Follow us

Ανάλυσέ το: Γράμμα Νο 15 από την Σάντυ Κουτσοσταμάτη

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη αναλύει όλα τα στάδια που περνάει ένα μωρό μέσα στον πρώτο χρόνο και δίνει συμβουλές για κάθε μήνα...


Δεν μπορώ να πιστέψω πότε πέρασαν 7μιση μήνες από τη γέννηση της μικρής Ιωάννας, η οποία κάθε μέρα κάνει και κάτι καινούριο και με αφοπλίζει… Πόσο δύσκολο είναι το να είσαι γονιός!!!

Κάθε μέρα αμφιταλαντεύομαι για το τι είδους γονιός θέλω να είμαι και το τι είναι σημαντικότερο για μένα… Ίσως επειδή μεγάλωσα με δύο γονείς που είχαν διαφορετικές προτεραιότητες και αντιλήψεις όσον αφορά στη διαπαιδαγώγηση.

Σκέφτομαι πώς θέλω να τελειώνει η πρόταση «Θέλω να γίνω ο γονέας που….»

  • Καταλαβαίνει το παιδί του
  • Διδάσκει τις αρχές του
  • Αγαπά άνευ όρων
  • Έχει ενέργεια
  • Είναι διασκεδαστικός
  • Αποδέχεται το παιδί του γι’ αυτό που είναι
  • Δείχνει στο παιδί του την αξία μιας σχέσης αγάπης
  • Είναι εκεί για τα παιδιά του

Ξέρω ότι είναι πολύ σημαντικό να είναι ξεκάθαροι οι στόχοι μου στο μυαλό μου, διαφορετικά κάθε απόπειρα εκμάθησης θα αποτυγχάνει… Είναι πολύ σημαντικό για μένα να αγαπώ το παιδί μου άνευ όρων γιατί ξέρω πόσο πολύ θα επηρεάσει θετικά την αυτοεκτίμησή της. Ωστόσο, θέλω να μάθει την έννοια των ορίων και της συνέπειας όσον αφορά στα πράξεις της, για να κάνω πιο ανώδυνη για εκείνη την κοινωνική της ένταξη…

Τώρα περνάμε την φάση των δοντιών, με τις γνωστές ενοχλητικές συνέπειες… (πολλά σάλια, καταρροή, ανορεξία που συνεπάγεται πιο άστατος ύπνος κλπ).

Τι κάνει λοιπόν μία καλή μητέρα;

Προσπαθεί να κάνει τον πόνο όσο πιο ανώδυνο μπορεί ή προσπαθεί να μάθει στην μικρούλα να ηρεμεί τον εαυτό της μόνη της; Αφού προσπάθησα και τα δυο, έβαλα κάποιες σταθερές… Την ημέρα είμαι εκεί όσο με χρειάζεται (οπότε οι θηλασμοί παρατείνονται) ενώ τη νύχτα είμαι πιο «σκληρή» αφού αποφάσισα ότι είναι σημαντικό για μένα να ξεκουράζομαι τη νύχτα για να μπορώ να ανταποκριθώ την ημέρα… (και στα δυο, δεν γίνεται…)

Με βοηθά πολύ να ξέρω να τα αναπτυξιακά της στάδια, έτσι ώστε να ξέρω τι χρειάζεται από μένα σε κάθε φάση της ζωής της.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΩΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

Ανάλυσέ το: Γράμμα Νο 15 από την Σάντυ Κουτσοσταμάτη

0-3 μηνών:

- Στους πρώτους αυτούς μήνες δεν έχετε παρά να δεθείτε με το μωράκι και να του δίνετε ό,τι χρειάζεται ώστε να συνεχίσει ομαλά την ανάπτυξή του έξω από τη μήτρα. Χρειάζεται να νιώσει ότι ο κόσμος είναι ένα ασφαλές μέρος για εκείνο έτσι όπως ένιωθε μέσα στην κοιλιά. Από τώρα είναι καλό να αρχίσετε να εγκαθιστάτε ρουτίνες γύρω από τον ύπνο και το φαγητό. Σε αυτή τη φάση το νεογέννητο χρειάζεται να κοιμάται 16 με 18 ώρες περίπου..

- Η μητέρα χρειάζεται να φροντίζει τον εαυτό της ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις δύσκολες απαιτήσεις του θηλασμού, με το να κοιμάται όσο μπορεί και να τρώει σωστά. Πιστεύω ακράδαντα ότι οι λεχώνες χρειάζονται τόση προσοχή όση και τα μωρά τους…

- Αυτή είναι η περίοδος που οι γύρω σας πρέπει να σας κακομάθουν… Aν αυτό δεν είναι εφικτό, δώστε εσείς αυτό που χρειάζεστε στον εαυτό σας με κάθε τρόπο. (ένα μασάζ, μανικιούρ και πεντικιούρ, δυο ώρες ξεκούρασης, ένα σινεμά…)

- Στο δυνατό κλάμα του μωρού, είναι σημαντικό να μείνετε ψύχραιμοι και να προσπαθήσετε να μεταδώσετε αίσθηση ηρεμίας. Πολλές μητέρες νιώθουν ένοχες όταν από την κούραση δεν έχουν το κουράγιο να ανταποκριθούν στο κλάμα του μωρού τους. Σε αυτό, οι συζητήσεις με άλλους νέους γονείς, που περνούν ακριβώς τα ίδια, είναι πολύ βοηθητικές… Η μητέρα δεν πρέπει να ξεχνάει ότι χρειάζεται να αφήνει τον πατέρα να συμμετέχει, ακόμη κι αν κάνει λάθη. Μόνο έτσι θα μπορούν να μοιράζονται 50-50 τις ευθύνες του μωρού.

Ανάλυσέ το: Γράμμα Νο 15 από την Σάντυ Κουτσοσταμάτη - εικόνα 2

4-6 μηνών:


- Σε αυτή την περίοδο το μωράκι θα είναι περισσότερο ξυπνητό κατά τη διάρκεια της ημέρας και ίσως να μην χρειάζεται το φαγητό στη μέση της νύχτας. Τώρα θα κουτρουβαλήσει εντελώς ξαφνικά γι’ αυτό χρειάζεται να έχετε το νου σας! Επίσης θα βάζει τα πάντα στο στόμα του. Τα μεγάλα αντικείμενα είναι πιο ασφαλή από τα μικρά. Θα καταλάβει ότι αν κάνει κάτι έχει και μία συνέπεια (αν ρίξω την κουδουνίστρα κάτω, θα κάνει έναν θόρυβο).

- Τώρα θα αρχίσετε σιγά σιγά την στερεά τροφή. Θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμο, όταν δείχνει να ζηλεύει αυτό που τρώτε. Μην το πιέσετε να φάει. Στην αρχή θα τρώει πολύ μικρές ποσότητες.

- Στον πέμπτο περίπου μήνα θα δείξει σημάδια ζήλιας αν κρατάτε άλλα μωρά και θα ξεχωρίζει τους ξένα από τα οικεία πρόσωπα.

- Στον έκτο θα αρχίσει να μιμείται τα συναισθήματά σας και τις κινήσεις σας. Αν χαμογελάσετε θα χαμογελάσει, αν φτερνιστείτε ίσως γελάσει, αν μείνετε παγωμένοι, μάλλον θα κάνει το ίδιο ή θα βάλει τα κλάματα.

- Το μωρό σας τώρα θα δείξει την ιδιοσυγκρασία του
(είναι εξωστρεφές, ντροπαλό, ήρεμο, αεικίνητο, πεισματάρικο) δεν είναι πολλά αυτά που μπορείτε να κάνετε για να αλλάξετε τα βασικά του χαρακτηριστικά. Ωστόσο, μπορείτε να κρατάτε τις ισορροπίες. Ένα παιδί πολύ έξυπνο που θέλει συνέχεια ερεθίσματα, αφήστε το και λίγο να βαριέται. Ένα υπερκινητικό παιδί, κρατήστε το όσο πιο ήρεμο μπορείτε διατηρώντας τις ρουτίνες του. Μην ξεχνάτε ότι δεν είναι ποτέ πολύ μικρό για να δέχεται επιβράβευση για κάτι καλό που έκανε.

6-9 μηνών:


Ανάλυσέ το: Γράμμα Νο 15 από την Σάντυ Κουτσοσταμάτη - εικόνα 3

- Τώρα μπορείτε πιο άνετα να κάνετε όλες τις δραστηριότητες μαζί με το μωρό σας. Αυτό που χρειάζεται τώρα το μωράκι σας είναι επαφή με άλλα παιδάκια στην ηλικία του και μεγαλύτερα. Συνήθως οι μητέρες επιστρέφουν τώρα στις δουλειές τους. Έτσι χρειάζεστε να διαχειριστείτε αυτά τα συναισθήματα αποχωρισμού.

- Είναι φυσικό να νιώθετε ενοχές και λύπη, όμως μην ξεχνάτε ότι δεν κάνετε κάτι κακό!
Μην φεύγετε χωρίς να σας καταλαβαίνει το παιδί, αντίθετα ενημερώστε το ότι θα φύγετε και ότι θα γυρίσετε πίσω σύντομα. Καλό είναι να μην κρατάνε το μωρό πολλά άτομα, ιδανικά να υπάρχει ένα σταθερό άτομο που θα σας αναπληρώνει (εκτός του μπαμπά).

- Επιλέξετε αυτό που κάνει εσάς χαρούμενους γιατί αυτό είναι που χρειάζεται το μωρό σας. Ο πρώτος χρόνος έχει να κάνει με το δέσιμο των γονιών με το παιδί τους. Οπότε βεβαιωθείτε ότι δε χάνετε ευκαιρία να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί του. Διασκεδάστε και γελάστε μαζί του, φροντίστε το και απολαύστε λεπτό προς λεπτό την ανάπτυξή του. Όλοι οι γονείς με μεγαλύτερα παιδιά λένε πως αυτή η περίοδος φεύγει πολύ γρήγορα και μετανιώνουν κάθε στιγμή που έχασαν χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος…

- Σε αυτή την περίοδο, συνήθως τα μωράκια βγάζουν τα πρώτα τους δόντια. Τα συνηθισμένα συμπτώματα είναι τα εξής:
  • Σάλια, καταρροή
  • Κόκκινα, ερεθισμένα ούλα
  • Ευερεθιστότητα, γκρίνια
  • Μασάνε τα πάντα
  • Ανορεξία
  • Κόκκινα μαγουλάκια
  • Κάποιες φορές ελαφρύ πυρετό
  • Άστατο βραδινό ύπνο
  • Διάρροια

Ανάλυσέ το: Γράμμα Νο 15 από την Σάντυ Κουτσοσταμάτη - εικόνα 4
Οι περισσότεροι γιατροί, καταλήγουν στο ότι το στρες του παιδιού όταν βγάζει δόντια κλονίζει το ανοσοποιητικό του και έτσι εμφανίζονται τα συμπτώματα κρυολογήματος, όπως ο πυρετός.

- Στους επτά μήνες θυμάται πρόσωπα, στους οκτώ κάνει συνδέσεις λέξεων και χειρονομίας (όπως «γειά σου») και θέλει παιχνίδια που κάνουν θόρυβο. Στους εννέα μήνες θα μπορεί να δείχνει τι θέλει και θα καταλαβαίνει την έννοια του «όχι». Μπορείτε να ξεκινήσετε να μάθετε στο μικρό σας να τρώει μόνο του (αν και θα τα κάνει όλα χάλια…).

- Επίσης, τώρα θα αρχίσει να έχει προτίμηση σε πρόσωπα και θα εμφανίσει προσκόλληση στο άτομο που το φροντίζει περισσότερο (συνήθως στη μαμά).

- Στους δέκα μήνες μπορεί ξαφνικά να αρχίσει να φοβάται τα ύψη ή το μπάνιο. Γενικά, το μωρό θα είναι πιο ευερέθιστο πριν από ένα μεγάλο άλμα αναπτυξιακό (δηλαδή πριν αρχίσει να μπουσουλάει) και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Τώρα που κινείται βεβαιωθείτε να μετατρέψετε το σπίτι σε φιλικό και ασφαλές για το μικρό σας. Τοποθετήστε το μωρό σας στο κρεβάτι του όσο είναι ακόμη ξυπνητό για να μην δημιουργήσετε κακές συνήθειες γύρω από τον ύπνο του.

- Όσο είναι ξυπνητό, κρατήστε το ενδιαφέρον του με πολλές δραστηριότητες, μπάλες, τραμπάλες με τα πόδια σας, κρυφτό πίσω από κουβέρτες, κοιτάγματα στον καθρέφτη ώστε να αρχίσει να αναγνωρίζει ότι είναι ένα διαφορετικό άτομο από τη μαμά, κουκλοθέατρο και πολλά άλλα… Μετά τον ένατο θα θέλει να εξερευνήσει τον κόσμο οπότε να περιμένετε ότι δεν θα θέλει να κάθεται στο καρότσι του…

Ανάλυσέ το: Γράμμα Νο 15 από την Σάντυ Κουτσοσταμάτη - εικόνα 5

9-12 μηνών:

- Έφτασε η ώρα που δεν χρειάζεται να τρέχετε πανικόβλητοι σε κάθε κλάμα ή γκρίνια… το μωρό σας έχει παρακολουθήσει τις αντιδράσεις σας και θα σας μιμείται για πολύ καιρό ακόμη. Ο φόβος και η ταραχή σας είναι μεταδοτική, γι’αυτό πρέπει να τα ελέγχετε. Μην πανικοβάλλεστε, μην φοβάστε με το παραμικρό αν δεν θέλετε να κάνει το ίδιο και το παιδί σας.

- Αν δεν έχετε απογαλακτίσει ακόμη το παιδί και σκέφτεστε να το κάνετε τώρα, να ξέρετε ότι είναι φυσιολογικό να νιώθετε λύπη και άγχος.
Μην το κάνετε αν δεν είστε απόλυτα έτοιμες.

- Μέχρι τους δέκα μήνες γνωρίζει το όνομά του και θα είναι ο ειδικός στις μιμήσεις, αφού θα επαναλαμβάνει ό,τι ακούει. Θα δείτε ότι θα λέτε «όχι» πολύ συχνά, κυρίως για να καταλάβει την έννοια του επικίνδυνου.

- Περίπου στους δώδεκα μήνες θα αρχίσει να καταλαβαίνει το όνομα μελών του σώματος και να καταλαβαίνει περίπου 100 λέξεις. Ωστόσο, θα λέει λίγες.

- Το μικρό σας θα σας κοιτάει για να ξέρει τι να κάνει στις περιπτώσεις που δεν είναι σίγουρο ή νιώθει ανασφαλές.
Θα κλαίει όταν θα φεύγετε και θα δείχνει την προτίμησή του για συγκεκριμένα παιχνίδια. Προσπαθήστε να το αφήνετε όσο γίνεται πιο ελεύθερο να εξερευνεί, αλλά ταυτόχρονα κρατείστε όσο πιο ασφαλές γίνεται.

- Μην το βάλετε σε μεγάλο κρεβάτι όταν θα μπορεί να σκαρφαλώνει, αλλά μάθετέ το να μένει στην κούνια του. Να του λέτε «Μείνε στην κούνια σου και κοιμήσου». Αν κλαίει, δείτε το άρθρο μου σχετικά με το κλάμα του παιδιού…

- Αφήστε το μικρό σας να παίζει μόνο του, έστω για δέκα λεπτάκια… Μιλήστε για λογαριασμό του ώστε να του εξηγείτε τι γίνεται γύρω του. («θέλεις το καπέλο σου;» «θέλεις να σου το δώσω εγώ;» «εδώ είναι το καπέλο σου»)
Τα παιχνίδια στο νερό, τα υφασμάτινα παζλ, τα μουσικά όργανα και τα παιχνίδια στον αέρα είναι όλα τέλεια για αυτή την ηλικία.

Ό,τι γονέας κι αν επιλέξετε να είστε, πείτε μπράβο στον εαυτό σας. Το να είσαι γονέας, είναι η πιο πολύπλοκη και δύσκολη, σωματικά και ψυχικά δουλειά… Ωστόσο, είναι και η πιο σημαντική και απολαυστική που μπορεί κάποιος να κάνει…

Και μία αφιέρωση από την Iωάννα:

Ωθ ευπκν δόερ111111111μξψωιιιιιιιιιιλσψμσπ=-ν1111111111111111111111βξχνσμν,ψηηηηηηηθ΄ς,ξμγσαφδ


Να είσαι καλά και να προσέχεις τον εαυτό σου!!
Σ.


Περιμένω προτάσεις σας για θέματα στο facebook (Sandy Koutsostamati) twitter (@S_Koutsostamati) ή στο mail koutsostamati@gmail.com.


Διάβασε επίσης από την Σάντυ Κουτσοσταμάτη:

Ανάλυσέ το: Γράμμα Νο 13 από την Σάντυ Κουτσοσταμάτη
Γράμμα Νο 11: Πώς να ενισχύσεις την αυτοπεποίθησή σου



Aπαγορεύεται η οποιαδήποτε αναπαραγωγή,αντιγραφή, αναδημοσίευση, ανάρτηση ή με οποιοδήποτε τρόπο χρήση των κειμένων της ιστοσελίδας. Οι παραβάτες θα διώκονται σύμφωνα με τον νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας και τον ποινικό κώδικα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr