Η νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Psychological Trauma: Theory, Research, Practice, and Policy” του Αμερικάνικου Ψυχολογικού Συλλόγου, αποκαλύπτει οτι τα παιδιά που έχουν υποστεί συναισθηματική κακοποίηση, παρουσιάζουν τα ίδια αρνητικά συμπτώματα στην ψυχική τους υγεία με εκείνα που έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση - και σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ψυχολογικά κακοποιημένα παιδιά μπορεί να υποφέρουν ακόμα περισσότερο.
Η συναισθηματική κακοποίηση είναι γενικά απενοχοποιημένη, όχι μόνο από γονείς προς τα παιδιά τους, αλλά και ανάμεσα στο ζευγάρι, καθώς δεν θεωρείται κοινωνικό ταμπού. Δυστυχώς, το βλέπω να συμβαίνει παντού, από το σούπερ μάρκετ, μέχρι την παραλία. Στο μυαλό των περισσοτέρων, η μη αποδεκτή συμπεριφορά, είναι εκείνη που εμπεριέχει ξυλοδαρμό ή σεξουαλική κακοποίηση. Ωστόσο, η έρευνα αποκαλύπτει πως οι συνέπειες της συναισθηματικής κακοποίησης είναι εξίσου ή και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη πιο αρνητικές.
Συνέπειες συναισθηματικής κακοποίησης
-Αυτοκτονική συμπεριφορά, σαν συνέπεια της κατάθλιψης
-Αγχώδεις διαταραχές (κοινωνικό άγχος, μετατραυματικό άγχος)
-Φοβίες
-Αδυναμία δημιουργίας στενής διαπροσωπικής σχέσης, αφού οι γονείς δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν κοντινή σχέση με τα παιδιά
-Χαμηλή αυτοεκτίμηση
-Εθισμοί, κατάχρηση ουσιών
Σε ποιες παγίδες πέφτουν οι γονείς;
-Ψυχολογική κακοποίηση
-Σύγκριση: «Κοίτα την ξαδέρφη σου πώς διαβάζει»
-Εκφοβισμός: «Αν δεν φας το φαγητό σου θα έρθει να σε πάρει ο λύκος»-ή ο γύφτος ή ο κλέφτης κλπ
-Απομόνωση : «Θα κάτσεις κλειδωμένος στο μπάνιο-ή στο δωμάτιό σου- για να μάθεις»
-Εκμετάλλευση : «Εσύ που είσαι καλό κορίτσι κάνε αυτό για τον μπαμπά» Γενικά δηλαδή, το παιδί να χρησιμοποιείται από τους γονείς σε συστηματική βάση. Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και η παιδική εργασία.
-Φωνές και ουρλιαχτά
-Παραμέληση. Ως παραμέληση θεωρείται το φαινόμενο σύμφωνα με το οποίο η διατροφή, η ιατρική φροντίδα, η ένδυση, η στέγαση, η σχολική φοίτηση ή η παρακολούθηση που παρέχεται στο παιδί είναι έντονα ανεπαρκής ή ακατάλληλη, σε βαθμό τέτοιο ώστε να παραβλέπεται ή να τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η υγεία και η ανάπτυξή του. Ένα παιδί είναι παραμελημένο εάν αφεθεί χωρίς φροντίδα για μακρά χρονικά διαστήματα ή εάν εγκαταλειφτεί. Επίσης, το παχύσαρκο παιδί που παρουσιάζει διαταραχές υγείας και δεν αναπτύσσεται σωστά, είναι παραμελημένο.
-Υποτίμηση «Είσαι ένα τίποτα» «Είσαι ανάξιος» «Τίποτα δεν μπορείς να καταφέρεις» «Είσαι βλάκας»
-Σύνδρομο Μυγχάουζεν: Το σύνδρομο περιγράφει περιπτώσεις γονέων - στην πλειοψηφία μητέρων - που κατασκευάζουν ψευδώς ένα ιατρικό πρόβλημα στο παιδί τους προκαλώντας ιατρικά συμπτώματα όπως καρδιοαναπνευστική ανακοπή, διάρροια,σπασμούς, εμέτους ή/και προκαλούν αλλοίωση των εργαστηριακών ευρημάτων (π.χ. αίματος, ούρων). Με τον τρόπο αυτό, ο γονέας, προσπαθεί να χειραγωγήσει τη συμπεριφορά του παιδιού του.
-Σύνδρομο του αμέτοχου θεατή Ως "σύνδρομο του αμέτοχου θεατή" ορίζεται η έκθεση του παιδιού για μακρύ χρονικό διάστημα σε διάφορες μορφές ενδοοικογενειακής βίας χωρίς το ίδιο να υφίσταται σωματικές κακώσεις.
Φυσικά δεν αναφερόμαστε σε ένα ή δύο μεμονωμένα περιστατικά. Ωστόσο, τα παραπάνω, όταν επαναλαμβάνονται, συνιστούν ψυχολογική κακοποίηση. Ίσως, ήρθε η ώρα όλοι οι γονείς να βοηθήσουμε να σταματήσουν τέτοιου είδους συμπεριφορές. Αν πέσει κάτι τέτοιο στην αντίληψή σας, μπορείτε να το καταγγείλετε και στο 1056, στη γραμμή SOS στο Χαμόγελο του παιδιού. Έτσι, σιγά σιγά η ψυχολογική κακοποίηση θα ενοχοποιηθεί στον ίδιο βαθμό με τη σωματική.
Να είστε καλά!
Σ.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr