο;
Η άφιξη ενός νέου μωρού έχει τεράστια επίδραση στον κόσμο του παιδιού και είναι στο χέρι των γονέων να κάνουν αυτή την αλλαγή θετική και όχι έναν εφιάλτη για το παιδί.
- Αν έχει προσέξει την φουσκωμένη κοιλίτσα και ρωτήσει γι’αυτήν, τότε είναι η τέλεια στιγμή να της πείτε τα νέα.
- Αν όχι, η στιγμή της προετοιμασίας εξαρτάται από εσένα. Από τη μία δεν θέλεις να το ανακοινώσεις πολύ νωρίς, ώστε η αναμονή και η αγωνία να κρατήσουν πολύ και από την άλλη, θέλεις να προετοιμάσεις το παιδί ώστε να δεχτεί ομαλά την καινούρια κατάσταση και να νιώσει μέρος της όλης εγκυμοσύνης.
- Εξήγησέ του ότι θα γίνει ο/η μεγάλος/η αδεφός/η και ότι όταν το μωράκι θα έρθει θα μπορεί να προσφέρει μεγάλη βοήθεια σε εσένα.
- Μιλήστε για το τι θα κάνετε μαζί όταν το μωράκι έρθει. Τα παιδιά έχουν άγχος στο άκουσμα της άφιξης ενός καινούριου μωρού γιατί δυσκολεύονται να κατανοήσουν πως θα είναι η ζωή τους μετά και τι αλλαγές θα έρθουν.
- Αν έχει ανησυχίες καθησύχασέ την, όμως μην της δώσεις την ιδέα ότι χρειάζεται να την καθησυχάζεις συνέχεια γι’αυτό το θέμα. Μην δείξεις δηλαδή αγχωμένη, απλά απάντησε σε αυτά πους ε ρωτάει.
- Τώρα επίσης είναι η στιγμή να της μάθεις να είναι πιο ανεξάρτητη στις καθημερινές της δραστηριότητες, όπως το ντύσιμο, για παράδειγμα.
- Όταν φτάσει η στιγμή, βεβαιώσου οτι το παιδί θα μείνει με κάποιον που γνωρίζει καλά και εσύ εμπιστεύεσαι. Το τελευταίο που θα ήθελες είναι να μην είσαι ήσυχη στο μαιευτήριο για το παιδί. Αυτό θα στερήσει την προσοχή σου και από το δεύτερο μωράκι.
- Μπορείς να αγοράσεις δώρα και κάρτες που θα δώσεις στο παιδί όταν θα σε επισκεφτεί για πρώτη φορά στο μαιευτήριο. Μπορείς επίσης να πεις (ανάλογα με την ηλικία)ότι είναι δώρα από το αδερφάκι του.
- Ο μπαμπάς μπορεί να διακοσμήσει μαζί με το μικρό σου το παιδικό δωμάτιο, να πάρουν μπαλόνια, κάρτες, δώρα ακόμη και τούρτα, για να τα δει η μαμά και το αδερφάκι όταν θα έρθουν σπίτι, ώστε να το κάνει να φανεί σαν ένα γιορτινό πάρτυ. Ένα πάρτυ για το καινούριο αδερφάκι! Το μικρό θα ενθουσιαστεί!
- Δώσε πολλή προσοχή στο μικρό σου την πρώτη φορά που θα σε επισκεφτεί στο νοσοκομείο. Μπορεί να είναι η πρώτη νύχτα χωρίς εσένα ή η πρώτη επίσκεψη σε νοσοκομείο ή η πρώτη φορά που σε βλέπει αδύναμη και ταλαιπωρημένη. Συνήθως τα παιδιά έχουν πολύ μπερδεμένα συναισθήματα. Πρόσεξε πολύ να το κάνεις να αισθανθεί μέρος της όλης διαδικασίας, ότι είναι εκεί μαζί σου και έχει ρόλο!
Περιμένω με ανυπομονησία τα ερωτήματά σου ή θέματα που θα ήθελες να μου προτείνεις να αναπτύξω στο blog «ανάλυσέ το»! Μπορείς να μου στείλεις mail στο koutsostamati@gmail.com ή απλά να γράψεις ένα σχόλιο από κάτω…
Να είσαι καλά!
Σ.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr